Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Συγκέντρωση για Κέντρο Υγείας Στυλίδας


Νίκος Μπέτσιος Λαμία, 28-9-2022


Δελτίο τύπου


Παραβρέθηκα σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας. Στο σύντομο χαιρετισμό μου ανέφερα:

΄΄Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε πριν λίγες μέρες για το Νοσοκομείο Λαμίας και την ανάδειξη των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ( ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, αποχωρήσεις ιατρών, διακοπή ή υπολειτουργία κλινικών), βρεθήκαμε σήμερα εδώ, σε μια ανάλογη συγκέντρωση, στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας, το οποίο ως δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρά προβλήματα. Όπως δήλωσαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι συνεχείς μετακινήσεις ιατρών προς το νοσοκομείο Λαμίας, η μη λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου λόγω έλλειψης εξοπλισμού, η απόσπαση της παιδιάτρου καθώς και τα προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις αποδυναμώνουν τη λειτουργία του Κ.Υ. με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών της Ανατολικής Φθιώτιδας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί είναι σοβαρές.

Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο είναι εξασθενημένο από την πανδημία. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπερέβαλε εαυτόν τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια, τώρα θέλει στήριξη.

Η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό πρέπει:

  1. Να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού προκειμένου να αρχίσουν να επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα της υγείας στο νομό.


  1. Να αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, πόρους του οποίου μπορεί να διαθέσει στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως πράττουν άλλες ευρωπαικές χώρες. Η Ελλάδα διαθέτει το 4% των πόρων του ταμείου ανάκαμψης για την υγεία και από αυτό το ποσοστό το 2% θα διατεθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, όταν η Ιταλία διαθέτει το 7,5% και η Πορτογαλία το 10% των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.  1. Να στηρίξει ουσιαστικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας.  1. Να παρέμβει προς τους διοικούντες την υγεία σε επίπεδο νομού, για να επιλυθούν θέματα οργανωτικού χαρακτήρα, πράττοντας τα δέοντα.Είναι ανάγκη ως κοινωνία να θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα το κοινωνικό αγαθό της υγείας. Γιατί υγεία σημαίνει ζωή και η ζωή αποτελεί το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι, όποτε ο λαός έθεσε ψηλά στην ατζέντα θέματα και τα διεκδίκησε, υπήρχαν θετικά αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα.΄΄Νίκος Μπέτσιος

Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας-Φθιώτιδα