Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Ζητείται «ελπίς» για το φιάσκο


Τα γεγονότα, αγαπητό μου αγόρι, τα γεγονότα. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Χάρολντ Μακμίλαν για να ξέρεις ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτικών προέρχεται από την καθημερινότητα, από τα τυχαία γεγονότα που μπορεί να ανατρέψουν σχεδιασμούς και να παράξουν τρομακτικά αποτελέσματα.

Τα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών έδειξαν ανεπάρκεια, απογύμνωσαν το επιτελικό κράτος και επέφεραν πολύ σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση, αφού οι πολίτες –και δικαίως- αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα χειρισμού κρίσεων, όπως αυτή που προκλήθηκε από το πολικό κύμα ψύχους.
Είναι μεγάλος ο χιονιάς; Αδιαμφισβήτητα. Υπήρχαν εγκαίρως ενδείξεις για τη χιονοθύελλα της Δευτέρας σε Αττική, Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας; Προφανώς. Το protothema μόνο, είχε δημοσιεύσει από την Παρασκευή πρόγνωση του μετεωρολόγου Ζιακόπουλου που μιλούσε για χιονοκαταιγίδα τη Δευτέρα και την Τρίτη και απρόβλεπτα φαινόμενα. Τα προγνωστικά μοντέλα που είναι διαθέσιμα σε όποιον ξέρει βασικά αγγλικά και γαλλικά το προέβλεπαν με σαφήνεια: Χιονοθύελλα διάρκειας σχεδόν 48 ωρών. Σύμφωνοι, αυτό δεν το λες και συνηθισμένο.
Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους είναι ακόμη εμφανέστερη η πολύ-οργανική ανεπάρκεια του συστήματος να προλάβει, να αποτρέψει και να σταματήσει την τρομερή ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Κυρίως αυτών που σε λίγο θα κλείσουν 24 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, ή στην λεωφόρο Μεσογείων ή σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου.

Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και οι υπεύθυνοι για τον τραγέλαφο έχουν ονόματα και διευθύνσεις.

1. Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Τι έλεγε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα της Παρασκευής; Ότι ο διευθυντής της ΕΜΥ τους έχει διαβεβαιώσει ότι αναμένεται λίγο χιόνι στην Αττική τη Δευτέρα. Οι υπεύθυνοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τουίταραν κάτι ακατανόητα ότι τα τρία προγνωστικά μοντέλα δείχνουν διαφορετικές καιρικές συνθήκες και άρα δεν είναι σίγουροι για την σφοδρότητα των φαινομένων. Γι’ αυτό υπάρχουν οι υπουργοί και άλλοι πολιτικοί που μπορεί να μην έχουν επιλεγεί διά της ψήφου, όταν όμως έχουν αρμοδιότητες, έχουν και ευθύνες να λαμβάνουν αποφάσεις. Και ο σχεδιασμός γίνεται πάντα με το χειρότερο, το δυσμενέστερο σενάριο. Το οποίο ήταν γνωστό από το μεσημέρι της Παρασκευής και μιλούσε ξεκάθαρα για χιονοκαταιγίδες 48 ωρών.

Ακόμη και το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν η Πυροσβεστική ζήτησε να κλείσει η Αττική Οδός, να μην μπαίνουν δηλαδή άλλα αυτοκίνητα για να μην εγκλωβιστούν περισσότεροι οδηγοί, από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας απαντούσαν ότι δεν είναι δουλειά της Πυροσβεστικής να λέει στην Τροχαία τι να κάνει και ότι απλώς θα μειωθούν οι είσοδοι αυτοκινήτων για να επιταχυνθούν οι απεγκλωβισμοί. Σχεδόν 24 ώρες μετά την ανόητη απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι. Χιλιάδες άνθρωποι κινδύνεψαν να παγώσουν στα αυτοκίνητά τους και η μόνη βοήθεια ήρθε από τον στρατό που μοίρασε νερό και… γαλέτες τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αφού ακόμη και η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων αποφασίστηκε αργά, μετά τις 19:00 της Δευτέρας και ξεκίνησε, με καθυστέρηση, περίπου τα μεσάνυχτα.

2. Αττική Οδός. Η χρυσοπληρωμένη από τους φορολογούμενους «autobank» επιεικώς απέτυχε παταγωδώς. Λες και δεν υπάρχουν κάμερες κυκλοφορίας, έβαζε τους οδηγούς στον μπλοκαρισμένο δρόμο. Για να εισπράξει τα 2,80 ευρώ ανά διέλευση με τα οποία οι Έλληνες χρυσοπληρώνουν κάθε φορά που χρησιμοποιούν έναν δρόμο που έχουν οι ίδιοι πληρώσει και αποπληρώσει εδώ και χρόνια. Ούτε εκχιονιστικά, ούτε βοήθεια από την διοίκηση της Αττικής Οδού, ούτε τίποτα. Μια συγγνώμη μόνο σε μια τυπική ανακοίνωση. Αττική Αιδώς!

3. Υπουργείο Μεταφορών υπάρχει στην χώρα; Πολιτικός προϊστάμενος υφίσταται στο υπουργείο; Ή μήπως θεωρούν ότι είναι αρμόδιοι μόνο για τα έργα που ΘΑ γίνουν κάποια στιγμή στο μέλλον και έχουν αφήσει την καθημερινή διαχείριση και τους πολίτες στην τύχη τους;

4. Η Περιφέρεια Αττικής καλά; Μετά τη φιέστα της Κυριακής στην Πάρνηθα –που έκαναν και άσκηση με 5 -ναι πέντε- ερπυστριοφόρα που θα βοηθούσαν όσους εγκλωβισμένους από τον χιονιά είχαν ανάγκη μετακίνησης σε νοσοκομεία και την παράταξη, σε στυλ παρέλασης, πεντ-έξι εκχιονιστικών, γαιοπροωθητών και αλατιέρων στο δαχτυλίδι της Αττικής Οδού στην λεωφόρο Κηφισίας, τι έκανε το πολυπρόσωπο και πολυάνθρωπο όργανο της Περιφέρειας Αττικής με τα τόσα στελέχη, διευθυντές, υπαλλήλους και μέσα; Πώς σταμάτησε τους εγκλωβισμούς σε κεντρικούς οδικούς άξονες; Με ποιον τρόπο διευκόλυνε την αντιμετώπιση της κρίσης; Πάλι καλά που είχαν αποφασίσει εγκαίρως το κλείσιμο των σχολείων να λέμε, διότι ούτε θέλω να σκέφτομαι τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν χθες Δευτέρα λειτουργούσαν και τα σχολεία.

5. Πού είναι οι δήμαρχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και κρυπτόμενοι; Γιατί δεν είχαν φροντίσει να ρίξουν αλάτι –έστω στους λίγους κεντρικούς δρόμους, τη λεωφόρο Μεσογείων, την Κηφισίας, την Κατεχάκη και αλλού; Τι μπούρδα θα σκαρφιστούν τώρα για να βγουν λάδι; Μήπως ότι οι λεωφόροι που περνούν από διαφορετικούς δήμους είναι συναρμοδιότητα και άλλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν κινητοποιήθηκαν;

Σύμφωνοι. Η κακοκαιρία είναι σφοδρή. Εντονότερη ίσως από την Μήδεια που χτύπησε την Αττική πριν από ένα χρόνο. Επειδή όμως ακόμη δεν έχει τελειώσει και διότι όταν σταματήσουν οι χιονοπτώσεις τα πάντα θα είναι παγωμένα για 24ωρα, μήπως οι αρμοδιοι να κινητοποιηθούν; Όχι για να σώσουν το πολιτικό σαρκίο τους, νομίζω ότι θα πρέπει να διευκολύνουν τις εξελίξεις αναλαμβάνοντας τις κατάλληλες πρωτοβουλίες –δηλαδή να παραιτηθούν- αλλα να κινητοποιηθούν ΤΩΡΑ, άμεσα για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών. Οσο μπορούν, γιατί τις δυνατότητές τους τις έδειξαν ήδη. Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται. Όχι όταν φωτογραφίζεται με φόντο χιονισμένα τοπία και ελαφρύ μειδίαμα ή ποστάροντας τσιτάτα.

Λυπάμαι, αλλά στο φιάσκο που ζούμε, η αντιπολίτευση μάλλον έχει δίκιο να κάνει χαβαλέ με το επιτελικό κράτος. Ισως ακόμη και οι τουιτεράδες που γράφουν ότι οι δημοσιογράφοι έκαναν χειρότερα κι από δίχρονα, λες και δεν είχαν ξαναδεί χιόνι, έχουν δίκιο αν θεωρούν ότι ευθύνη για το χάος έχουν τα κανάλια. Ας αναλογιστούν πόσο θα είχε καθυστερήσει το ξύπνημα της κοιμώμενης διοίκησης αν τα κανάλια δεν έδειχναν live το χάος.

Για δε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τους διευθυντές της, δεν χρειάζονται πολλά-πολλά. Βγάζουν έκτακτα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σαν φέιγ βολάν και την κρίσιμη στιγμή πέφτουν έξω στην ώρα έναρξης της χιονοκαταιγίδας. Από τις 12-13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας προέβλεπαν ότι θα ξεκινήσει ο χιονιάς στην Αττική. Η σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε όμως πριν τις 8 το πρωί και τους έπιασε στον ύπνο. Αυτούς που την Παρασκευή προέβλεπαν λίγο χιόνι και δυσκολεύονταν να εξηγήσουν τι θα συμβεί. Κι ας ήταν όλα τα στοιχεία αναρτημένα στο διαδίκτυο. Είπαμε, για να μην κολλάτε στις δυσκολίες, προγραμματίζετε με βάση το χειρότερο σενάριο! Worst case scenarium που λένε και στας Ευρώπας για να μας καταλαβαίνουν και οι ειδήμονες με θητεία στις Βρυξέλλες.

Αυτή είναι η Ελλάδα, που έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Όταν υπάρχει σχεδιασμός και γρήγορες αποφάσεις που υλοποιούνται με αποφασιστικότητα υπάρχουν και αποτελέσματα. Και γι’ αυτό οι Έλληνες αποθέωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κρίση του Έβρου, όταν ο Ερντογάν προσπάθησε να διαλύσει την εθνική κυριαρχία αλλά έπεσε σε τοίχο. Γι’ αυτό πέτυχε ο σχεδιασμός και ο χειρισμός της κρίσης με το Oruc Reis όταν οι ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν τον τουρκικό επεκτατισμό.

Κι αυτή είναι η διαφορά με την εξελισσόμενη κρίση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Ανύπαρκτη ή ατελής προετοιμασία, λάθος αποφάσεις, μικρού βεληνεκούς πολιτικοί σε μια μεγάλη περιπέτεια που ακόμη δεν έχει τελειώσει. Κι όπως συμβαίνει με τον πάγο, έτσι και στην πολιτική, η ολισθηρότητα μπορεί να ρίξει κάτω ακόμη κι έναν γίγαντα.

 Μάκης Πολλάτος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

6 σχόλια:

  1. ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΑΛΛΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίς θα υπάρξει αν σε σύντομο διάστημα αποπεμφθουν οι ανεπαρκείς αρμόδιοι και δεν πέσουν πρόστιμα στους υπεύθυνους της Αττικής οδού.
    Διαφορετικά το πλήγμα θα γίνει πληγή. Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θελεις προφανως κ.Γ.Κ.να πεις, οτι ο κουλη αναδειχθηκε μικρουλης στη παρασταση Καραγκιοζη και πρεπει να αδειασει το μπερντε!! Ετσι καλα το ~πες ,ειμαστε ντακορ, συμφωνησαμε !!

      Διαγραφή
    2. Μη βιάζεσαι να χαρείς όπως στην αναμπουμπούλα κάποιος. Γ. Κ

      Διαγραφή
  3. Ενα τριήμερο ταξίδι διακοπών του ανέμελου,..... και όλα περασμένα ξεχασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι ρε γαμωτο ο κουλης δεν εκοψε τα τσουτσουνια απο ολους τους βιαστες και το χειροτερο δεν περασε αλυσιδες σε 2500μ αυτοκινητα ..εκλογες αυριο να ελθει ο σταυραετος των αγραμματων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά