Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Κώστας Λουράντος: Τζάμπα

Aυτή η κρίση –η υγειονομική– δεν μοιάζει με την προηγούμενη – τη δημοσιονομική. Για την παρούσα κρίση δεν μπορεί κανένας να αρχίσει να κλώθει νήματα υπ-αιτιότητας. Δεν φταίμε που μας χτύπησε ο ιός. Δεν χρεοκόπησε το ανοσοποιητικό μας.
Σε αυτή την κρίση, όμως, όπως και σε κάθε μεγάλο κλονισμό, αποκαλύπτονται οι ιδιότητες που θα είχαν μείνει αθέατες αν δεν τις είχε αφυπνίσει ο κίνδυνος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσα κρυφά αποθέματα επιστημοσύνης και αξιοσύνης έδειξε τον τελευταίο χρόνο ότι διαθέτει το μέχρι χλεύης απαξιωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η ίδια αποκαλυπτική δύναμη του ιστορικού βρασμού έφερε στον αφρό και υλικά της χρεοκοπίας – υλικά που επέζησαν της χρεοκοπικής δεκαετίας. Η κρίση έφερε στη σκηνή πάλι τον χαλκέντερο συνδικαλιστή των φαρμακοποιών.
Ο Κώστας Λουράντος έρχεται στην πανδημία με τις αντιμνημονιακές αποσκευές του. Έρχεται ηττημένος. Κουνούσε κάποτε, το 2012, σε μία συνέντευξη Τύπου, μια στολή φυλακισμένου, διακηρύσσοντας «οι ασθενείς στο χώμα κι εμείς (οι φαρμακοποιοί) στη φυλακή». Τι θα έστελνε τους ασθενείς στο χώμα; Η «επικίνδυνη» ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η αυτονόητη ψηφιακή πραγματικότητα, που επιτρέπει στο Δημόσιο όχι μόνο να παρακολουθεί τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά πλέον και να διεξάγει ανέφελα το ανεπανάληπτο εγχείρημα του εμβολιασμού, κάποτε πολεμήθηκε λυσσαλέα ως «επικίνδυνη».
 
Αυτό το παράδειγμα συνδικαλιστικού πρωτογονισμού καθιστά ακόμη περισσότερο παράδοξη την επιβίωση του παράγοντα που διαψεύσθηκε. Εκείνος, πάντως, είναι συνεπής με τον αντιμνημονιακό εαυτό του. Συνεπής με το ύφος που τον καθιέρωσε είναι και η αντίδρασή του στην πρόβλεψη να χορηγούν τα φαρμακεία τα γρήγορα τεστ. Με εκατοντάδες να ψυχορραγούν στους αναπνευστήρες· με τα νοσοκομεία γεμάτα και την κοινωνία καθηλωμένη, ο Λουράντος βρήκε την περίσταση κατάλληλη να φωνάξει: «Το τζάμπα τέλειωσε!». 
 
Θα ήταν πρόχειρο να ταυτιστεί η δραχμοφονιάδικη ωμότητα (δώστε 50 σεντ το τεστ γιατί πληκτρολογούμε τον ΑΜΚΑ) με τον κλάδο που υποτίθεται ότι εκπροσωπείται από αυτήν. Θα ήταν δύσκολο να πιστέψεις ότι ένας επιστημονικός κλάδος, που εμπορικά κάθε άλλο παρά έχει πληγεί από την πανδημία, διεκδικεί επιπλέον κέρδος για όχληση που δεν προβλέπεται να διαρκέσει πάνω από έναν – δύο μήνες. Δεν πάσχουν όλοι από κοινωνική κώφωση. Δεν επείγονται όλοι να εξαργυρώσουν την πανδημία.
 
Υπάρχει ένα σημείο πέρα από το οποίο ακόμη και το τελειότερο διοικητικό σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην απειλή. Δεν υπάρχει σύστημα που να αντέχει χωρίς την ψυχική περίσσεια των ανθρώπων που το συγκροτούν. Οι αντοχές αυτές, όντως, δεν φτιάχνονται με φύλλα επιτάξεως. Οι κοινωνικές ανοσίες εξαρτώνται από αξίες ατιμολόγητες. Ανεπίτακτες. Από το «τζάμπα» δόσιμο.
 Μιχάλης Τσιντσίνης-Καθημερινή

6 σχόλια:

  1. Σ' αυτά τα παρακμιακά συνδικαλιστικά σούργελα μια απάντηση μόνο τους πρέπει: άιντε γειά. Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...κι απο μενα για σενα κ.Γ,Κ.,που διαβσες μεν το σχολιο αλλα μαλλον δεν το καταλαβες, απομενει επισης μια ιδια απαντηση: άιντε γειά σου τσιφτη.!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κι ανταποδίδω:) Γ.Κ.

      Διαγραφή
  2. Αν είχε κατεβάσει στο ΣΚΑΙ και τον Οικονόμου τα παντελόνια θα ηταν ο κ. Λουράντος, τώρα .... ''Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωη...'' Αντε για.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι καλλλιτεροι πελάτες του Μητσοτάκη. Τώρα που άρχισαν να βγαίνουν από τις τρύπες τους θυμίζουν στους Έλληνες πολίτες την ανατριχίλα της διακυβέρνησης Σύριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην γκρινιαζετε. Τι να πουνε και οι σμοιροι οι Πασοκο-Κιναλιτες που ενω ολοι περνουν το κατιτι τους απο τις Δημοσκοπησεις απο την χασουρα της ΝΔ, το Κιναλ πιστο στις αποψεις του, δεν καταδεχετε να παρει οτι χανουν οι αλλοι και μενει καρφωμενο στο 6.5%!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά