Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Πόσες διερευνητικές έκανες Αντώνη;


 

Σε αυτά τα πατριωτικά που λέει ο πρόεδρος Αντώνης για τις διερευνητικές με την Τουρκία υπάρχει ένα τεράστιο κενό, ένα μεγάλο black box. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την περίοδο που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Έγιναν τότε διερευνητικές; Έγιναν 6 γύροι διερευνητικών επαφών, από τον 53ο μέχρι και τον 58ο!  Πρόεδρος της Τουρκίας ήταν και τότε ο κ. Ερντογάν. Είναι αυτός, ο ίδιος ο Ερντογάν που είναι και σήμερα!

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρόεδρος της καρδιάς μας. Είναι ο άνθρωπος που πολέμησε την Αριστερά όσο κανένας άλλος. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ο δημιουργός του αντιμνημονίου. Εμείς, πάντως, θέλουμε να θυμόμαστε τον Αντώνη για τις μέρες που ήταν πρωθυπουργός. Είναι ο Αντώνης για τον οποίον είμαστε υπερήφανοι. Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε όρθιος απέναντι στην λαίλαπα των Τσίπρα – Παππά, επέτρεψε σε αυτή την χώρα να μείνει όρθια. Ήταν μία υπηρεσία προς την πατρίδα που θα

μείνει γραμμένη με ανεξίτηλα γράμματα στα βιβλία της Ιστορίας. 

Το ξέσπασμά του με τις διερευνητικές με την Τουρκία δεν είναι από τις καλές στιγμές του. Και θα είχε νόημα αν ο ίδιος δεν είχε «διαπραγματευτεί» με τον Ερντογάν. Αλλά δεν έγιναν έτσι τα πράγματα και πολύ σωστά έγιναν όπως έγιναν επί της πρωθυπουργίας του. Εκτός κι αν δεν θυμόμαστε καλά, αν δεν υπήρξε επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία και του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στον απόηχο των τότε διερευνητικών. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν αποκαλυπτικός σε άρθρο του στα Νέα: «Η περίοδος 2013 - 2015, που συμπίπτει με τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών, έχει πιστεύω ιδιαίτερη σημασία, γιατί είχα δώσει τότε την οδηγία στην ομάδα μας, υπό τον εκλεκτό Πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, να στρέψουμε την προσοχή μας στην ουσία του θέματος, που είναι, κατά κυριολεξία, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική  Μεσόγειο. Τότε λοιπόν στρέψαμε για πρώτη φορά την προσοχή μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα βλέπουμε ότι όλα τα θέματα έχουν ως κύριο πεδίο την Ανατολική Μεσόγειο».

Προσπαθώ, λοιπόν, να εντοπίσω πού ακριβώς είναι το πρόβλημα και νομίζω ότι σε αυτό υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Στο να εντοπίσουμε, δηλαδή, μία πραγματική διαφορά μεταξύ εκείνης της περιόδου και της σημερινής. Την ίδια πολιτική με την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Αλλά και ο Ερντογάν είναι ο ίδιος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διεκδικεί για την Τουρκία τα ίδια πράγματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι ούτε σε αυτό το σημείο.  

Τι κάνουμε απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν; Μήπως να χρησιμοποιήσουμε τα υπερόπλα που αγόρασαν οι κυβερνήσεις από το 2010 και έπειτα; Λυπάμαι, αλλά από τότε δεν αγοράστηκαν ούτε ανταλλακτικά! Πώς ακριβώς, λοιπόν, θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό; Η ίδια ερώτηση αφορά και διαφόρους απόστρατους στρατιωτικούς που σήμερα ζητούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να φτάσει στα άκρα. Με τι εφόδια;  Δεν τους είδαμε να παραιτούνται διαμαρτυρόμενοι από τις υψηλές θέσεις ευθύνης τους την ώρα που η πολιτική ηγεσία δεν έκανε τα πρέποντα. Λεφτά για επιδόματα υπήρχαν πάντα. Για ενίσχυση των τριών όπλων δεν έβρισκαν πόρους οι πολιτικοί μας. Αν θυμόμαστε καλά, την τελευταία δεκαετία υπήρξε ένα πρόγραμμα για την αναπαλαίωση αεροσκαφών που βρίσκονται σε υπηρεσία από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Θα μπορούσαν να είχαν αγοράσει Ραφάλ από τότε… 

Αντώνη Σαμαρά σε αγαπάμε! Γιατί είσαι πατριώτης, γιατί είσαι ένας υπεύθυνος πολιτικός. Και ξέρουμε ότι κι εσύ μας αγαπάς. Αλλά εδώ δεν έχεις δίκιο. Κι ούτε μπορείς να ταυτιστείς με εκείνους που σου έστησαν την σκευωρία της Novartis. 
 

Θανάσης Μαυρίδης-liberal.gr

7 σχόλια:

  1. Η πολιτική βαρύτητα του Σαμαρά είναι ανεπαίσθητη, είναι γνωστή η τακτική του από την εποχή του Κωστ. Μητσοτάκη και το μόνο που έχει να κάνει είναι να συμπράξει με τα ορφανά του Αντωναρου και του Κοττάκη που τον περιμένουν και να ζητήσει τη ψήφο του λαού.
    Ο Κυριάκος δεν έκρυψε τίποτα, είπε προεκλογικά με πολύ καθαρό λόγο ότι δεν συμφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπων αλλά αφού είναι κόσμος του κράτους θα την στηρίξει. Για τις διερευνητικές με τους Τούρκους τα ίδια έκανε, με τη διαφορά ότι ο Μητσοτάκης απέδειξε στον Έβρο Ποιος προστατεύει τη πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κ.Κουλη θελεις να πεις ειναι παληκαρι και γνησιος
      απογονος του μπαμπα και της μαμας του!
      Συμφωνω και σε σενα φιλε μου να τον χαιρεσαι μηκαι χασεις τα επιδοματα!

      Διαγραφή
  2. Νομίζω πως όταν διαπραγματεύεσαι με ξένο κράτος οι πιο σκληρές θέσεις πρώην πρωθυπουργών ή πολιτικών σου αντιπάλων σε βοηθούν.
    Θα ηταν διαπραγματευτικό χαρτί για τον Μητσοτάκη αν κάποιοι από δω του λέγανε δεν πειράζει να δώσεις και κανένα νησί, ή να μην είσαι μοναχοφάης με τον Ερντογάν; Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι νομιζεις Εσυ!
      Πολυ σοβαρη θεση με περιεχομενο, να τη πατενταρεις!!

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορει να κανεις τον εμπιστο συμβουλατωρα και να λες νομιζω κ. Γ.Κ.!
      Η εχεις θεση εμπιστου και ακλονητου συμβουλατωρα η αστα !
      Ειναι το ιδιο αν περιπου γραψω και γω για τον καιρο και προβλεπω , οτι αυριο μπορει θα βρεξει προβατα στη Παρνηθα κι ο κ. Κουλη καλιτερα μη παει κατα με το ποδηλατο του!!

      Διαγραφή
    3. Πρέπει να είναι πολύ μίζερος κάποιος που να ικανοποιείται κάνοντας προσωπική επίθεση επειδή νομίζει πως είμαι έμπιστος σύμβουλος,βολεμένος.
      Σε καθησυχάζω λοιπόν, εργάτης σε εργοστάσιο είμαι και τώρα σε αναστολή εργασίας.
      Γ.Κ.

      Διαγραφή
  3. ΤΕΛΙΚΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΥ ΘΡΑΣΟΣ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΑΝ ΕΣΑΣ.ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά