Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Αντιπολίτευση της πανδημίας


Δεν έχει άδικο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν λέει πως ο Α. Τσίπρας έχει το θλιβερό «προνόμιο» να είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός σε όλη την Ευρώπη που εκμεταλλεύεται την πανδημία για να αντιπολιτευτεί. Αν έχει να προτείνει κάτι, ας το κάνει έστω και τώρα».

Χθες στη συνέντευξή του στο TRT κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλία, πάλι υποστήριξε ότι «όταν όλοι μετράνε κρούσματα και νεκρούς, ο Μητσοτάκης μετράει ψήφους». Είναι μια ατάκα που προφανώς τη βρήκε ευρηματική και την επαναλαμβάνει όπου βρεθεί και σταθεί: Στη Βουλή, σε ομιλίες, σε συνεντεύξεις.

Παράλληλα «προειδοποίησε» ότι αν ο Μητσοτάκης δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα, και αν συνεχίσει με επικοινωνιακό τρόπο, θα έχουμε εκατόμβη νεκρών και lockdown που θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Αλλά ο ίδιος δεν πρότεινε κανένα μέτρο, πέραν από το

γνωστό περί «ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού» και αυστηροποίησης των υπαρχόντων μέτρων σε ό,τι αφορά επαγγελματικές κατηγορίες που έρχονται σε επαφή με τον πολίτη. Έφερε ως παράδειγμα τα σώματα ασφαλείας.

Κατηγόρησε – για την οικονομία του λόγου, ας πούμε σωστά - ότι ο Μητσοτάκης δεν τολμάει να τα βάλει με την εκλογική του πελατεία. Το πρόβλημα για τον ίδιο όμως είναι ότι ποτέ δεν έχει εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο «αυστηροποίηση». Αυστηροποίηση θα ήταν να χαρακτηρισθεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και οι αρνητές να τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Εμείς θα συμφωνούσαμε, αλλά δεν συμφωνεί ο κ. Τσίπρας, ή δεν τολμάει να το πει. Και πως να τολμήσει όταν αντιστάθηκε στην αναστολή εργασίας των υγειονομικών; Απλώς καταγγέλλει για να καταγγέλλει. Όπως καταγγέλλει και την ενημέρωση του λαού που προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση. Κάτι που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά μόνος την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ την ενοχοποίησε και εξακολουθεί να την ενοχοποιεί, μιλώντας για «λίστα Πέτσα.

Η θεώρηση αυτή είναι υποκειμενική, επικίνδυνη για τη δημοσιογραφία, και μάλλον κρίνει εξ ιδίων. Ήταν η κυβέρνησή του που είχε κόψει την στρόφιγγα της διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ που την αντιπολιτεύονταν. Άλλος τρόπος για να καταχωρηθούν διαφημιστικά σποτ για την πανδημία χωρίς να πληρωθούν, δεν υπήρχε, πλην της ΕΡΤ. Τα ΜΜΕ είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και δεν μπορούν δια του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» να καταχωρήσουν διαφημιστικά σποτ για όσο διαρκεί η πανδημία.

Άλλη λύση θα ήταν το lockdown. Αλλά ούτε αυτό προτείνει, αντιθέτως το θεωρεί ως απευκταία κατάληξη.

Το «περισσότερες ΜΕΘ» όταν έχουν υπερδιπλασιαστεί, είναι ρητορικό και αναποτελεσματικό. Το δείχνει η Γερμανία των 40.000 ΜΕΘ. Οι ειδικοί, και όχι εμείς, επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι να μη χρειαστεί οι πολίτες να φτάσουν στις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε και ένα άλλο θέμα που σαφώς εξιτάρει και δημιουργεί εντυπώσεις. Διερωτήθηκε: Το έλλειμμα διογκώνεται. Πού πήγαν τα λεφτά;

Από όσο ξέρουμε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη δυσπραγία που έφερε η πανδημία, έδωσε γύρω στα 40 δις. Αν έχει κάποια άλλη θεώρηση, το οικονομικό τμήμα του κόμματός του θα πρέπει να το τεκμηριώσει. Όπως θα πρέπει να τεκμηριώσει και όσα αναφέρει για απευθείας αναθέσεις και «κλειστούς διαγωνισμούς» που αγγίζουν τα 5 δις ευρώ.

Κάνει πολύ λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ για τις περίφημες απευθείας αναθέσεις. Αν συμβαίνουν αδικαιολογήτως και σε σημείο σκανδάλου, δεν θα αρέσει ούτε στους φανατικότερους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος. Όμως η ερώτηση είναι διττή:

Είναι παράνομες; Αν είναι ας το καταγγείλει στη Βουλή και ας ζητήσει τον έλεγχο βάσει τον προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών. Είναι νόμιμες; Αν ναι, που βασίζεται και πως τεκμηριώνεται η καταγγελία; Η αόριστη καταγγελία δεν υπονομεύσει την κυβέρνηση. Υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.

Βέβαια, επειδή ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, γιατί η κυβέρνησή του δεν κατάργησε τους νόμους που προβλέπουν τις απευθείας αναθέσεις; Οι απευθείας αναθέσεις δεν νομοθετήθηκαν επί παρούσης. Προϋπήρχαν και έζησαν την άνθισή τους το 2015-16 με την ευκαιρία του μεταναστευτικού. Είχε κάνει σχετικές καταγγελίες ο Σταύρος Θεοδωράκης ως πολιτικός τότε.

Και η μόνιμη απορία μας παραμένει. Αφού με αυτή η πολιτική βλέπει ότι δεν πείθει, δεν του προσδίδει εκλογική (έστω δημοσκοπική) υπεραξία. Γιατί επιμένει;

Και γιατί δεν γίνεται πιστευτός; Προφανώς, επειδή και τα κόμματα η «καβαφική πόλις» τα ακολουθεί.

Ο φερόμενος ως άτυπος σύμβουλός του Ηλίας Νικολακόπουλος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δείξει ότι είναι αποτελεσματικότερος από την αναποτελεσματική κυβέρνηση. Αλλά κατά τον ίδιο «η προηγούμενη εμπειρία δεν συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση».

 Γ. Σιδέρης-liberal.gr

2 σχόλια:

  1. ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν προσπαθείς να αναδειχτείς από τις αδυναμίας του αντιπάλου σου και όχι από τις δικές σου ικανότητες, τότε είσαι χειρότερος του αντιπάλου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά