Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Μια διαχωριστική γραμμή που δεν σβήνει!


Η «παρέμβαση» του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, για τις οποίες χρεώνει την πολιτική ευθύνη προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει ότι οι διαχωριστικές γραμμές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης παραμένουν υπαρκτές σήμερα, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις και τις αλλαγές που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου.

Ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε εμβληματικό πρόσωπο εκείνης της περιόδου. Συνδέθηκε ως υπουργός της ΝΔ με την πρόσληψη εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο, δήλωσε ότι θα αποχωρούσε από την πολιτική μετά τη βαριά ήττα του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2009 και λίγα χρόνια αργότερα έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή του, μάλιστα, έγινε αμέσως μετά την πρόωρη πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ. Υπήρξε, δηλαδή, σε πολιτικό επίπεδο, προϊόν της εργαλειοποίησης του θεσμού από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, με τη σύμπραξη και της Χρυσής Αυγής και βεβαίως ενός μέρους της

αλήστου ΔΗΜΑΡ για την ανατροπή της τότε κυβέρνησης, με βασικό πολιτικό επιχείρημα τη δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Μερικούς μήνες αργότερα, ο κ. Παυλόπουλος, κορυφαίος νομικός κατά τα άλλα, αποδέχτηκε ως ΠτΔ το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για δημοσιονομικό θέμα, γεγονός που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί νομικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Αν και προερχόμενος από την Κεντροδεξιά, λοιπόν, ο κ. Παυλόπουλος συνδέθηκε πολιτικά με το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ένας εκ των βασικών στόχων του «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, το οποίο τον ταύτιζε με τη λεγόμενη «τρίτη συνιστώσα» της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, παραπέμποντας σε ένα κομμάτι της ΝΔ.

Η σχέση του κ. Παυλόπουλου με τον κ. Μητσοτάκη υπήρξε εξ αρχής προβληματική. Ο σημερινός πρωθυπουργός, ως βουλευτής της ΝΔ δεν τον ψήφισε για ΠτΔ, πηγαίνοντας κόντρα στο κόμμα του, λόγω της διαφωνίας του με την πολιτική των αλόγιστων προσλήψεων συμβασιούχων επί υπουργίας Παυλόπουλου. Εν συνεχεία, ως αρχηγός του «αντί – ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου που κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου ως ΠτΔ. Πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Παυλόπουλος έγινε ο πρώτος ΠτΔ τα τελευταία 20 χρόνια που δεν κάνει δεύτερη προεδρική θητεία.

Όλα αυτά εξηγούν σε ένα βαθμό την προσωπική πικρία του πρώην ΠτΔ έναντι του σημερινού πρωθυπουργού. Θα ήταν όμως λανθασμένη και άδικη προσέγγιση να δει κανείς μέσα από αυτό το πρίσμα της προσωπικής πικρίας την παρέμβαση Παυλόπουλου για το θέμα των παρακολουθήσεων. Η παρέμβαση είναι βαθιά πολιτική. Και μόνο το γεγονός ότι από τότε που έφυγε από την προεδρία αυτή είναι η πρώτη του καθαρά πολιτική τοποθέτηση, λέει πολλά. Για τον κ. Παυλόπουλο η πολιτική ευθύνη των υποκλοπών ανήκει προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Αυτό λέει και ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί. Για άλλη μια φορά είναι στην ίδια πλευρά.

Εύλογη απορία: αφού ο κ. Παυλόπουλος θεώρησε ότι πρέπει να παρέμβει σε αυτό το μείζον θεσμικό ζήτημα και όντας ο ίδιος κορυφαίος νομικός, θα περίμενε εύλογα κανείς ότι θα τοποθετείτο και για το θέμα της νομιμότητας των παρακολουθήσεων. Δεν το έκανε! Θα ήταν πράγματι ενδιαφέρον να μάθουμε αν συντάσσεται με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ερμηνεία του βουλευτικού απορρήτου του άρθρου 61 παρ. 3 του Συντάγματος. Αλλά ίσως δεν το μάθουμε ποτέ, γιατί το να συμφωνήσουν ο Παυλόπουλος με τον Βενιζέλο σε ένα αυστηρά νομικό θέμα ίσως είναι αναμενόμενο, αλλά το να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τους χωρίζει η διαχωριστική γραμμή που καθόρισε την πολιτική τους στάση και τις επιλογές τους τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη κι αν σήμερα ασκούν και οι δυο σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, έχουν διαφορετική αφετηρία, εντελώς διαφορετικά κίνητρα και φυσικά και διαφορετική πολιτική στόχευση!

 Ανδ. Στασινός-protagon.gr

21 σχόλια:

  1. ο ποιο γελοιος προεδρος της δημοκρατιας που περασε εξυπηρετησε την πιο γελοια κυβερνηση ολων των εποχων με αποκορυφωμα το δημοψηφισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο μοναδικός εδώ και δεκαετίες που δεν έκανε δεύτερη θητεία. Γ. Κ.

      Διαγραφή
  2. Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Καραμανλής, Δημήτρης Αβραμόπουλος και αρκετοί άλλοι που κάποιοι μετοίκησαν μέσω του Καμμένου στον λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ, τα απόλυτα τίποτα της λαϊκίστικής δεξιάς. Καλά έκανε ο Κυριάκος και τους έκλεισε την πόρτα στα μούτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αξιοτιμοι ανωνυμοι 4:36:00 μ.μ., 6:59:00/Γ.Κ. ,- 8:08:00 μ.μ. διαπιστωνω μετα μεγαλης μου δυσφοριας οτι εισθε ατομα της ιδιας συνομοταξιας , ειτε ξυλα δισμοιρα και απελεκητα !! Ακομη κι ενα ελαχιστο ποσοστο ατομων της δικη σας κατηγοριας μπορει να ταρακουνησει τα θεμελια της κοινωνιας μας, επιλεγοντας κομπογιαννητες και επαφιοντας την τυχη του κρατους μας σε τετοιους πολιτικους της παραταξης σας !
    Προσεξτε τι επιλεγετε και σε ποια πολιτικα προσωπα εμπιστευεσθε το μελλον μας !!!!
    Αυτη ειναι η ενδομηχη επικλιση μου και σας παρακαλω να την σεβαστητε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στα παπαρ.... μας τι διαπιστώνεις

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 9:15 ακόμα κι όταν δεν είσαι χυδαίος κι είσαι απλά αγενής τις διαπιστώσεις σου τις λαμβάνω ενίοτε υπόψιν.
      Όταν έχω επιφυλάξεις για ένα θέμα αν διαβάσω την θέση σου σιγουρεύομαι πως η αλήθεια είναι απέναντι. Γ. Κ.

      Διαγραφή
    3. 9:55:00 μ.μ. EEST κοιτα μη πεσουνε τοσο τα δικα σου οσο κι απο τα φιλαρακια σου οποτε σας βλεπω σαν κολοβους κι ανημπορους ευνούχους να φιλατε καποια χαρεμια στην Ανατολη!!!

      Διαγραφή
  4. Προκοπής Παυλόπουλος η επιτομή της δειλίας και της ανικανότητας.
    Επέτρεψε ως υπουργός εσωτερικών σε μια χούφτα αναρχικών από τα φυτώρια του Σύριζα να κάψουν την Αθήνα το 2008.
    Δειλός και ανήμπορος να προστατέψει μια γυναίκα από τη βίαιη συμπεριφορά ενός φασίστα που τη χτυπούσε μπροστά στα μάτια του.
    Άφωνος και φοβισμένος όταν ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε θέμα διεκδικήσεων στο Ελληνικο Αιγαιο μεσα στο Προεδρικό Μεγαρο..
    Συνοδοιπόρος και ουρά ενός αμόρφωτου πρωθυπουργού συνυπογραφοντας άθλια και αντισυνταγματικά δημοψιφισματα τα οποία οδήγησαν της χώρα στα όρια της καταστροφής φοβούμενος να αντιδράσει και να προστατέψει το θεσμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Πρόδωσε τη παράταξη του που τον ανέδειξε συνεργαζονενος μέχρι σήμερα με ότι χειρότερο έχει να δείξει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αυτός ο ανίκανος πολιτικός θεωρει οτι εχει το ηθικο αναστημα να κρίνει τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα. Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ανωνυμε 11:15:00 μ.μ. δεν μπορει να μην ειναι αποσμσμα απο την κουλικη προπαγαντα τα οσα αραδεισες!
      Ασε λοιπον το τι λενε και γραφουν οι πληρωμενοι κονδυλοφοροι και οι πολιτικοι αντιπαλοι και ορα την πραγματικοτητα και την σημερινη ακυβερνησια που μας δερνει !!Ειμαστε στο σημειωτον και βραχοκυκλωμενοι !!

      Διαγραφή
  5. Έχουμε ακυβερνησία όταν λειτουργούν όλες οι τράπεζες, τα ΑΤΜ δεν έχουν περιορισμό αναλύψεων, οι καταθέσεις αυξάνονται, οι συνταξεις πληρωνονται στην ώρα τους,η ανεργία εχει μειωθεί στο 12,5%, η Ελλαδα δανείζεται με επιτοκια Γερμανιας,τα κτήρια εκκενωνονται από τους αναρχικούς καταληψίες και αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους, η παράνομη και υβριδική μετανάστευση έχει μηδενιστεί, οι " Μόριες" καταδαφιστηκαν και αντικατασταθηκαν με οργανομενες ανθρώπινες δομές, η αμυντική ισχύς της χωρας αναβαθμίστηκε και η Ελλάδα απέκτησε την αξία και σεβασμό που της ανήκε.
    Αν αυτό εσύ φίλε το λες ακυβερνησια , σκέψου τι είχαμε το 2015-2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά θα τα ΄κανε και ο Αλ6ς αλλά δεν πρόλαβε γιατί οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν κατάλαβαν. Τώρα που θα ξανάρθει θα το πάρει από την αρχή. Την 1η τετραετία θα κάνει αναπαράσταση της διακυβέρνησης 2015-2019 και στις επόμενες θα κάνει αυτά που είχε στο νου να κάνει και δεν πρόλαβε. Ξεχάστηκε πάνω στο κότερο βλέπεις. Ήταν μικρός και άμαθος και τον ζάλισε το πούρο. Τον είχε αφήσει μονάχο του και ο -ος...

      Διαγραφή
  6. 12:58:00 μ.μ. EEST σ~ αυτα που εναφερεσαι ειναι ολα εποχικα αλματακια που δεν αλλαζουν τη ριζικη κατασταση μας .
    Το εξωτερικο μας δανειο ειναι λογωδεχιοφρονςν κυβερνησεων στο παρελθων κοντα στα 350 /400 δις Ευρω, ητοι 3/4φορες υψηλωτερο απο το ετησιο Εθνικο μας εισοδημα κι αυτο ειναι που μας καταρακωνει και καταπλακωνει !!,Κανε συγκρισεις του εξ. χρεους μας με αλλες χωρες και θα με καταλαβεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγραμματε 12:36:00 όσα πιατα και να πλύνεις στη Γερμανία δεν μπορείς να αντιληφθείς τα οικονομικά στοιχεία μιας χώρας και γιαυτό καθησε στο χωριό σου και απόλαυσε τον ήλιο της Ελλάδα που τόσο σου λείπει.
    Θα σου το πω μια ακόμη φορά μήπως και το καταλάβεις.
    Το χρέος γίνεται βάρος στην οικονομία μιας χώρας όταν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Σήμερα η Ελλάδα έχει αποπληρώσει το ΔΝΤ, έχει αποθεματικά 36 δις και γιαυτό δανείζεται με επιτοκια Γερμανιας.
    Τελευταία φορά που σου το λέω, διάβασε το για να το καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το χρεος 4:31:00 μ.μ.δεν χαριζεται, θα μεταφερθει και στις επωμενες γενιες των Ελληνων. ?
      Εισαι σκεπαρνι και θα παραμεινεις ! Το κακο ειναι, οτι θα μεταφερεις τα επαρετα στοιχεια του χαρακτηρα σου και στα παιδια σου ! Πιατα δεν πλενω , διατηρω ομως ακεραια την περιφανεια κι αξιοπρεπειαα μου γιατι με το σπαθι μου, και χωρις ποτε ναχω φιλησει τρυπιες ποδιες, οπως ελεγε η γιαγια μου, πετυχα τα οσα ηθελα φιλε μου ! Ετσι, διατηρω την αξιοπρεπεια μου,πραγμα που χαρακτηριζει ολους τους καθαρους κι αυτοδημιουργητους συμπατριωτες μας !! Πες μας σε ποια θρανια εμαθες εσυ πολιτικη οικονομια και γιατι θεωρεις τον εαυτο σου πετυχιμενο ? !

      Διαγραφή
    2. ο 4:31 απέχει χιλιομετρα σε γνωσεις από τον γνωστο παπαρολογο

      Διαγραφή
    3. Αν 4:31:00 μ.μ. EEST ειχες λιγο νιονιο στο κρανιο σου, ενα σπυρι οσο ενα τσονι, ποτε σου δεν θαγραφες τοσο υποτιμητικα σε ελληνα του εξωτερικου, οτι ειναι χαμενος λαντζερης, αφινοντας να εννοοηθει οτι εσυ, σαν μονιμος ελληνας, εσαι η προσωποιηση της ευφυιας και του ελληνικου μεγαλειου!
      Ξαναδιαβαζοντας σημερα το πρωι το σχολιο σου κι ηθελα να στο μεταφερω αυτο ελεεινο τσογλανι !Τα 8 με 10εκατ. Ελληνες στο εξωτερικο δεν πλενουν μονο πιατα !Αλλα και πιατα να πλενουν ειναι πιο αξιοπρεπεις απο πολλους σαν και σενα που στριμοχνωνται στο δημοσιο δια μεσου του πολιτικου γραφειου και της κουμπαριας !!
      Για βρες ποσοι ελλην. δημοσιοι υπαλληλοι αναλογουν σε 1000 μονιμους κατοικους κι αυτο συγκριτικα με τα αλλα ευρ. κρατη?

      Διαγραφή
  8. κυριε ανωνυμε 3:04:00 μ.μ. διαπιστωνω ναχεις τασεις, ωσαν τον γνωστο εδω και σε σενα Γ.Κ. ,να υποβιβαζεις τη συζητηση μας , σε μια στιγμη μαλιστα που καθημερινα το δημόσιο χρέος μας ξεπέρνα, με βαση το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα 357 δισ. ευρώ!! Το ποσο αυτο ειναι το αποτελεσμα δεξιοφρονων κυβερνησεων, αλα Κωστακη Καραμανλη, Σαμαρα και της λοιπης κουστουδιας αλογιστων δεξιοφρονων κυβερνητων!!Σε καθε λεπτο της ωρας ο αριθμος αυτος μεγαλωνει ασιγιστα και βαραινει τις πλατες του λαου μας , μεταξυ των οποιων τις δικες σου και του κυριου Γ.Κ.!Και μονο με αυτο το γεγονος της φτωχιας και μιζεριας θα πρεπε ενας οπαδος του κ.Κουλη σαν και σενα και τον κ. Γ.Κ να ερεθρια και να καταλογιζει ευθυνες σε τετοιες πολιτικες μορφες της ιδιας ομοταξιας , ποσο μαλλον και να εκλεγει μαργαρηταρια αλα κ.Κουλη η τον διαρκως ερεθισμενο πειραιωτη κυριο Αδονη, το γνωστο σε ολους μας τσιροπουλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 6:16:00 αυτά που γράφεις τα καλαβαίνεις όταν τα διαβάζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο ανθρωπαρια της ομοταξιας σου εχουν τετοιες δισλειτουργιες , πραγμα που ωφειλεται στην ελειψη ορμονων σαν τη κορτιζολη η οποια ειναι απαραιτη για τη σωστη λειτουργια του ιπποκαμπου, στο τμημα του κρανιου σου φιλαρακι!! Αιντε για εναν καλο γιατρο και καλη τυχη σου ευχομαι !!

      Διαγραφή
    2. κορτιζολη; ιπποκαμπος; ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΚΕΠΑΡΝΙ ΣΥΡΙΖΕΙΚΟ

      Διαγραφή
    3. Ο,τι γραφω τσιφτη 2:01:00 μ.μ. τα στελνω πρωτα στον Γ.Κ, ατομο της δικη σου ομοταξιας κι αφου τα βαθμολογησει κι εγκρινει τα προωθω!!!Σευχαριστω για το ενδιαφερον η τη στενοχωρια σου~ για παιρετερω ερωτηματα ειμαι στη διαθεση σου!!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά