Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Δημοσκόπηση : Μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για πανδημία, οικονομία, κυβέρνηση, αντιπολίτευση


Πολλά θετικά μηνύματα αλλά και μερικά ηχηρά καμπανάκια και για την κυβέρνηση, και για την αξιωματική αντιπολίτευση, περιλαμβάνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα, δείχνει, επίσης, την εντεινόμενη αγωνία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας αλλά και για τις συνέπειες στην οικονομία.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και φτάνει στο 19,7%, επομένως η διαφορά τον Ιανουάριο φτάνει τις 16,4 μονάδες (από 15,6% τον Δεκέμβριο).

Τρίτο κόμμα, αλλά κινούμενο σε ρηχά νερά, αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6 μονάδες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με

3,6% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,4% και πτώση 0,8 μονάδες.

Η πανδημία τρομάζει

Σημαντικότερο πρόβλημα για το 42% των πολιτών είναι η πανδημία του κοροναϊού και η ιατρική περίθαλψη. Δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία με τις αυθόρμητες αναφορές να φτάνουν στο 32%, Ανεργία με 8%, εξωτερική πολιτική με 6% και πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% είναι τα υπόλοιπα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες. Είναι εμφανές όμως ότι η υγειονομική αναταραχή των τελευταίων μηνών και οι συνέπειες στην οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας, «καίνε» καθημερινά τους Ελληνες.

Οι πολίτες, σε ποσοστό 53% αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση, 12% θετικά και 34% ουδέτερα. Επίσης, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία τους επόμενους μήνες. Το 51% λέει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες και το 20% ίδιες.

Το 61% προβλέπει μια φυσιολογική καθημερινότητα στην οικονομία θα έρθει μετά το 2021, ενώ το 38% μέσα στη χρονιά.

Ακόμη, 4 στους 10 (41%) τονίζουν ότι είναι στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, το 16% σε καλύτερη αλλά και το 43% σε χειρότερη κατάσταση.

Η πανδημία και το εμβόλιο

Το 55% των πολιτών που ρωτήθηκαν στην έρευνα, λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, το 35% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς (55%) εκτιμά ότι θα επανέλθουμε σε φυσιολογική κατάσταση μετά το 2021, θα χαθεί δηλαδή κι αυτή η χρονιά. 3 στους 10 (29%) λέει ότι θα τελειώσουν όλα μέσα στο 2021 ενώ 14% ελπίζει σε μια κανονικότητα μέχρι τα μέσα του 2021.

Αναφορικά με το εμβόλιο, πάνω από 6 στους 10 (63%) λέει ότι θα το κάνει ενώ ένα ισχυρό ποσοστό, 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα παρατηρείται αύξηση 8 μονάδων σε όσου θα το κάνουν επειδή προφανώς το εμβόλιο έχει έρθει και ήδη έχουν γίνει χιλιάδες εμβολιασμοί.

Οι πολίτες άνω των 65ετών λένε σε ποσοστό 82% ότι θα το κάνουν ενώ το μικρότερο ποσοστό (54%) είναι στην ηλικία 17-34 ετών.

Αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου, το 62% πιστεύει ότι είναι ασφαλές, το 22% ότι δεν είναι. Επίσης, 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τηρείται η σειρά εμβολιασμού, αλλά και 3 στους 10 (29%) λέει ότι παραβιάζεται.

Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια

Το 64% των ερωτηθέντων λέει «ναι» στην αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το 31% αντίθετα αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό.

Διερευνητικές με Τουρκία

Στο ερώτημα: «Αρχίζουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμφωνήσουν στα θέματα των διαπραγματεύσεων; Κατά τη γνώμη σας θα πρέπει…» οι απαντήσεις είναι οι εξής: Το 64% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 15% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία ενώ το 18% λέει να δεχθούμε να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η γειτονική χώρα από την πλευρά της.

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Στο ερώτημα: «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός, το 56% απαντά θετικά, το 37% αρνητικά και ένα 6% ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και το 75%, δηλαδή 3 στους 4 κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνο 15% θετικά. Αρνητικά κρίνει το 69% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη.

Αξιολόγηση έργου

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, λαμβάνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (68%). Οι αρνητικές είναι στο 19% και το ισοζύγιο στο 49%. Ακολουθεί η διαχείριση του κοροναίού και η δημόσια υγεία με 55% θετικές, 41% αρνητικές (ισοζύγιο 14), οι εντυπώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 49% θετικές και 42% αρνητικές, το περιβάλλον με 49% θετικές και 34% θετικές.

Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τους πολίτες, τα εργασιακά θέματα (27% θετικές γνώμες, 61% αρνητικές), η παιδεία με 33% θετικές και 60% αρνητικές, η οικονομία με 34% θετικές και 60% αρνητικές.

in.gr

 

11 σχόλια:

  1. Ια δείτε που θα φτάσει ο αχαστος όταν τα πράγματα γυρίσουν στη κανονικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατω του 3% ο καταστροφεας της μεσαιας ταξης και οχι μονο, για να τα κανει επιδοματα και να παιρνει φηφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμιά αγωγή στις εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν θα κάνει ο πίσω απ' τον κανένα; Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήδη τη σκυταλη τη πήρε ο Μπαξεβάνης ο οποίος μήνυσε το Πρετεντέρη, ελευθερία τύπου
    αλά ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου στον εισαγγελέα. Τώρα νομίζω αντιλαμβανεστε τι εννοούν ότι την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς. Θα ξεσκονίσουν όλα τα σχόλια που είναι αρνητικά και θα μας στείλουν στη Γυάρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα παράξενο πράμα, απ αυτούς που ξέρω, όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θα το ξαναψηφίσουν, όσοι ΚΙΝΑΛ, θα ξαναψηφίσουν, ΚΚΕ δεν το συζητάμε, αρκετούς που ψήφισαν ΝΔ και βρίζουν τον εαυτό τους, που στο διάολο τα βρίσκουν αυτα τα ποσοστά......Σάββατο κοντή γιορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΑΝ ΕΣΑΣ ΠΡΩΤΟΥΣ; ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΦΕΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ

      Διαγραφή
  6. Εντυπωσση δημιουργει το μικρο ποσοστο για την ανεργεια, η οποια με 8 σημεια δεν φαινεται να ειναι προβλημα σε μια υποαπασχολημενη κοινωνια !!
    Διερωτουμαι λοιπον γιατι η ανεργεια παιρνει 3. θεση , ενω θαπρεπε αν δεν θα ηταν πιο πανω, ναχε ομςω περισσοτερα ποσοστα!!
    Υποπτευομαι, οτι σ~αυτο συμβαλλει η απλοχερη πολιτικη οικονομιας του κ. Κουλη που μοιραζει επιδοματα αβερτα στο καθενα για το ~να και τα αλλο με τα προσφατα και συνεχη εμβασματα της Ευρωπης??
    Γιατι να μ~απασχολει η ανεργεια και το ρημαγδειο, αφου τα λεπτα μου τα παιρνω με το παραπανω
    σαν πρωιμος συνταξιουχος κι ενω ειμαι και μεσα στο σπιτακι μου, με τη γυναικουλα μου και..και .. που να τρεχεις χειμωνιατικα για δουλεια !!
    Μια δημοσκοπηση λοιπον μεσα σ~εναν ομορφο κόσμο ηθικό κι αγγελικά πλασμένον που φανερωνει πολυ λιγα κι μονο αυτα πουθελε ο δημοσκοπος για να αρεσει στον κ. Κουλη!!!
    Για να καταλαβουμε τη μιζερια μας και για που τραβαμε θαπρεπε να υπηρχε αναμεσα στ~αλλα ερωτηματα το ποσοστο βοηθηματων απο επιδωματα κλπ. κλπ που συνδρμουν στο οικογενειακο/ατομικο μας εισοδημα και την προσκαιρη ευμαρια μας .... ! Να μη καταντησουμε σαν λαος υπαιτης της Ευρωπης μια μερα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χειρότερη κατάσταση που μπορεί να βρεθεί Ένας άνθρωπος είναι να συνηθίσει να ΜΗΝ είναι καλά και να απαντά στους άλλους, αλλά και στο εαυτό του ΚΑΛΑ ΕΙΜΑΙ!!!

      Διαγραφή
    2. Παρακολουθώ το pelasgia blok, απο το ετος 2007 περίπου.Σε πολλά συμφωνώ και δε ακόμα περισσότερα εχω εκφράσει τη διαφωνία μου. Με λίγες προσθαφαιρέσεις οι αναγνώστες και σχολιαστές είμαστε περίπου στην ίδια ηλικια 55+. Διάβαζα λοιπόν τις προάλλες στην Καθημερινή μια αναφορά οτι το ταμειακό έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα ξεπεράσει τα 8 δις. Πως αλήθεια νομίζετε πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση΄; Και μην ακούσω για θεόσταλτους και Κούλιδες. Νομίζω οτι το θέμα μας ακουμπάει οοολους όσους εδω παρεμβαίνουμε.

      Διαγραφή
  7. Πουναι η αξιολογηση/το μερος της οικονομικης πορειας της Πατριδας μας κ.αναλυτα??
    Απο που πηρατε τη πιστοποιηση, οτι εισθε αδεκαστος κι αντικειμενικος κι οτι η μελετη/ αναλυση σας αποβλεπει στο καλο του τοπου μας κι οχι στην εξυπερετηση κυβερνητικων/κομματικων/ αλλων συμφεροντων με τα εντυπωσιακα , χρωματιστα διαγραμματα που διακινητε?
    Με ποιο στοχο, αναμεσα στη σειρα τοσων αλλων ερωτημάτων που καινε τις καρδιες των συμπολιτων σημερα , επιλεξατε να απαντησετε μονο σε αυτα τα ερωτηματα ?? Ουστ!
    Αντικειμενικη επερωτηση και αναλυση θεωρειται κατι αλλο πιο σοβαρο , πιο μελετημενο κι οχι το πονηρο πασσαρισμα μιας προχειρης καταγραφης στο τσακα τσακα τυχαιων απαντησεων, φτιαγμενης στο γονατο!!
    Ποιος ηταν ο εντολοδοχος σας και ποιων συμφεροντων!!Ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μακαρι να κερδιζες κατι με ενα ουστ...ετσι που τα καταφερε η γιαλαντζι αριστερα θα εχουμε τον κουλη πολλα χρονια στον σβερκο μας

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά