Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ανατροπές από τις εκλογές αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ


Ποιος πιστεύει πραγματικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευνοϊκή δημοσιότητα σε εφημερίδες και κανάλια και μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων χρηματίστηκαν από τη λίστα Πέτσα; Μια λίστα με πάνω από χίλια μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, τα οποία ενισχύθηκαν –όπως χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις– λόγω της πανδημίας.

Είναι δυστυχώς μια απλουστευτική και στρεβλή αντίληψη που υπάρχει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που ήταν ακόμη αντιπολίτευση του 3%. Αν είχε σχέση με την αλήθεια ότι όποιος ενισχύει τα ΜΜΕ εξασφαλίζει πολιτική αμνηστία και νίκη στις εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιρνε ποτέ την εξουσία, ενώ δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν και οι αλλεπάλληλες εναλλαγές κυβερνήσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, τα ίδια πάνω-κάτω ποσοστά –γύρω στο 10%– για την πρωτιά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν και οι

δημοσκοπήσεις που γίνονται για λογαριασμό εφημερίδων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα, μια τέτοια δημοσκοπική έρευνα παρουσίαζε τους ψηφοφόρους του κ. Τσίπρα να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα πάει πιο καλά σε σειρά θεμάτων απ’ ό,τι και οι ίδιοι θα περίμεναν ακόμη και από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλώνει το αντιπολιτευτικό του κεφάλαιο σε ανούσιες εξεταστικές επιτροπές, οι οποίες είναι φανερό ότι δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Και είναι βέβαιο πως αν η έρευνα της εξεταστικής επεκταθεί στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η υπόθεση θα γυρίσει μπούμεραγκ για το κόμμα της πρώτης φοράς Αριστερά. Θα δείξει ανάγλυφα μια εξόφθαλμη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και να «φυτέψει» (με δάνεια, βοσκοτόπια και νόμο κατά παραγγελία για το ΕΣΡ) ένα κανάλι ΣΥΡΙΖΑ στην ενημέρωση ώστε να παρουσιάζει την πραγματικότητα με τη ματιά και την άποψη της Κουμουνδούρου.

Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων –του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ– που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται απογοητευμένο από την αντιπολιτευτική στάση του.

Δυστυχώς για τον τόπο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει –προς το παρόν– να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση. Συστήνει εξεταστικές επιτροπές για τα μάτια του κόσμου, καταψηφίζει τις σημαντικότερες συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες (Γαλλίας – Ελλάδας και ΗΠΑ – Ελλάδας), για τις οποίες μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να προχωρήσουν, και αναλώνεται σε άσφαιρα κοινοβουλευτικά πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Οταν είναι φως φανάρι ότι η χώρα τα έχει πάει τον ενάμιση χρόνο της πανδημίας πολύ καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η αντιπολιτευτική τακτική των πυροτεχνημάτων για τη δημιουργία εντυπώσεων κάνει εμφανή την πολιτική «γύμνια» και την πασιφανή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να χαράξει μια αποτελεσματική αντιπολιτευτική στρατηγική για τα θέματα που αφορούν και απασχολούν τον κόσμο. Ουσιαστικά δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα που καβάλησε το κύμα των μνημονίων και βγήκε κυβέρνηση και τώρα δεν έχει καμία δυνατότητα να παίξει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – να παρουσιάσει, δηλαδή, σοβαρές επεξεργασμένες προτάσεις για τη μελλοντική διακυβέρνηση του τόπου.

Η εντυπωσιακή πολιτική εξέλιξη της εβδομάδας, όμως, που έχει απόλυτη σχέση και με την τελματώδη κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εκτενής κάλυψη από τα ΜΜΕ και το ενδιαφέρον που προκάλεσε σε όλο τον κεντροαριστερό χώρο η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ.

Ασχέτως του ποιος θα εκλεγεί τελικά αρχηγός, είναι εμφανές ότι οι πολιτικές εξελίξεις που έχουν μπει σε κίνηση στο ΚΙΝΑΛ, με έξι σοβαρούς υποψηφίους για την αρχηγία, στρέφουν όλα τα βλέμματα πάνω του. Εξάλλου, όλοι διαισθάνονται, χρόνια τώρα, ότι το 6% -8% που παρουσιάζει το κόμμα στις τελευταίες εκλογές και στις δημοσκοπήσεις σαφώς υποεκτιμά την απήχηση που έχει στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Είναι πασιφανές επίσης ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων –του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ– που ψήφισαν τις προηγούμενες εκλογές το κόμμα του κ. Τσίπρα αισθάνεται εμφανώς απογοητευμένο από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση  και παραμένει πολιτικά άστεγο.

Η σημερινή συγκυρία και η αναμενόμενη μαζική προσέλευση μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Δεκεμβρίου –84.000 υπογραφές μάζεψαν σε λίγες ημέρες οι υποψήφιοι αρχηγοί, 20.000 μόνο σε ένα 24ωρο– δημιουργεί ένα κύμα ενθουσιασμού. Μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή και να φέρει ανατροπές για τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Που ίσως να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική διακυβέρνηση και πορεία της χώρας.

 Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά