Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ζήσε Μάη μου…


 

Θανάσης Κ.

 

Το χούι στον άνθρωπο πεθαίνει τελευταίο.

Πρώτα βγαίνει η ψυχή του

Το ίδιο ισχύει και για τις ιδεοληψίες. Τις ψευδαισθήσεις…

Υποτίθεται ότι συνθήκες κρίσεις ευνοούν τη διάλυση των ψευδαισθήσεων.

Σε μας, εδώ στην Ευρώπη, πολλοί δεν κατάφεραν ακόμα να απαλλαγούν από τις ψευδαισθήσεις, τις ιδεοληψίες τους και τις εμμονές τους.

Το απέδειξαν στην τελευταίο Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ.

Όπου αποφάσισαν ότι για το ενεργειακό (που μας ζεματάει όλους), θα αποφασίσουν τελικά στην… επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη Μαΐου.

Όπως λέμε… “ζήσε Μάη μου“!

Ο λόγος που οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να… μην αποφασίσουν τώρα, σε ένα υπέρ-επείγον ζήτημα που, υποτίθεται ότι (θα έπρεπε να) είναι “όλοι ενωμένοι”, είναι γιατί παραμένουν βαθιά διχασμένοι!

Και κολλημένοι στις ψευδαισθήσεις τους…

Και δεν λένε και την αλήθεια. Ή μάλλον λένε μισές αλήθειες…

Όχι μόνο για όσα δεν καταφέρνουν να αποφασίσουν (γιατί διαφωνούν).

Ακόμα και για όσα αποφασίζουν (και στα οποία, υποτίθεται ότι συμφωνούν μεταξύ τους).

Παραδείγματα:

 

* Αποφάσισαν υποτίθεται ως τα τέλη του έτους (του 2022) θα περιορίσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά το ένα τρίτο περίπου. Και το υπόλοιπο στα επόμενα πέντε χρόνια…

Κι αυτό θα το επιτύχουν, υποτίθεται, εισάγοντας 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από τις ΗΠΑ. (Σε πολύ υψηλότερη τιμή αυτής του ρωσικού αερίου…)

Η Ρωσία παρέχει 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη συνολικά. Δηλαδή λίγο πάνω από 40% (επί συνολικής κατανάλωσης γύρω στα 380 κ.μ.)

Αυτό που κανόνισε να πάρει η Ευρώπη από τις ΗΠΑ είναι κάτι λιγότερο από το 10% του ρωσικού μεριδίου στην αγορά της Ευρώπης. Μέχρι το 51 δισεκατομμύρια κ.μ. που χρειάζονται για να πιάσει το ένα τρίτο της απεξάρτησης που έχει βάλει η Ευρώπη για στόχο φέτος, ο δρόμος είναι ακόμα πολύς.

Αλλά αυτό είναι πια το λιγότερο…

 

* Ύστερα το αέριο που θα πάρει τώρα η Ευρώπη από τις ΗΠΑ είναι σε υγροποιημένη μορφή (LNG). Το οποίο σημαίνει ότι θα έλθει σε τερματικά (LNG terminals) στην Ευρώπη. Τα οποία τερματικά… δεν υπάρχουν σήμερα!

Για την ακρίβεια, υπάρχουν! Στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα γύρω στα 21 μεγάλα LNG terminal. (28 μείον 4 στην Τουρκία που δεν είναι στην ΕΕ και μείον 2 στη Βρετανία που δεν ανήκει πια στην ΕΕ, μείον 1 στο Γιβραλτάρ που ανήκει στη Βρετανία). Στην Γερμανία δεν υπάρχει κανένα “μεγάλο” LNG terminal! Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ένα και σχεδιάζεται και δεύτερο…

Θεωρητικά, τα terminals που βρίσκονται στην ΕΕ μπορούν να παραλάβουν σε μορφή υγροποιημένη παραπάνω απ’ όσο έρχεται από τη Ρωσία μέσω αγωγών…

Αλλά μόνο θεωρητικά! Γιατί ενώ η “δυνατότητα” (capacity) των Ευρωπαϊκών LNG terminals φτάνει τα 227 δισεκατομμύρια LNG, μέχρι τώρα έφταναν μόλις το ένα δέκατο της παραγωγικής τους δυνατότητας (κοντά στα 22 δισεκατομμύρια κ,μ. αερίου σε μορφή LNG).

Κάποια terminals ήταν “μικρά”, κάποια δεν είχαν αποθηκευτικούς χώρους και τα περισσότερα είχαν πρόβλημα διασύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο και έπρεπε να μεταφορτώνουν το αέριο που παραλάμβαναν για να το αποστέλλουν σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Πράγμα που αυξάνει πολύ το κόστος και το ρίσκο. Και για κάποιες μορφές μεταφόρτωσης και μεταφοράς δεν υπάρχουν καν οι περιβαλλοντικές άδειες. Για παράδειγμα, η μεταφόρτωση σε τρένα και η μεταφορά μέσω σιδηροδρομικού δικτύου δεν θεωρείται “ασφαλής” ακόμα…

Άρα έχουμε τερματικά για να παραλαμβάνουμε LNG αλλά μόνο… θεωρητικά. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε έτοιμοι για τέτοιες ποσότητες…

 

* Και δεν είναι μόνον αυτό. Άντε και ήλθε φυσικό αέριο στην Ευρώπη με ειδικά πλοία που μεταφέρουν LNG. Από εκεί για να μεταφερθεί στις μονάδες παραγωγής (δηλαδή στα εργοστάσια που καίνε αέριο και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια), χρειάζονται ειδικοί αγωγοί. Αλλά τέτοιοι εσωτερικοί αγωγοί δεν υπάρχουν!

Ήδη από την εποχή της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ (πρώτο μισό του 2014), η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε επισημάνει στους εταίρους μας ότι χρειαζόμαστε ένα ευρύ δακτύλιο από LNG terminals γύρω από τα ευρωπαϊκά παράλια και ένα πυκνό δίκτυο εσωτερικών αγωγών μέσα στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα για να μεταφέρει το φυσικό αέριο, από τα παράλια παντού!

Τους είχε υπογραμμισθεί ότι οι εξωτερικοί αγωγοί “δένουν” συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά κράτη (που υποδέχονται το αέριο) με συγκεκριμένους προμηθευτές εκτός Ευρώπης. Κι αυτό διασπά την ευρωπαϊκή ενότητα και εξαρτά την Ευρώπη ενεργειακά από ξένους προμηθευτές.

Αντίθετα, ένας δακτύλιος από LNG terminals κι ένα δίκτυο αγωγών μέσα στην Ευρώπη επιτρέπει να ενοποιηθεί η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης!

ΕΝΩΝΕΙ την Ευρώπη ενεργειακά και την καθιστά ανεξάρτητη από κάθε μεμονωμένο συγκεκριμένο προμηθευτή

Τους υπογραμμίζαμε με κάθε τρόπο ότι οι εξωτερικοί αγωγοί διασπούν την Ευρώπη, ενώ οι εσωτερικοί αγωγοί ενώνουν την Ευρώπη (μαζί με αποθηκευτικούς χώρους μέσα στην Ευρώπη κλπ.)

Λίγο πριν η Ελλάδα (επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου πάντα) είχε μεταφέρει την ιδέα και στους Αμερικανούς. Την εποχή εκείνη η κυβέρνηση Ομπάμα είχε διακηρύξει το στόχο να γίνουν οι ΗΠΑ πρώτη εξαγωγός χώρα σε φυσικό αέριο. Με υγροποιημένη μορφή LNG βέβαια (αφού με αγωγούς που… διασχίζουν τον Ατλαντικό είναι αδιανόητο!)

Την εποχή εκείνη οι Αμερικανοί (που ήταν ακόμα… σοβαροί) έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό σχέδιο. Αλλά μας προειδοποιούσαν ότι οι Γερμανοί παρά ήταν “κολλημένοι” με το ρωσικό αέριο…

To πρόβλημα ήταν ότι η μεταφορά σε υγροποιημένη μορφή, η μεταφόρτωση και εκ νέου μεταφορά σε άλλους προορισμούς και η επαναφορά σε αέρια μορφή αύξανε πολύ το κόστος και το ρίσκο. Ενώ το ρωσικό αέριο ήταν “πολύ πιο φτηνό”…

Για να μειωθεί η διαφορά κόστους έπρεπε να φτιαχτεί το δίκτυο των τερματικών γύρω από την Ευρώπη και το δίκτυο εσωτερικών αγωγών μέσα στην Ευρώπη…

Τους Αμερικανούς τους ενδιέφερε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο, τους ενδιέφερε ακόμα να πουλήσουν οι ίδιοι φυσικό αέριο σε μορφή LNG στην Ευρώπη, οπότε αγκάλιασαν τότε την ιδέα να φτιαχτούν γύρω από την Ευρώπη LNG terminals.

 

* Μέχρι το 2019 επεκτάθηκαν τα terminals γύρω από τα Ευρωπαϊκά παράλια. Αλλά εσωτερικοί αγωγοί δεν φτιάχτηκαν ποτέ!

Στα τέλη του 2019 υπήρχαν ήδη στα Ευρωπαϊκά προγράμματα πάνω από 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσουν οι υποδομές φυσικού αερίου (επέκταση των LNG terminals και εσωτερικοί αγωγοί και αποθηκευτικοί χώροι). Και χρειάζονταν άλλα τόσα περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Στις αρχές του 2020 μόλις ανέλαβε το νέο Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε όχι μόνο να μην κάνει νέες δαπάνες για φυσικό αέριο, αλλά και να “απεντάξει” – δηλαδή να κόψει – τα περισσότερα από τα 120 δισεκατομμύρια που είχαν ήδη ενταχθεί.

Με επιχείρημα ότι τώρα πια η Ευρώπη αποφάσιζε να καταργήσει τελείως την εξάρτηση από υδρογονάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας – άρα και από φυσικό αέριο – ως το 2035! Άρα οι υποδομές που θα φτιάχνονταν ως το 2025 θα είχαν “ωφέλιμη ζωή” μόλις 10 χρόνια – το πολύ. Ενώ για να αποσβεστούν (και να δικαιολογείται το κόστος τους) χρειάζονταν πάνω από 20ετία

Έτσι οι υποδομές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έμειναν μισές. Έχουν τη παραγωγική δυνατότητα θεωρητικά να υποδέχονται ικανές ποσότητες φυσικού αερίου (αυτό πρόλαβαν και το απέκτησαν), αλλά δεν μπορούν να το προωθούν πουθενά. Κι είναι καταδικασμένες να υπολειτουργούν

Για να μπορέσουν να υποκαταστήσουν πλήρως το ρωσικό αέριο χρειάζονται τρία πράγματα:

–Πρώτον, να επανέλθουν τα 120 και πλέον δισεκατομμύρια που κόπηκαν το 2020.

–Δεύτερον, να διοχετευθούν άλλα τόσα περίπου που χρειάζονταν και δεν δόθηκαν ποτέ μετά το 2020.

–Τρίτον, να μετατεθεί ο στόχος απεξάρτησης από το φυσικό αέριο τουλάχιστον για 15 χρόνια, ως το 2050! Αλλιώς, δεν έχει νόημα να δοθούν τόσα κονδύλια σε υποδομές που μετά από λίγα χρόνια θα τις αχρηστεύσουμε…

 

* Άντε να το πεις αυτό στους Οικολόγους-Πράσινους γενικότερα, στους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και σε όλους τους “συντρόφους” τους στις υπόλοιπες χώρες.

Διότι όλες αυτές τις ανοησίες αυτοί τις επέβαλαν στην Ευρώπη…

Εξυπηρετώντας απόλυτα τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Που μας την επέβαλαν ως “ζουρλομανδύα” με πρόσχημα την “ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια”, και τη… “σωτηρία του πλανήτη από την… κλιματική αλλαγή”!

Και οι Ρώσοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα, βέβαια. Γιατί γνώριζαν ότι μετά από δεκαπέντε χρόνια, η Ευρώπη θα παρέμενε εξαρτημένη από το φυσικό αέριο. Κι ότι οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν επρόκειτο να υποκαταστήσουν τους υδρογονάνθρακες!

Έτσι οι εμμονές των Ευρωπαίων στη ραγδαία “πράσινη μετάβαση” απλώς ματαίωναν εναλλακτικές υποδομές υποδοχής φυσικού αερίου από αλλού και διαιώνιζαν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο…

Τα καλύτερα “πελατάκια” των Ρώσων ήταν οι οικολόγοι. Όμως, όχι μόνον οι οικολόγοι…

 

* Όταν η Μέρκελ αποφάσιζε, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, δηλαδή μετά το 2014, να προχωρήσει ο North Stream-2 που παρέκαμπτε την Ουκρανία, έπαιζε το παιγνίδι των Ρώσων

–Όταν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, του Σταϊνμάγερ, του Σρέντερ πριν από αυτόν και του Σόλτς μετά από αυτόν, πίεζαν την Μέρκελ να προχωρήσει με τον North Stream-2 έπαιζαν κι αυτοί τον παιγνίδι των Ρώσων

(Ο Σρέντερ ακόμα το παίζει…)

–Όταν η Μέρκελ υπό την πίεση των Πράσινων αποφάσιζε να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας μετά το 2011 – και τα έκλεισε συνεπέστατη ένα-δύο κάθε χρόνο – έπαιζε το παιγνίδι των Ρώσων. Γιατί μεγιστοποιούσε την εξάρτηση της ίδιας της Γερμανίας (και κατ’ επέκτασιν της Ευρώπης) από το ρωσικό αέριο.

(Η Γαλλία αντίθετα, δεν έκανε τέτοιες ανοησίες. Με αποτέλεσμα η Γερμανία να κλείνει τα δικά της πυρηνικά εργοστάσια και όταν χρειάζεται, να αγοράζει ενέργεια από τα πυρηνικά της γειτονικής Γαλλίας!)

–Όταν η Γερμανία τσακωνόταν με την Πολωνία διότι αυτή η τελευταία διατηρούσε τα ανθρακωρυχεία της ως το 2045 τουλάχιστον, η Γερμανία έπαιζε – και πάλι – το παιγνίδι της Ρωσίας.

— Κι όταν η Πολωνία κατήγγειλε τη Ρωσία ότι έχει κλείσει τα deals για παράδοση φτηνού αερίου μέσω του North Stream-2 κι ύστερα κυνηγάει την Πολωνία που εκμεταλλεύεται το δικό της άνθρακα, τελικά είχε δίκιο! Η Πολωνία

Να τα λέμε κι αυτά. Τώρα τα παραδέχεται, εκ των υστέρων, και ο Σόϊμπλε

— Κι όταν σήμερα οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης με ακόμα περισσότερες… Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ακόμα το παιγνίδι της Ρωσίας παίζουν!

— Όταν αντί να φτιάχνουν πυρηνικά εργοστάσια όπου μπορούν και υποδομές φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές πέραν της Ρωσίας, υπόσχονταν ακόμα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα (που χρεοκοπούν ήδη στην Ισπανία) και ακόμα περισσότερες ανεμογεννήτριες, εξακολουθούν να παίζουν το παιγνίδι της Ρωσίας.

— Κι όταν αντί αναδείξουν τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, στην ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, προσπαθούν να βάλουν στην “συν διαχείριση” και την συνεκμετάλλευση την Τουρκία, που είναι απολύτως ενεργειακά εξαρτημένη από την Ρωσία – και πάλι το παιγνίδι της Ρωσίας παίζουν

Κι όλα αυτά με πρόσχημα τις ΑΠΕ και τη σωτηρία του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα…

–Όπως ακριβώς και η Αμερικανική κυβέρνηση Μπάϊντεν, η οποία καταργεί τον αγωγό Keystone που φέρνει το Καναδικό Πετρέλαιο στις ΗΠΑ, ύστερα κάνει εμπάργκο στη πετρέλαιο της Ρωσίας κι ύστερα παρακαλά τη Βενεζουέλα του Μαδούρο που της είχαν βάλει κυρώσεις πριν, να πουλάει πετρέλαιο στις ΗΠΑ! Όμως η Βενεζουέλα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να παράξει περισσότερο πετρέλαιο, αλλά μπορεί να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να το πουλάει ως “δικό της” στις ΗΠΑ! Τελικά όλοι το παιγνίδι της Ρωσίας παίζουν, όπως φαίνεται…

— Ακόμα και οι Πράσινοι της Ευρώπης που δεν θέλουν καθόλου το φυσικό αέριο, ήταν αντίθετοι στην στήριξη της Ουκρανίας! Και σε όσες διαδηλώσεις γίνονται σήμερα στην Ευρώπη ουσιαστικά υπέρ της Ρωσίας μαζί με κάποιους ακροδεξιούς εμφανίζονται και πράσινοι και “ειρηνιστές” και κατάλοιπα της αντι-Νατοϊκής αριστεράς, ακόμα και υπερασπιστές των ΛΟΑΤΚΙ!

Όλοι το παιγνίδι των Ρώσων παίζουν…

Και κατηγορούν όλους τους άλλους, ότι… παίζουν το παιγνίδι των Ρώσων!

 

ΥΓ.1 Κάποιοι υποστήριζαν μέχρι πριν λίγο ότι σήμερα η Ευρώπη είναι “περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ”. Τώρα όλοι αυτοί δεν μιλάνε πια. Βρίσκονται στα πρόθυρα κατάθλιψης. Και περιμένουν ως τα τέλη Μαΐου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, μπας και γίνει κάτι…

Χωρίς να αντιλαμβάνονται πως έχουν μείνει απελπιστικά πίσω και σε υποδομές και σε “εναλλακτικές”. Περαστικά τους.

 

ΥΓ.2 Κάποιοι μας έλεγαν εδώ, τα δύο τελευταία χρόνια, “να μείνουμε στο άρμα της Γερμανίας” ως Ελλάδα – και να μην πάμε στο άρμα της Γαλλίας! Ευτυχώς δεν εισακούστηκαν. Σε αυτό τουλάχιστον…

Ήταν τότε που η Τουρκία μας πίεζε και η Γερμανία το έπαιζε “επιτήδειος ουδέτερος” ανάμεσα σε μας και την Τουρκία.

Και οι δύο τότε – Τουρκία και Γερμανία –  έπαιζαν το παιγνίδι της Ρωσίας, που δεν ήθελε να βγουν οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου.

Και τώρα όλοι αυτοί που μας καλούσαν να μείνουμε “στο άρμα της Γερμανίας” (που αποδείχθηκε ότι έπαιζε το παιγνίδι της Ρωσίας)

και μας καλούσαν να τα βρούμε με την Τουρκία (που εξακολουθεί να παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας), μας το παίζουν…  “αντι-πουτινικοί”!

Σφόδρα μάλιστα.

Βρε άει στα κομμάτια…

dailypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά