Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ναυάγησε το νεοελληνικό, όχι το «επιτελικό» κράτος


«Έχετε προσπαθήσει να κόψετε δέντρο;» ρώτησε ο Στέλιος Πέτσας τον παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής που τον φιλοξενούσε. Έχει δίκιο φυσικά.

Φιλική μας οικογένεια αφού είδε και αποείδε να μην υπάρχουν υπεύθυνα ώτα για τον κίνδυνο που εγκυμονούσαν κλαδιά εμπλεκόμενα σε καλώδια της ΔΕΗ μπροστά στο σπίτι της, το έλυσε με την τακτική του… Γόρδιου δεσμού. Έξι το πρωί, για να μην τους καταγγείλουν, «μάστορας με ηλεκτρικό πριόνι», έλυσε το πρόβλημα…

Δεν είναι μόνο η παράλογη πολυδιάσπαση υπευθυνοτήτων. Εάν το δέντρο βρίσκεται εντός του οικισμού, την ευθύνη μπορεί να έχει ο Δήμος. Αν είναι εκτός το δασαρχείο. Όταν όμως τα κλαδιά απέχουν ενάμισι μέτρο από τα καλώδια, την ευθύνη να επιληφθεί έχει ο ΔΕΔΔΗΕ. Αν είναι 1,8 μέτρα δεν γνωρίζουμε!

Και όταν ο Δήμος αποφασίσει να κόψει δέντρα , τότε παρουσιάζονται αυτόκλητοι οικολογούντες που διαμαρτύρονται για την «καταστροφή» του πρασίνου, ενώ η αντιπολίτευση βρίσκει ευκαιρία να εκδηλώσει με οργή την περιβαλλοντική της «ευαισθησία».

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά όσα άφησε πίσω της η Μήδεια, λέγοντας ότι

κατέρρευσε το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ, αλλά εκείνο που επλήγη ήταν σκέτα το κράτος, έτσι όπως δομήθηκε κατά την φάση της έντονης αστυφιλίας, συχνά σε συνθήκες αυθαιρεσίας.

Ούτως ή άλλως όταν συμβαίνει μια δυσλειτουργία από ένα απρόσμενο γεγονός, την πολιτική ευθύνη αναλαμβάνει αυτός που βρίσκεται στη βάρδια, άσχετα αν πολλές «βάρδιες», δηλαδή πολλές κυβερνήσεις πέρασαν και με την αβλεψία τους, τον λαϊκισμό τους, επισώρευσαν αβλεψίες, πολυνομία, κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, ή παράλογων αρμοδιοτήτων, ενίοτε σε βαθμό αστειότητας (ας θυμηθούμε τον δασάρχη Πειραιά και την παρέμβασή του για το δάσος στα τσιμέντα του Ελληνικού).

Η παρούσα κυβέρνηση, από τις μετρημένες προς το παρόν αντιδράσεις της, δείχνει να κατανοεί ότι επωμίζεται την πολιτική ευθύνη, εν αντιθέσει με τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του για το Μάτι και τη Μάνδρα.

Σαφώς στο Μάτι και τη Μάνδρα υπήρξαν ολιγωρίες, που θα αποδώσει η δικαστική έρευνα. Προσωπικά ποτέ δεν κατηγορήσαμε τον τότε Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του γι’ αυτές, ούτε την τότε περιφερειάρχη κα Δούρου.

Τους κατηγορήσαμε για την συμπεριφορά τους μετά τις τραγωδίες. Τον κ. Τσίπρα για το ανοίκειο και κακόγουστο θέατρο που έπαιξε, παριστάνοντας τον ανήξερο περί ύπαρξης νεκρών το βράδυ της πύρινης εκατόμβης, και την κα Δούρου γιατί με τόσους νεκρούς στη βάρδιά της δεν επέδειξε την αρμόζουσα πολιτική ευαισθησία, να υποβάλει την παραίτησή της.

Το νεοελληνικό κράτος ηττήθηκε από τη «Μήδεια» και όχι το «επιτελικό κράτος». Χρέος του τελευταίου είναι να άρει πλέον τις αιτίες που δημιουργούν «κακοτυχίες». Και θα το επιτύχει, μεταξύ άλλων, και με σαφή οργανογράμματα, με απόδοση εξουσιών σε δημόσιους φορείς, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις, και φυσικά με απόδοση ευθυνών, όταν δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους.

Ωραία είναι τα υψιπετή περί υπογειοποίησης που ανακαλύψαμε ξαφνικά την επαύριο της δυσλειτουργίας, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, όταν στα οργανωμένα ευρωπαϊκά κράτη είναι αυτονόητη. Ωστόσο και ευρωβόρα είναι και χρονοβόρα. Και ώσπου να πραγματοποιηθεί, θα ερίζουν για την αρμοδιότητα των κλαδιών που θα κρέμονται επικίνδυνα πάνω από καλώδια.

Είθε να έχει αποτέλεσμα η νομοθετική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. Φυσικά οι νόμοι ποτέ δεν αρκούν στο βασίλειο της ανευθυνότητας. Χρειάζεται και η επιτήρηση, ο έλεγχος εάν οι νόμοι θα τηρούνται και οι αρμοδιότητες θα ασκούνται.

Παρεμπιπτόντως ο Πρωθυπουργός «παραπονέθηκε» ότι ασκούν κριτική αυτοί που παρέδωσαν το 2019 μια ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, είχε πει ότι κάποιοι έπρεπε να κάτσουν στο σκαμνί για τη ΔΕΗ. Ομως δεν κάθισαν. Ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να μετατρέψει τη Βουλή σε βιοτεχνία Εξεταστικών…

 Γ. Σιδέρης-liberal.gr

16 σχόλια:

  1. Αν κ. Σιδέρη ειναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. το επιτελικό κράτος που τώρα ξεκινάει απ τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του, να βγει να το πει στους πολίτες οτι ουδεμία σχέση εχουν με το παρελθόν την ιστορία και ιδεολογία του κόμματος του οποίου ηγείται ο Πρωθυπουργός. Για να ξέρουμε τι λέμε τι γράφουμε και τι ψηφίζουμε. Οχι τα δικά μας είναι σύκα και ζουλιούνται και των άλλων καρύδια και ακούγονται!!! κ. Σιδέρη...'' έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος'', οτι και να γράφεις εσυ και οι άλλοι αργυτώνητοι, ο λογαριασμός θα πληρωθεί στην ώρα του και τα ταμείο λέγετε ΚΑΛΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΣΥ ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ΚΑΙ ΑΥΓΗ ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΣΑΣ .....ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ....ΚΑΛΠΗ ΕΙΠΕΣ ;ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΓΕΛΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάθεμα αν κατάλαβες μια λέξη απ αυτά που γράφω. Αλλά εξ στόματος....

      Διαγραφή
    2. μιλας για καλπη και θελεις να σε παρουμε στα σοβαρα;

      Διαγραφή
    3. Φιλε Κυριακο,σε παρακαλω να μη δινεις και πολλη σημασια στον 5:59:00 μ.μ. EET! Ειναι παλιο μουζμουλο εδω,ακακο μεν,αλλα πολυ μπερδεμενς και απροσανατολισμενος σαμανταδορος !Διακατεχεται δε απο πανικο μη μειωθει η προωρη συνταξη του, ενω νομιζει, οτι με τον Κουλη θα παρει κι αλλα επιδωματα για ακαταλογιστες/φανταστηκες υπηρεσιες του!!! Ειναι πολλοι τετοιοι μη σε ξαφνιαζει!

      Διαγραφή
  3. 4:46 γράφεις ... αργυτώνητοι ... Προφανώς έκανες λάθος στην πληκτρολόγηση και ήθελες να γράψεις αργυρώνητοι. Δε στέκομαι όμως σε αυτό, αλλά στο γεγονός ότι παλαιότερα έγραφες δικές απόψεις ενώ τώρα αναφέρεις συνεχώς απόψεις άλλων, της Εφ.Συν. και δημοσιογράφων της και τώρα γράφεις σαν τον Ανώνυμο 7:23. Στο έχω επισημάνει ξανά παλιότερα μην παρασύρεσε από όσους χρησιμοποιούν αισχρούς χαρακτηρισμούς, εσύ κράτα επίπεδο. Αδικείς τον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για υπεδειξε μου κατι που ταυτιζεται με την Εφ.Συν., φιλε μου!
      Δεν τη διαβαζω!!
      Σ~ευχαριστω ομως για τη συμβουλη και τα καλα σου λογια!!

      Διαγραφή
  4. φιλε μου ανωνυμε 10:14:00 μ.μ. EET, σ~ευχαριστω για το και τη
    γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς κάπου χάθηκες ξανά στην πληκτρολόγηση. Δεν μπορώ να πιστέψω πως είσαι ο ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Με βάζεις όμως σε υποψίες, μήπως ο ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ και ο γνωστός ¨μεγαλοπατριώτης", "γνήσιος έλληνας" είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο. Εγώ σχολίασα τα γραφόμενα του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ και αντί να μου αντισχολιάσει ο ίδιος μου απαντά κάποιος ανώνυμος, που μοιάζει να είναι ο "παραπανιανός" (σε φάγαμε Μπαμπινιώτη, εγώ με το παραπανιανός εννοώ "ο παραπάνω, ο προαναφερόμενος" και κάποιος άλλος με το παρακατιανός εννοεί "ο παρακάτω, ο κάτωθι".)

      Διαγραφή
  5. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ένας πολίτης κάνει αναρτήσεις σε μπλόγκς και μάλιστα τοπικά
    επώνυμα? Αυτή η απορία μου δημιουργήθηκε βλέποντας τις αναρτήσεις του κ. Κυριακού και κατέληξα στο γεγονός ότι αυτή η αυτοπροβολή δεν γίνεται τυχαία. Μάλιστα η άποψή μου ενισχύθηκε από το γεγονός βλέποντας να κάνει αναρτήσεις της Εφημερ. Συντ. και άλλων φιλο-Σύριζα εντύπων.
    Θεωρώ ότι ο κ. Κυριακού θέτει υποψηφιότητα με το Σύριζα στις επόμενες εκλογές και με έξυπνο τρόπο χρησιμοποιεί το παρών μπλόγκ για τη προβολή του. Άποψή μου και του εύχομαι καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δε νομίζω πως είναι πραγματικό το όνομα ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Απλά βάζοντας ένα όνομα (μάλλον ψευδώνυμο είναι) στα σχόλιά του θεωρεί ότι τους προσδίδει κύρος έναντι των ανώνυμων σχολίων. Όταν όμως χρησιμοποιεί άρθρα δημοσιογράφων τότε δε χάνει απλά το κύρος του το σχόλιο, δείχνει και "ένδεια" προσωπικής άποψης.

      Διαγραφή
  6. Δεν εχω διαβασει το βιογραφικο του κ.Κυριακου Κυριακου, ουτε και σκεφθηκα ποτε, οτι μπορει και να θελει την επωμενη φορα να συνεργασθει πολιτικα, οπως λες, με τον θεοσταλτο κατ~εμενα για την Ελλαδα μας Αλεξη Τσιπρα, τον σταυραετο! Ο Αλεξης κατα τη δικη μου αντικειμενικη και ταπεινη γνωμη υπερτερει σε ολα τα οuσιαστικα κριτηρια εναντι του κ. Κουλη, που στηριζεται στα ριζωμενα πολιτικα τζακια και στις παλιες και ξεπερασμενες/ αναχρονικες οικογενειακες πολιτικες του.
    Ο κ. Κυριακού και μονο που διεκειται φιλικα/ιδεολογικα εναντι του Αλεξη Τσιπρα και συνταυτιζεται μαζι του μου ειναι απολυτα συμπαθης! Απο τα σχολια του δε που διαβασα κατα καιρους εδω αποκτησα την εντυπωση, οτι ειναι δυναμικος, εχει μορφωση με βαθειες ειδικες γνωσεις και πιστευω , ναχει συγκριτικα και πιο επιλεκτες/ιδιαιτερες πολιτικες ικανοτητες!! god bless you Κυριακο στη νεα πορεια σου!!!
    Εξ αλλου το να αποβει καλλιτερος/πιο πετυχιμενος απο τα σημερινα στελεχη της ΝΔουλας στη Φθιωτιδα σαν τον κ. Χρήστος Σταϊκούρα που λαικιζει με καθε ευκαιρια στη Λαμια , οπως και σαν τους «νέους» τον Γιάννη Οικονόμου,τον Γιώργο Κοτρωνιά και ιδιαιτερα τον Θέμη Χειμάρα,νομιζω οτι δεν θα δυσκολευθει και θα τα καταφερει απολυτα και χιλιες φορες καλιτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. για οσους δεν γνωριζουν ο ΚΥΡΙΑΚΟΥ ηταν οργανωμενο μελος του πασοκ τωρα ειναι απο αυτους που πιστευουν οτι ο αγραμματος Αλεξης ειναι ο νεος Ανδρεας και οχι ενας φτηνος μιμος.
    Κ.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εσυ εξυπνο κι καλοπληροφορεμενο πετροτο κοτοπουλο τι ρολο παιζεις και που τα μαθαινεις ολα οσα γραφεις για να κουτσουμπουλευεις μια σαν Κ.Γ και αλλοτε σαν Γ.Κ ?
      Βιος και πολιτεια του χαμαιλεοντα !!

      Διαγραφή
    2. Μην κρίνεις εξ ιδίων.
      Έχει τύχει να σχολιάσουμε την ίδια, σχεδόν, στιγμή που αποδεικνύει πως είμαστε δυο διαφορετικοί.
      Αλλά χρειάζεται μια στοιχειώδη ευφυΐα για να το αντιληφθείς η συνηδειτά και κατ' εξακολούθηση ψευδόμενος.Γ.Κ.

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά