Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Το μακρύ χέρι του Τσίπρα στον Ανδρουλάκη

Σίγουρα δεν είμαι η μόνη που παρακολούθησε εμβρόντητη τον Αλέξη Τσίπρα στη βουλή σε ρόλο «προστάτη» του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μίλησε σαν αυτόκλητος «αντ’αυτού» για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι βουλευτής και δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις. Ανέβασε, μάλιστα, τα τοξικά ντεσιμπέλ, σε πρωτόγνωρα ύψη, όπως ποτέ δεν έχει κάνει ο ίδιος ο παρακολουθούμενος! Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας, στη στρατηγική του «προστάτη», έφτασε να επαινέσει ακόμη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο επί σειρά ετών ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διασύρει πολιτικά [«Σαμαροβενιζελαίοι»] και είχε εμπλέξει, αδίκως, στην υπόθεση Novartis. Τελικά, στην αγωνία του να χτίσει το εκλογικό αφήγημα της ΔΦΑ [δεύτερη φορά αριστερά], ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δυσαρέστησε παρά ικανοποίησε τους κατά φαντασίαν συμμάχους του.
Ήταν τόσο υποκριτική αυτή η «προστασία», που πριν καταλαγιάσει ο απόηχος της συζήτησης στη βουλή, γνωστοί κονδυλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να περιγράφουν το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα υπό διάλυση! «Άνω κάτω στο ΚΙΝΑΛ με Καϊλή και Κατρίνη», έγραψε το Documento, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης «δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική συγκυρία» των παρακολουθήσεων. Το ίδιο ρεπορτάζ, εκτός από τον αρχηγό, απαξίωσε και τις επιδόσεις του Μιχάλη Κατρίνη, ζήτησε εμμέσως την αντικατάστασή του, αναίρεσε την παρουσία της Νάντιας Γιαννακοπούλου, ως αναπληρώτριας στη βουλή, και επιτέθηκε στην Εύα Καϊλή, προβλέποντας ότι θα εκδιωχθεί από το ευρωψηφοδέλτιο. Ωραία προστασία!
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε, φυσικά, την ευκαιρία να αναδείξει το κοινοβουλευτικό «καπέλωμα» του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η φράση του στη βουλή «ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ ανησυχούν μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει τελικά Τσίπρας». Απίστευτα πράγματα: ο ένας να ανησυχεί για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και ο άλλος για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του. Δεν ξέρω πόσο ο Ανδρουλάκης έχει ανάγκη από τέτοιους προστάτες, γιατί τότε τι να τους κάνει τους εχθρούς…

Λίγες ώρες πριν, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στους βουλευτές του και στα μέλη του Πολιτικού του Συμβουλίου, είχε επιμείνει, όπως πάντα, στη γραμμή των ίσων αποστάσεων. «Προπαγάνδα του Μαξίμου ότι έρχομαι εγώ κοντά στον Τσίπρα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο», είπε. Τα ίδια υποστηρίζουν, συνεχώς, και άλλα στελέχη του κόμματός του, επιδιώκοντας να κρατήσουν ζωντανό το σενάριο της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ ως τις εκλογές, ώστε να ανεβάσουν το επίπεδο παρεμβατικότητας, αλλά και τα ποσοστά.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μεταμορφώνεται αναλόγως σε ολετήρα του ΠΑΣΟΚ ή και ...προστάτη του, αν αυτό τον εξυπηρετεί, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Ούτε θέλει, φυσικά, το καλό τού αντιπάλου του στην κεντροαριστερά, το αντίθετο ισχύει, προφανώς, αφού στόχος του είναι να το αποδεκατίσει και να το χρησιμοποιήσει στα δικά του σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα, άρπαξε την ευκαιρία των παρακολουθήσεων, θέλοντας να αποδυναμώσει εντελώς το σενάριο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, και να δυναμιτίσει κάθε ενδεχόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με την κυβέρνηση που τον παρακολουθούσε. Θέλει, με άλλα λόγια, να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένη μετεκλογική συμπεριφορά, και να το κρατήσει, ει δυνατόν, σε χαμηλά ποσοστά, διχάζοντας τα στελέχη του.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις, παρά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, εξακολουθούν να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ καθηλωμένο σε ποσοστά και επομένως η Κουμουνδούρου έχει πολιτική ανάγκη να «παίζει» το σενάριο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν το κάνει, τότε δεν θα έχει προοπτική εξουσίας εν όψει των επόμενων εκλογών, στα μάτια των ψηφοφόρων, που την κρίσιμη ώρα της κάλπης αυτά τα μετρούν και τα ζυγίζουν προσεκτικά.

Και ο Ανδρουλάκης; Όλα δείχνουν ότι ανεβάζει το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του με στόχο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ο ίδιος κι όχι να τα δωρίσει στον Τσίπρα. Ήδη, στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO, για τα «Νέα», έρχεται δεύτερος σε δημοφιλία (41,5%), μπροστά από τον Τσίπρα (37,2%), και κερδίζει 1 μονάδα σε ποσοστά. Τα ίδια πάνω κάτω είναι και τα στοιχεία της Marc (Πρώτο Θέμα). Σε αυτή τη δημοσκόπηση μάλιστα, επαναλαμβάνεται το εύρημα που έχει καταγραφεί κατ΄επανάληψη τα τελευταία χρόνια: ότι πάνω από το 50% της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διάκεινται αρνητικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του. Τι να την κάνει, λοιπόν, μια «προστασία» που θα αποβαίνει εις βάρος του;
 Σοφία Γιαννακά-iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά