Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Μπάχαλο κατάλευκο και μοναδικό


Μωρέ πως κάνετε έτσι; Λίγο χιονάκι έπεσε να παίζουν τα παιδιά μας! Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια. Τα λουζόμαστε. Τους μουτζώνουμε. Και μετά ξεχνιόμαστε. Και φτου από την αρχή.

Χαμογελούσε πειρακτικά και σαρκαστικά μια φίλη από την Πολωνία. Κι εσείς, ρωτάω αφελώς, τι κάνετε; Εμείς, λέει πέντε μήνες όπως εσείς για ένα 24ωρο. Ε και; Απλό, μου είπε. Κάθε βράδυ περνάνε τα εκχιονιστικά, καθαρίζουν, ρίχνουν αλάτι και πάλι από την αρχή. Αν δεν το έκαναν οι Πολωνοί επί πέντε μήνες σφραγισμένο στα σπίτια τους θα ήταν.
Και εδώ τα ίδια και τα γνωστά. Ο Πατούλης αγουροξυπνημένος να απευθύνεται σε καθυστερημένους. Αρες, μάρες Πατουλο-κουκουνάρες. Πραγματικά σας λέω, τίποτα δεν κατάλαβα, Τα εκχιονιστικά άφαντα από όλες τις κεντρικές αρτηρίες. Εννοώ ότι έπρεπε, στοιχειωδώς να είχαν εφορμήσει από τη Δευτέρα το πρωί όταν άρχισε να πέφτει η πρώτη χιονοθύελλα καθορισμένη και εντελώς αναμενόμενη
Τους άλλους, τους τριακόσιους του χιονιά και του συρμού προς Θεσσαλονίκη με αναγκαστική προσγείωση περίπου είκοσι ωρών στην Οινόη. Τους άδειασαν στο δρόμο. Όχι δηλαδή τι να τους έκαναν; Να φυσούσαν να τους ζεστάνουν; Ρε άντε απ εδώ για πήγαινε έξω από το όχημα. Αυτό μας έλειπε!

Οι περιφερειακοί Δήμοι στο γνωστό τροπάρι άλλα αντί άλλων. Οι εταιριάρχες της Αττικής οδού να χουχουλιάζουν βλέποντας και απολαμβάνοντας νιφάδες να χορεύουν. Και οι αρμόδιοι παράγοντες να συσκέπτονται, να αποφασίζουν και στη συνέχεια να μην πράττουν. Μεταξύ τους τα λένε, μεταξύ τους τα συμφωνούν. Και μεταξύ τους τα αρχειοθετούν. Προφανώς οι άνθρωποι έκαναν ασκήσεις επί χάρτου. Μπας και τα εφαρμόσουν του χρόνου

Όλα στα κουτουρού. Με το γνωστό σπορ δηλαδή το μπαλάκι των ευθυνών. Εγώ; Όχι εσύ. Εγώ; Όχι ο άλλος. Εγώ; Όχι ο Γερμανός, η Μέρκελ, ο Αμερικανός, ο πλανητάρχης, ο κακός ιμπεριαλισμός. Μπας και όλα αυτά είναι από «δάχτυλο» Τουρκίας; Λες; Δεν αποκλείεται. Όλα να τα περιμένει κανείς από αυτούς τους άθλιους Οθωμανούς

Και όπως έγιναν τα πράγματα δεν μπορώ παρά να νοσταλγώ. Τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη που έστω ως προληπτική τακτική είχε απαγορεύσει διπλωμένες νταλίκες στην Εθνική. Από το ολότελα το προχτεσινό αλλά και χτεσινό καλή και η Παναγιώταινα

Ούτε πόλεμος να είχε συμβεί. Η κυβερνητική και τοπική αρχή πιάστηκαν με τα σώβρακα να περιφέρονται και να επιμένουν πως παρόλα αυτά, η κρατική μηχανή έπραξε το καθήκον της. Δηλαδή αν δεν το είχε «πράξει» τι θα είχε συμβεί; Θα ενταφιάζανε στο χιόνι χιλιάδες εγκλωβισμένους στην υπερσύγχρονη Αττική οδό;

Όπως πολύ εύστοχα είπε η Ελένη Ράντου «χωρίς φως και θέρμανση ούτε την παραμονή στο σπίτι δεν μπορείτε να μας εξασφαλίσετε». Και μετά μιλάμε για ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και δρόμο ευρωπαικό

Ωραία να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να παραιτηθούν. Ε και; Σάμπως σχετικά προσφάτως δεν άλλαξε το αφεντικό Πολιτικής προστασίας; Αλλαξε. Σάμπως δεν έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις; Εγιναν! Σάμπως οι μετεωρολόγοι δεν προειδοποιούσαν μονότονα και μερικές φορές σε στυλ τρομολαγνείας; Το έκαναν! Σάμπως όλοι οι αρμόδιοι δεν μας διαβεβαίωναν ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος και ορμητικός; Μας διαβεβαίωναν. Τότε τι έφταιξε;

Μα για κάθε απλό πολίτη οι ένοχοι είναι όλοι αυτοί. Με ονοματεπώνυμα. Με αξιώματα. Με αρμοδιότητες. Και με «παράσημα». Που στηρίζονται και ποια η προοπτική; Ο χιονιάς να φύγει, οι μέρες να περάσουν και όλα να ξεχαστούν. Πάει κι αυτό. Σε δύο τέρμινα έρχεται Ανοιξη και μετά καλοκαιράκι ελληνικό. Αντε παιδιά χιόνι είναι θα περάσει κι αυτό!

Ποιο αυτό; Το κατάλευκο μπάχαλο το μοναδικό. Όπως λέμε «συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια» έτσι και Ελληνες συνηθισμένοι από καταστροφές. Όλα πρέπει ν αλλάξουν για να μη αλλάξει τίποτα!

 Δημ. Δανίκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

10 σχόλια:

  1. Αντι για Μωυσής ΧΡΙΣΤΟΣ ''Ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου". Κουβέντα για τον Κούληηη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθόλου πρακτικοί οι ελληνες πολιτικοί μόνο ασκήσεις επι Χάρτου. Χουχουλιαζαν στα τζακια τους βλέποντας νιφάδες χιονιού προτρέποντας: «Ρίξε κανενα κούτσουρο στην φωτιά.» Χε χε χε! Με 14 ωρες πυκνή χιονόπτωση στην Αττική παράλυσε το κράτος.Και να ελεγα οτι ηταν η πρώτη φορα που συμβαίνει…! Κάθε χρόνο τα ιδια. Η ιδια ακριβώς ιστορία. Και μια οργάνωση από πριν δεν υπαρχει. Ανατριχιάζω στην σκέψη η χώρα να είχε πρωθυπουργό Τσίπρα! Ίσως να υπήρχαν και άνθρωποι στα νεκροτομεία από το ψύχος.
    Κ.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς κύριο Κ.Γ. δε ντρέπεσαι? Δε ντρέπεσαι σκευωρε? Προβοκάτορα? Το είπες μόνος σου μόνο 14 ώρες πυκνή χιονόπτωση καί ακόμα έχει παραλύσει όλη η Αθήνα καί εσύ στο τέλος βάζεις στο κάδρο τον Τσίπρα, είσαι ακατάλληλος ακόμα καί νά σχολιάσεις, αλλά ξέρεις εσύ σαν κλασσικό δεξιό παιδί από τίς μαύρες μέρες της κατοχής καί τού εμφυλίου τί ξέρεις καλά τη δουλειά της προβοκάτσιας καί τής σκευωρίας.. και μη ξεχνάς ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρξε άστεγος νεκρός λόγω τού ψύχους, αυτοί είστε επικίνδυνοι και ακατάλληλοι για τον ελληνικό λαό.. κρίμα τα σχόλια σού προκαλούν αηδία, θλίψη καί σήψη..

      Διαγραφή
    2. Αξιοτιμε φιλε μου 7:28:00 μ.μ. EET σ~ ευχαριστω πολυ για την σωστη απαντηση σου στον Κ.Γ
      ο οποιος και στο παρελθων εχει δειξει με τα σχολια του δειγματα παραφροσυνης~ απαραδεκτα για Ελληνα πολιτη κι ανεζαρητητα της πολιτικης παραταξης π~ανηκει και στηριζει!

      Διαγραφή
  3. Απ' την περσινή χιονόπτωση στην Αττική τίποτα δεν διδάχτηκαν οι κάτοικοι, αλλα κυρίως οι κυβερνώντες. ΟΛΑ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατηγορούν τη κυβέρνηση και σωστά πράτουν, την Αττική οδός παρομοίως, αλλά δεν άκουσα λέξη για αυτούς τους ανεύθυνους οδηγούς που κυκλοφορούσαν χωρίς αλυσίδες σαν να ήταν καλοκαίρι εν μέσω χιονοθύελας. Τώρα ζητούν από το κράτος να βάλει έξω από το σπίτι κάθε Αθηναίου ένα εργάτη να τους καθαρίσει το δρόμο. Τίποτα άλλο θέλουν οι μερακλήδες μας? Όταν πέφτει στα Ν.Προάστια 40 εκατοστά χιόνι τι περιμένετε ρε πατριωτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά! Το να γράφει ο γραφικός ένα υβριστικό αντισχόλιο και αμέσως μετά από κάτω να γράφει ο ίδιος ένα επαινετικό σχόλιο στο αντισχόλιό του είναι το κάτι άλλο. Μπράβο του. Είναι σε άλλη διάσταση ο άνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απογοητεύτηκε που δεν το παίρνει κανείς στα σοβαρά κι είπε να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του.
      Ας δείξουμε κατανόηση 😄
      Γ. Κ.

      Διαγραφή
  6. Έχουν ευθύνη οι πολίτες? Προφανώς, αν και γνωρίζω ότι αυτό δεν ηχεί ευχάριστα σε πολλούς.
    Η μη χρήση αλυσίδων είναι πράξη όχι απλώς παράνομη αλλά αντικοινωνική. Ειδικά από επαγγελματίες. Στις ΗΠΑ επιφέρει βαριά χρηματικά πρόστιμα ως και ποινή φυλάκισης λόγω του ισχυρού κοινωνικού αντίκτυπου της παρανομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά