Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Η επιστροφή της πολιτικής και τα πραγματικά ερωτήματα


Η συζήτηση στη Βουλή ήταν μια επιστροφή της πολιτικής, αλλά και των δύσκολων ερωτημάτων που τίθενται

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν μια επιστροφή της πολιτικής. Αυτό από μόνο του είναι καλοδεχούμενο.

Δηλαδή, ήταν πολύ προτιμότερο να ακούς τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεδιπλώνουν τις γραμμές τους και να συγκρούονται από το να ακούς όλο τον άσκοπο επικοινωνιακό «θόρυβο» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των προκάτ δηλώσεων, των non papers που είναι copy-paste των προηγούμενων.

Δεν υποστηρίζω ότι ήταν όλα καλά.

Κάθε άλλο, προφανώς και στη συζήτηση αναδείχτηκαν και προβλήματα που διέπουν τον τρόπο που συζητάμε πολιτικά.

Όμως, είναι πολύ προτιμότερες τέτοιες συζητήσεις από αυτό που συνήθως ονομάζουμε πολιτική «δημοσιότητα».

Το κυριότερο είναι ότι αυτή η συζήτηση έδειξε σε ποια ακριβώς κατάσταση και φάση είμαστε ως προς το πολιτικό σύστημα της χώρας και τις δυναμικές των κομματικών σχηματισμών.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει τις απαντήσεις που ήθελε και να επιμείνει στη γραμμή ότι τα απόρρητα ζητήματα δεν συζητιούνται στη Βουλή.

Γνωρίζει άλλωστε ότι

το πολιτικό κόστος από τις υποκλοπές είναι δεδομένο. Δεν μπορεί εύκολα να απαλλαγεί από αυτό αλλά δεν πρόκειται και να το τροφοδοτήσει.

Θα επιμείνει η διερεύνηση να γίνει στις αρμόδιες επιτροπές και θα προτάξει θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ.

Από εκεί και πέρα ξέρει ότι εάν πρόκειται να αντισταθμίσει το πολιτικό κόστος από τις υποκλοπές, αυτό θα γίνει στο επίπεδο των ζητημάτων που αφορούν τη ζωή των πολιτών, την οικονομία, την ενεργειακή κρίση, το αίσθημα ασφάλειας.

Σε αυτό θα επενδύσει όπως και στο ότι ακολουθεί μια φιλοδυτική και φιλοευρωπαϊκή πολιτική.

Δεν θα είναι εύκολο, γιατί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά ελπίζει να το καταφέρει, ρίχνοντας βάρος σε μέτρα «κοινωνικού προσώπου».

Η αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε να δει την κυβέρνηση στη γωνία, έστω και συγκυριακά.

Γιατί στο συγκεκριμένο θέμα, αντικειμενικά, η κυβέρνηση ήταν αυτή που έπρεπε να απολογηθεί και η αντιπολίτευση μπορούσε να «σφυροκοπά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε να μπορεί να χτυπά συνολικά την κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει λύσει το βασικό του πρόβλημα που είναι ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να παρουσιάσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που να πείθει ότι δεν θα επαναλάβει όλα τα προηγούμενα λάθη.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή προκρίνει να είναι κυρίως κομμάτι της αντιπολίτευσης, διαρρηγνύοντας τους όποιους δεσμούς με τη ΝΔ είχαν απομείνει από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ελπίζει ότι αυτό του εξασφαλίζει περισσότερο πολιτικό χώρο, από την ταλαντευόμενη στάση που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδιαφέρον στοιχείο ότι και το ΜέΡΑ25 φάνηκε αυτή τη φορά περισσότερο παρά ποτέ έτοιμο να πάει σε κυβέρνηση συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, το ΚΚΕ έδειξε ότι όντως είναι ένα κόμμα που τις θέσεις του δεν τις επεξεργάζεται με βάση την εκάστοτε επικαιρότητα.

Όλα αυτά μας δείχνουν και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Η ΝΔ παραμένει το ισχυρότερο κόμμα, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι έχει δυναμική αυτοδυναμίας.

Συγκρατεί ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη μάχη για να μπορέσει να πάρει αυτοδύναμα την εξουσία στο τέλος της επόμενης τουλάχιστον διπλής εκλογικής μάχης.

Απέναντι σε αυτό διαμορφώνεται ένα πραγματικό ενδεχόμενο για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25.

Αυτό μπορεί να το επιτρέψουν υπό προϋποθέσεις τα μαθηματικά του εκλογικού νόμου ακόμη και από τις πρώτες εκλογές, μπορεί να το κάνουν «διέξοδο» στις δεύτερες.

Δεν είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο, γιατί ακόμη σχέσεις εμπιστοσύνης δεν υπάρχουν, με δεδομένο και το «ύφος» διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι, όμως, πραγματικό ενδεχόμενο, ακόμη και εάν γίνει για λόγους «πολιτικού υπολογισμού» και όχι «προγραμματικής σύγκλισης».

Και εδώ γεννιούνται τα κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα.

Καλώς ή κακώς η χώρα μας έχει μια παράδοση αυτοδύναμων κυβερνήσεων από μεγάλες παρατάξεις που εκπροσωπούν διαταξικές κοινωνικές συμμαχίες.

Τέτοιες κυβερνήσεις όρισαν το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολίτευσης.

Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι συνυφασμένες είτε με τις έκτακτες περιστάσεις – όπως στην περίοδο 1989-1990 – είτε με τη μεγάλη πολιτική κρίση που είχαν τα μνημόνια.

Είναι κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν να δώσουν προοπτική.

Ξέρω ότι σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πάγια πρακτική.

Όμως, αυτό αντιστοιχεί σε άλλες πολιτικές κουλτούρες και άλλη αντίληψη των πολιτών για την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Το έχω ξαναπεί: η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις με συνοχή και νομιμοποίηση. Και αυτό σημαίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, σε όποια κατεύθυνση, είναι κυβερνήσεις πιο αδύναμες και μπορούν πιο εύκολα να χειραγωγηθούν από συμφέροντα.

Αυτό δείχνει την πραγματική πρόκληση και το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Που δεν είναι η «εργαλειοποίηση» του ζητήματος των υποκλοπών για να υπάρξει μια αντιπολιτευτική «συγκόλληση», αλλά να ξαναφτιαχτεί «προοδευτική παράταξη» με όραμα και προοπτική για τη χώρα, ικανή να συγκρούεται – και να εναλλάσσεται στην εξουσία – με την Κεντροδεξιά, μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα που να στηρίζεται στην πολιτική, στον διάλογο, στα προγράμματα και όχι στην επικοινωνία.

 Λευτ. Χαραλαμπόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ

17 σχόλια:

  1. Η συζητηση στη Βουλη απεδειξε, οτι στη κορφη της σημερινης λαθος κυβερνησης βρισκεται
    ενας λαθος κι ελλειπης κυβερνητης !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου μεγαλε αναλυτη..φαε τωρα στη μαπα δυο φρεσκιες δημοσκοπησεις και αντε παλι στη σπηλια σου...ο κοσμος εζησε πολυ ασχημες καταστασεις με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν τρωει πλεον κουτοχοετο

      Διαγραφή
  2. Διαβάζοντας τις δύο δημοσκοπήσεις σήμερα των ΝΕΩΝ.και ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ η παραπάνω ανάλυση είναι άνευ ουσίας. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι αυτό που απασχολεί το ψηφοφόρο πρωτίστως είναι η οικονομία, η τσέπη του .Άλλη μια φορά it's the economy stupid. Οποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε.
    Αν μερικοί αναλυτες πιστεύουν ότι ο κόσμος θα ψηφίσει κυβέρνηση ΤΣΙΠΡΑ-ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ-Μ25 καλύτερα να κάνουν άλλη δουλειά.
    Ο Μητσοτάκης έδειξε δείγμα γραφής το οποίο θα φανεί στη Θεσσαλονίκη ότι θα ρίξει όλο το βάρος στην οικονομικη ανακούφιση των πολιτων, στην ανάπτυξη, και ασφάλεια της χώρας. Το καραβάνι θα προχωρησει και ας τα σκυλιά να γαβγίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά τα θα...δε γεμίζει η κοιλία, δε ζεσταίνει σπιτια, ουτε γεμίζει ρεζεβουάρ απο τρακτέρ.

      Διαγραφή
  3. Ενώ αν κυβερνήσει ο Αλέξης θα τρέχουν τα λεφτά αποκτά μπατζάκια μας. Μάλλον έλειπες από την Ελλάδα το 2015-2029.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αλεξης ειναι ο αγγελος εξ ουρανων που θα σωσει την Ελλαδα , με κανεναν τροπο ομως ο κυριος Κουλη !!
      Αλλη εναλακτικη λυση εκτος τον Αλεξη δεν υπαρχει για την Ελλαδα μας !!

      Διαγραφή
    2. Δεν ξερω για το '29 (μπορει να και να μην ζουμε ουτε γω ουτε συ) αλλα απο το '15 μεχρι το '19 ΔΕΝ ΚΛΕΨΑΝΕ, σαν τους αλλόυς.

      Διαγραφή
    3. Μέσα στο υπουργικο συμβουλιο ο τοτε υπουργος αμυνας Καμμενος(βερος κομμουνιστης) κατηγγειλε τον υπουργο εξωτερικων Κοτζια οτι χρηματιστηκε για την υποθεση της προδοσιας των Σκοπιων ...ειδες συντροφε να κουνηθει φύλλο...και αν αυτος τα αρπαξε στοω Τσίπρα ποσα λες να του αναλογουσανε; Με μια απλη αναζητηση στο διαδικτυο θα διαβασεις για αυτη την υποθεση.

      Διαγραφή
  4. 3:06:00 μ.μ. και μονο το επιθετο Μητσο... στη πολιτικη μου προξενει ανησυχιες!
    Το ακουμε δε απο γενιες τοσο συχνα, αρχιζοντας απο τον παππου του,ακολουθει μετα ο Μπαμπας με τους Γερμανους στη Κατοχη, εξαιρεση αποτελει παλι η Μαμα με τα ιδιωτικα μουσεια της , αλλα μετα ερχεται η αδελφουλα με τα βολεματα σε διαφορα υπουργεια, ο ανηψιος με δραση επισης σε δημοσιο αξιωμα , εξαιρεση δε παλι η συζυγος του με τις υπερατλαντικες μπιζνες, ομως ολοι οι αλλοι, λιγο ως πολυ , ειναι στο δημοσιο κι αυτο μου προξενει πολλα ερωτηματα !Κι ενα απο αυτα ειναι γιατι τα παιδια των κακγελαριων στη Γερμανια απο Αντεναουερ, Εκαρτ, Κισσινγκερ, Βραντ, Σμιτ και Κολ δεν καταπιαστηκαν ποτε με τη πολιτικη ?Ποια να ηταν η κυρια αιτια που βασταξαν τα παιδια τους μακρια απο το επαγγελμα του μπαμπα τους ! Και γιατι συμβαινει σε μας το αντιθετο με τον κ. Κουλη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αν κλέψανε η όχι δεν το ξέρουμε ακόμη. Περίμενε λίγο και ο χρόνος θα το δείξει. Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει για κάτι βιβλιοθήκες του Μαρινακη. Πάντως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όταν προκαλείς κάποιον με οικονομικά και διοικητικά στοιχεία να συγκρίνει τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα οι σύντροφοι το μόνον αρνητικό που προβάλουν είναι το όνομα Μητσοτάκη και το παρελθόν του πατέρα του. Σύντροφοι ο κόσμος δεν ζει με το παρελθόν. Παλιά άκουγες τραγούδια του Μίκη και ανατρίχιαζες, σήμερα αλλά απασχολούν το κόσμο και αυτό είναι η οικονομία και δυστυχως σε αυτό ο Αλέξης παίρνει μηδέν και εκείνη θα μείνει. Από δημοκρατία ,δικαιωματιστές και ακτιβιστές ο κόσμος έχει χορτάσει, τώρα θέλει, όπως πάντα, ψωμί στο τραπέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλαρακι 7:44:00 π.μ. μιλα γιαα την ηγεμονια μητσοτακη στη πατριδαα μας κι
      ασε τις μπουρπουληθρες !!

      Διαγραφή
    2. φιλαρακι 7:44:00 π.μ.διδαξου απο τη βυζαντινη ιστορια μας και ιδιαιτερα εκεινη των Παλαιολογων που βασιλεψαν στο Βυζαντιο για πολλα χρονια /αιωνα+ κι ως τη πτωση της Βασιλευουσσας το 1453 με τον τελευταιο βυζαντινο αυτοκρατωρα Κωνσταντινο Παλαιολογο π~ηταν μελος αυτης της μεγαλης δυναστειας! Ο κ.Κουλη αν και δεν ειναι βυζαντινος ειναι ομως μελος μιας μεγαλης πολιτικης οικογενειας π~εχει αναδειξει
      επανειλημμενως πρωθυπουργους στη νεωτερη ιστορια του κρατους μας !!Και κατι αλλο!
      Απο τους οχτω μεταπολεμικους καγκελαριους στη Γερμανια κανενας δεν υπηρξε
      γιος η ειχε συγγενικη σχεση με εναν απο τους προηγουμενους καγκελαριους !
      Κυρια/βασικη γερμανικη αρχη στη πολιτικη ειναι, οτι η διακυβερνηση της Χωρας δεν
      επιτρεπεται να μονοπολειται απο στενα συγγενικα προσωπα πρωην πρωθυπουργων. Πιστευω να με καταλαβες !!

      Διαγραφή
  6. φιλαρακι τους πρωθυπουργους τους εκλεγει ο λαος ..εδω εφτασε να εκλεξει εναν παντελως αγραμματο ψευτομαγκα που λιγο ελειψε να τιναξει την χωρα στον αερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιλαρακι , εσυ σαν φανατικος κουλικος και μη αφελης πρεπει να τοχεις μυρισθει πως κερδιζονται οι εκλογες στο Ελλαντα!! Οταν ο Κουλη κερδισει 50 000 / 100 000 νεους εκλογεις με ρουσφετια και τονα και ταλλο, αυτοι με το συγγενολογι τους , τα κουμπαρακια και τους κολητους τους, του εξασφαληζουν τη πλειοψηφια στις εκλογες !! Ενας τετοιος κολητος ψηφοκυνιγιαρης φαινεται νασαι και συ φιλαρακι,οπως πρεπει ναναι και ο κυριος Γ.Κ.με τον οποιον ανταλασσεται συχνα ομορφα μηνυματα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συντροφε εχεις παθει ψυχολογικο τραλαλα με τις νεες δημοσκοπησεις και αντι να ασχολεισαι με τις τοσο κατατοπιστικες αναρτησεις ασχολεισαι με το τι σχολιαζουν οι αλλοι ...εισαι πραγματικα πολυ πειραγμενος

      Διαγραφή
    2. https://www.protothema.gr/greece/article/1278278/panos-kammenos-skafatos-armenizei-sto-aigaio/......διάβασε το και αν εχεις λιγο μυαλο θα καταλαβεις τι παιχτηκε με την συγκυβερνηση σας

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμe - 10:02:00 μ.μ. EEST, χθες κι ολας εκανα το ΙQ τεστ , ξαναμετρησα δηλ. το δικο μου Intelligence_quotient που βγηκε πανω απο το κανονικο, πολυ υψηλο ! Τραβα αμεσως, μετρησε και συ το δικο σου και πεστο και σε μενα ωστε να μην ανησυχω για τη κατασταση σου και να καταλαβω σε ποιον απαντω !!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά