Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Αυτή η Αριστερά δεν έχει μέλλον

Τις προάλλες αναφέρθηκα στην απόπειρα οικειοποίησης του Οργουελ από τον Τσίπρα. Ασχέτως αγραμματοσύνης του ανδρός, την απέδωσα στην ένδεια της αριστερής διανόησης. Εξαντλημένη από την κατάχρηση εξουσίας στον πνευματικό κόσμο εδώ και δεκαετίες, ψάχνει τώρα αποκούμπι σε όποιον διανοητή διατηρεί την ακτινοβολία του. Θα μου πείτε η τέχνη είναι δοκιμασμένη. Η γενιά μου μεγάλωσε με την ιδέα ότι Σεφέρης και Ελύτης ήσαν αριστεροί. Επειδή τους μελοποίησε ο Θεοδωράκης. Η ηλίθια Δεξιά του καιρού εκείνου εννοείται δεν έκανε τίποτε για να περισώσει την πολιτική τους τιμή. Οι περισσότεροι τους αντιμετώπιζαν ως συνοδοιπόρους επειδή τους μελοποίησε ο Θεοδωράκης. Ειδικά την περίοδο της δικτατορίας. Η ίδια η δικτατορία έκανε δώρο την αντίσταση στην Αριστερά. Τέχνη βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία της αριστερής διανόησης, που είχε τη μανία να ανακαλύπτει προδρόμους του Μαρξ πριν από τον Μαρξ. Όπως οι χριστιανοί ανακάλυπταν χριστιανούς πριν από τον Χριστό. Ο Λούκατς ανακαλύπτει στον Μπαλζάκ μια προμαρξιστική σκέψη επειδή περιγράφει με την ακρίβεια του μεγάλου συγγραφέα τις κοινωνικές σχέσεις του καιρού του. Όταν μπορείς να δεις τόσο καθαρά την κοινωνία δεν μπορεί παρά να είσαι μαρξιστής, κι ας είσαι βασιλόφρων, όπως ο Μπαλζάκ.
Δεν πέρασαν δυο μέρες από τα «Οργουελιανά» και κάποιος άλλος είπε πως η Αριστερά έχει αφομοιώσει τις περισσότερες από τις φιλελεύθερες ιδέες. «Εξάλλου και στα νιάτα του ο Μαρξ ήταν φιλελεύθερος». Μάλλον θα το άκουσε σε κάποιο από τα φιλοσοφικά συμπόσια της Κουμουνδούρου. Και επειδή ο ίδιος δεν ξέρει καλύτερα τον Μαρξ ή τον φιλελευθερισμό από τους ακροατές του, το πέταξε εκ του ασφαλούς. Για να τραβήξει μάλιστα την προσοχή πέταξε κι ένα για τη σημερινή «κ@λ@δεξιά». Θα το ξεχνούσα. Είναι ο Νίκος ο Ξυδάκης, όχι ο κανονικός ο μουσικός, ο άλλος.
 
Οντως, τα περισσότερα από τα δικαιώματα που διεκδικεί σήμερα η Αριστερά τα έχει κατακτήσει ο φιλελευθερισμός για λογαριασμό της δυτικής κοινωνίας. Απ’ την ισότητα των δύο φύλων έως την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Με μία διαφορά. Εκεί που η φιλελεύθερη σκέψη αναζητούσε τον μετασχηματισμό, και τον επέτυχε σε μεγάλο μέρος, η Αριστερά επεδίωκε τη σύγκρουση και την ανατροπή, αποτυγχάνοντας κατά σύστημα. Και ως εκ τούτου παγίδευσε εαυτήν σε ένα κλειστό σύμπαν μνησικακίας και εκδικητικότητας. Το μόνο που προτείνει στις δυτικές κοινωνίες είναι η Νέμεση για τα αρχαία δεινά. Για το παρόν τους και το μέλλον τους είναι αναγκασμένη να ζητιανεύει ιδέες ακόμη και από τους φιλελεύθερους που μέχρι χθες τους αναθεμάτιζε. Ποια καλύτερη ομολογία ήττας; Αυτή η Αριστερά όπως δεν έχει παρόν, δεν έχει και μέλλον. Θα έλεγα έχει μόνον παρελθόν, όμως η δική μας και αυτό φρόντισε να το αποποιηθεί με την αμορφωσιά της.
 Τάκης Θεοδωρόπουλος-Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. Ελα κ. Θεοδωροπουλε που εχεις το σθενος και την ικανοτητα να βαζεις στο στομα σου τον κ. Ξυνακη!
    Μπερδεψε τις αρλουμπες σου εκει που εστησες το τσαντηρι σου απο χρονια και ασε τις βαθυστοχαστες/φιλοσοφικες αναλυσεις σου για ικανωτερους συναδελφους σου σαν τον κ. Παπαχελα και τους αλλους , που ξερουν τι θελουν να πουνε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΞΥΔΑΚΗ ΤΟΝ ΛΕΝΕ
      ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ ΝΑ ΣΠΑΖΕΙ ΠΕΤΡΕΣ
      Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε σανοφαγε μου 19 Φεβρουαρίου 2021 - 6:02:00 μ.μ. EET,εσυ που τα παντα ορας και τα παντα βλεπεις, σ~ευχαριστω για τη διορθωση!!Η τελευταια σειρα σου ομως, αν κι ολο νοημα και σοφια για σενα,ειναι για μενα ακαταλαβιστικη!
      Γραφεις ξυπνιος η εισαι σε κατασταση εντονης φαντασιωσης κι σαν ονειροπαρμενος βλεπεις τον Κουλη σαν αλλοτε βυζαντινο αυτοκρατωρα να μπαινει με διαμαντοστολισμενο στεφανι στη Πολη?

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε 6:02, γιατί του χαλάς το χατίρι. Τρεις μέρες τώρα τον αναφέρει ως κ. Ξυνάκη. Και να πεις ότι είναι κοντά το "δ" με το "ν" στο πληκτρολόγιο.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε, - 10:01:00 δεν μετρησες σωστα το λαθος μου, ειναι περισσοτερες απο τεσσερες μερες! Ομως φιλε πατριωτη να σε ρωτησω, με το συμπαθιο, κατι!! Αν δεν εχεις αλλη δουλεια απο το να καταμετρας τα λαθη εδω κι εκει, να σου στειλω μια σοβαρωτερη/ωφελιμοτερη απασχοληση!
      Η λυση του γριφου ειναι ωστοσο οτι γραφω σε κομπιουτερ με γαλλικο πληκτρολογιο!!Η αποσταση του ν με το δ ειναι πραγματι κοντα,μονο 3 πληκτρα!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά