Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Νίκος Ανδρουλάκης: Ξεβόλεμα


 Η μομφή είναι σωσίβιο στον Μητσοτάκη. Αλλά το ΚΙΝΑΛ θα την ψηφίσει. Η μομφή είναι ο θεσμικός τρόπος για να ζητήσει η αντιπολίτευση εκλογές. Αλλά το ΚΙΝΑΛ που θα την ψηφίσει δεν θέλει εκλογές μέσα στην πανδημία. Η μομφή είναι «μικροκομματικό παιχνίδι» του Τσίπρα, για τις εντυπώσεις. Το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει το μικροκομματικό παιχνίδι, αλλά δικαιολογεί τη συμμετοχή του σε αυτό ως μονόδρομο.

Εντάξει, η αντιπολίτευση είναι αντιπολίτευση. Για να μην αυτοακυρωθεί, στη δυσπιστία οφείλει να πει «ναι». Το πρόβλημα όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ανδρουλάκης επιχείρησε να δικαιολογήσει το «ναι μεν, αλλά» του στην πρωτοβουλία Τσίπρα.

Αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δοκίμαζε να

βάλει στον νέο του ανταγωνιστή το δοκιμασμένο δίλημμα, που βραχυκύκλωνε με την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είσαι κανονική αντιπολίτευση, αντιδεξιά και αντιμητσοτακική, ή γιαλαντζί; Από την άλλη, την κυβερνητική, όχθη, ασκείται στο ΚΙΝΑΛ ομόλογη πίεση: Είσαι αντισύριζα ή στοιχίζεσαι με τους αποτυχημένους;

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στις παλιές συμπληγάδες.

Ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να μην περίμενε το στρίμωγμα. Κι όμως. Φάνηκε να αντέδρασε σαν αιφνιδιασμένος – χωρίς να καταφέρει να υπερβεί τους μανιχαϊκούς όρους που του επιβάλλουν οι δύο μεγάλοι. Ηταν μια δυσκολία που είχε κοστίσει και στην προκάτοχό του: Προσπαθώντας να μη δυσαρεστήσει κανένα ακροατήριο –ούτε το αντιδεξιό ούτε το αντισύριζα–, κατέληγε να τα ξενερώνει αμφότερα.

Ακόμη και η κομματική αντίδραση στην επισήμανση των αντιφάσεων θυμίζει την προηγούμενη περίοδο: Μας βαράνε, λένε, γιατί ανεβαίνουμε. Ισχύει. Αλλά δεν είναι αθέμιτο. Η ίδια η αναβάθμιση του ρόλου του τρίτου κόμματος, που διαφαίνεται από τις δημοσκοπικές προβολές, συνεπάγεται και την πιο αυστηρή κριτική. Μακραίνει ο ίσκιος, βαραίνει και το κόστος των επιλογών.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έδειξε να κινήθηκε με την πεποίθηση ότι στο δίλημμα της μομφής υπήρχε διέξοδος χωρίς κόστος. Ακόμη και η προσπάθειά του να αρθεί υπεράνω της δικομματικής αντιπαράθεσης, με «προγραμματικό» λόγο, έδειξε προσφυγή στην ίδια μέθοδο της ευκολίας: Θέλουμε, είπε, «στόχους ανθεκτικότητας» για τις υποδομές που πρέπει να λειτουργούν με κάθε καιρό. Δηλαδή; Για να μην κλείνουν οι δρόμοι πρέπει να έχουν στόχο να μένουν ανοιχτοί. Θέλουμε, είπε επίσης, όχι μόνο τα 100 εκατ. που σκοπεύει η κυβέρνηση να αντλήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ενεργειακό δίκτυο. Θέλουμε περισσότερα. Δηλαδή; Ο,τι λέει ήδη σε κάθε περίσταση η αξιωματική αντιπολίτευση: Περισσότερα λεφτά, περισσότερες προσλήψεις, περισσότερες ΜΕΘ.

Ο Ανδρουλάκης μπορεί και να πίστεψε αυτό που του λένε: Οτι του αρκεί η απουσία. Οτι τον βολεύει που δεν θα λερωθεί από την κοινοβουλευτική πάλη των δύο. Οτι του φτάνει να μείνει στον εξώστη και να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Η μομφή έδειξε τα στενά όρια αυτής της τακτικής. Ήταν μόνο η αρχή του ξεβολέματος.

 Μιχ. Τσιντσίνης-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Και εγω ο ασχετος ρωταω τον Νεοεκλεγεντα Προεδρο, γιατι κ. Ευρωβουλευτα και Προεδρε του Πασοκ, γιατι καπακι στην προταση Του Τσιρυζα , δικη σας προταση για προ ημερησιαε διαταξεως συζητηση για την διαχειργση της κακοκακαιριας και πειτε ΟΧΙ στον αρλουμπολογο Τσιπρα? Απλη σπορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά