Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Επικίνδυνες υπερβολές


Είναι αποδεκτό στην πολιτική ζωή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταφεύγει μερικές φορές σε υπερβολές για να φθείρει την κυβέρνηση. Είναι μάλλον κανόνας στην Ελλάδα. Ενίοτε όμως τα όρια αυτών των υπερβολών θίγουν άμεσα το πολίτευμά μας, καθώς αμφισβητούν βασικές θεσμικές λειτουργίες του. Στον βαθμό όμως που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι κραυγές και οι ακραίες συμπεριφορές ποτέ δεν είναι αποδεκτές από τους μετριοπαθείς πολίτες οι οποίοι και καθορίζουν τελικά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Προχθές, ο τέως πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος δύο δημοσιογράφους που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, έγραψε πως αυτές οι διώξεις «είναι η αρχή του τέλους του καθεστώτος Μητσοτάκη». Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικών φίλων των υπό κατηγορία δημοσιογράφων. Είναι οι ίδιες φωνές που κραυγάζουν για

«χούντα Μητσοτάκη» και υβριστικά συνθήματα αντάξια των ποδοσφαιρικών θυρών.

Αλλά ένας τέως πρωθυπουργός επιτρέπεται να πέσει σε αυτό το επίπεδο; Δεν έχει αντιληφθεί ακόμα πως στο πολίτευμα της φιλελεύθερης – αστικής δημοκρατίας δεν υπάρχουν καθεστώτα, αλλά εκλεγμένες από τον λαό κυβερνήσεις; Δεν κατάλαβε ακόμα πως η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, με εντολή τετραετίας, γιατί κέρδισε με σημαντική διαφορά στις εκλογές του 2019; Είναι κατανοητό ο τέως πρωθυπουργός να μην έχει πολύ ξεκάθαρη αντίληψη για τη διάκριση των εξουσιών, αν κρίνω από τα πεπραγμένα του ως πρωθυπουργός και αν κρίνω και από την ιδεολογία που ασπάζεται. Αλλά να αποκαλεί μια εκλεγμένη κυβέρνηση «καθεστώς» επειδή μια ανακρίτρια, αφού μελέτησε ενδελεχώς επί μεγάλο χρονικό διάστημα μια δικογραφία, καλεί σε απολογία δύο φιλικούς προς το κόμμα του δημοσιογράφους, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο αποδεκτής πολιτικής συμπεριφοράς. H ταύτισή του μαζί τους αποσκοπεί να μετατρέψει μια ποινική διαδικασία σε πολιτική δίωξη σε βάρος όχι απλώς των δύο κατηγορουμένων, αλλά σε βάρος της παράταξής του.

Βέβαια, σε τελική ανάλυση, το μόνο που πετυχαίνει ο «τέως» είναι να περιχαρακώσει το φανατισμένο μέρος του ακροατηρίου του, καθώς με το ακραίο ύφος του μόνον σε αυτό απευθύνεται.

Θα πρέπει να κατανοήσει πως στα δημοκρατικά πολιτεύματα δεν πέφτουν καθεστώτα, αλλά εναλλάσσονται κυβερνήσεις με την ψήφο των πολιτών.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά