Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Καλλιτεχνικό… πλυντήριο


Ένα μήνα μετά τον ανηλεή πόλεμο της Ρωσίας, η Ουκρανία αντιστέκεται ηρωικά διαψεύδοντας τις προσδοκίες του Πούτιν και των συνοδοιπόρων του. Η καταστροφή και το αίμα που προκαλεί αυτή η αναίτια εισβολή θα μείνει στην Ιστορία ως η πιο ακατανόητη επιλογή από έναν αλαζόνα και υπερφίαλο δικτάτορα. Δεν μπορεί να βρει κανείς ούτε ένα λόγο που να δικαιολογεί τόση βαρβαρότητα και κυρίως να εξηγεί σε τι μπορεί να ελπίζει για την επόμενη μέρα ο εμπνευστής της. Η απομόνωση της χώρας του και οι οικονομικές συνέπειες θα τη συνοδεύουν για δεκαετίες, ενώ κανένας δυτικός ηγέτης δεν μπορεί να αποδεχθεί εφεξής τον Πούτιν ως αξιόπιστο συνομιλητή του. Αν στα σχέδιά του ήταν να διχάσει τη Δύση και να κάνει πολιτικά παιχνίδια με κάποιες χώρες, τότε σίγουρα κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Η πρωτοφανής κινητοποίηση των δυνάμεων της δυτικής συμμαχίας και η αφύπνιση χωρών που είχαν επιλέξει την ουδετερότητα θα καταγραφούν ως μια από τις… επιτυχίες της εισβολής. Όσα ρούβλια, δολάρια ή άλλα νομίσματα και αν ξόδεψε –κρυφά ή φανερά– η ρωσική προπαγάνδα τα προηγούμενα χρόνια, κάηκαν μέσα σε λίγες ώρες από την

κήρυξη του πολέμου. Ακόμη και οι ακριβοπληρωμένοι σπεκουλαδόροι δεν μπορούν να βρουν επιχειρήματα να στηρίξουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας. Η πλειονότητα των πολιτών στην Ευρώπη έχει ξεκάθαρα πάρει θέση εναντίον της απρόκλητης εισβολής και της βαρβαρότητας που τη συνοδεύει και ως εκ τούτου ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις τους για στήριξη των Ουκρανών. Δεν υπάρχουν άνθρωποι με στοιχειώδη νοημοσύνη που να αποδέχονται την ισοπέδωση της Μαριούπολης και των άλλων ουκρανικών πόλεων που αμύνονται με απίστευτη γενναιότητα.

Μόνο στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη απολογητές και δυστυχώς ακόμη και υποστηρικτές του Πούτιν. Οι πληρωμένοι φυσικά ήταν αναμενόμενο, καθώς τρέμουν το ξεμπρόστιασμα, ενώ οι ψεκασμένοι απλώς αναμασούν ανοησίες και καταναλώνουν θεωρίες συνωμοσίας. Τα πολιτικά φερέφωνα κρύβονται πίσω από διάφορα «ναι μεν, αλλά» και διακηρύξεις γενικώς περί αγάπης των λαών και άλλα βαρύγδουπα πλην κενά περιεχομένου συνθήματα.

…Κάποιους δεν τους ενδιαφέρει και πολύ, καθώς έχουν συνηθίσει να πουλάνε με το αζημίωτο κοντά πενήντα χρόνια ριζοσπαστικό προοδευτισμό της κακιάς ώρας.

Αυτοί που έκαναν την έκπληξη με την επιλογή τους είναι διάφοροι καλλιτέχνες που, αφού σιωπούν για ένα μήνα, κατάντησαν θλιβεροί ισαποστάκηδες εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα. Συναυλία στο όνομα της ειρήνης χωρίς να τολμούν καν να πουν ποιος κάνει τον πόλεμο και εναντίον ποιου. Και δυστυχώς, μέσα σε αυτό τον συρφετό καλλιτεχνών και «καλλιτεχνών» υπάρχουν και τρανταχτά ονόματα που έχουν αγαπήσει οι Ελληνες. Δεν σκέφτηκαν άραγε ότι έτσι… ξεπλένουν τον Πούτιν που πνίγει την Ευρώπη στο αίμα; Μάλλον δεν τους ενδιαφέρει και πολύ, καθώς έχουν συνηθίσει να πουλάνε με το αζημίωτο κοντά πενήντα χρόνια ριζοσπαστικό προοδευτισμό της κακιάς ώρας.

Ευτυχώς που ο Διονύσης Σαββόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ετοιμάζει μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου έναν μουσικό τηλεμαραθώνιο για στήριξη στους Ουκρανούς, που είναι τα θύματα αυτού του πολέμου. Ο καλλιτεχνικός κόσμος που σέβεται τον εαυτό του θα έχει μια ευκαιρία να απαντήσει στην αθλιότητα και να επουλώσει το τραύμα.

 Παν. Λάμψιας-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά