Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Μανώλης Γλέζος: Μνημόσυνα


Θα πάει ή δεν θα πάει; Κι αν πάει και τον παγιδεύσει ο άλλος με μια χειραψία, που μετά θα μοιραστεί ως συμβολικό στιγμιότυπο; Ποιος προσέρχεται έτσι απροστάτευτος, χωρίς πρωτόκολλο, σε τέτοιο επικοινωνιακό ναρκοπέδιο;

Το μνημόσυνο για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο δεν εξαντλήθηκε στη μνήμη του τιμώμενου αγωνιστή. Στην πολιτική του οδύσσεια, ο εκλιπών είχε αγκυροβολήσει όχι μόνο στην Αριστερά και στο ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής· είχε προλάβει κιόλας να περιβάλει με την αίγλη του μύθου του τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και, κατόπιν, την post-kolotoumba διάσπασή του. Αυτό το πλουραλιστικό διάνυσμα αποτυπωνόταν και στη μαγκωμένη συνύπαρξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο επιμνημόσυνο πάνελ των Βρυξελλών. Η μόνη χαρίεσσα νότα στην παγωμένη ατμόσφαιρα ήταν το ετεροχρονισμένο μαύρισμα του συμπαρακαθήμενου Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η αυτοσχέδια σκηνοθεσία της εκδήλωσης κατάφερε τελικά να αποτυπώσει τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ:

μαζί στο ίδιο τραπέζι, αλλά στις δύο άκρες του. Τόσο κοντά – με τον Τσίπρα να επαναλαμβάνει το ρεσάλτο φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ («να ενώσουμε τις δυνάμεις, να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας»). Τόσο μακριά – με τον Ανδρουλάκη να δραπετεύει από τυχόν σημειολογική ενέδρα με ταχύτατη έξοδο από την αίθουσα.

Είναι μια εικόνα σε αρμονία με τους συσχετισμούς στην έναρξη της προεκλογικής σεζόν, όπως τους αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Το μισογεμάτο ποτήρι μετά δύο κύματα μετρήσεων είναι ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει ελαφρώς τα ποσοστά του, το δε ΠΑΣΟΚ ανακόπτει το ξεφούσκωμα που παρατηρούνταν πριν από την επισύνδεση.

Η ταξιθεσία μιας τελετής και η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Στο μισοάδειο του ποτηριού, οι παρακολουθήσεις δεν ήταν ο μοχλός ανατροπής που αμφότεροι ήλπιζαν: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την κάλπη έχοντας πια ως τελευταία ελπίδα του τον ρωσικό χειμώνα. Για το ΠΑΣΟΚ το ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει πώς θα απεγκλωβιστεί από την πόλωση που αρχίζει πάλι να το συμπιέζει.

Αφού η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε να αυτοκτονήσει με τις παρακολουθήσεις, Τσίπρας και Ανδρουλάκης απομένουν με το στρατηγικό έλλειμμα που ήδη είχαν: δεν προσφέρουν εναλλακτική διακυβέρνησης στους ψηφοφόρους του Κέντρου. Ο πρώτος επειδή δεν μπορεί. Ο δεύτερος επειδή δεν θέλει.

Ο Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει καν για την αριθμητική πιθανότητα σχηματισμού του αντιδεξιού μπρικολάζ που ευαγγελίζεται ως «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο Ανδρουλάκης δεν θέλει να ρισκάρει οποιαδήποτε καθαρή πρόταση συνεργασίας, επιλέγοντας την πολιτική υποχονδρία απέναντι στους δυνητικούς εταίρους ως τακτική αποφυγής του κόστους.

Γι’ αυτό τα διλήμματα ταξιθεσίας στα μνημόσυνα απορροφούν τόση ενέργεια. Για να απωθούνται τα άλλα. Τα άλυτα.

Μιχ. Τσιντσίνης-Καθημερινή

7 σχόλια:

  1. Ο αντιπροεδρος τη γερμανικης Βουλης του κομματος των Φιλελευθερων αποκαλεσε προσφατα τον τουρκο Ερτογαν < ποντικακι των υπογειων βοθρων > με τα κουνηματα και τα τσακισματα που παιζει στη διεθνη σκηνη και τωρα πεφτουν βροχη οι απανωτες μηνησεις εναντιον του απο τους δικηγορους του Ερτογαν,που ξαναβρηκαν και παλι δουλεια, προκειμενου να διορωθοσουν η φημη του Πρωθυπουργου της χωρας τους !!!!
    Τ~ακουσες φιλε μου ΓΚ!! Δεν μας κατατρεχουν ολοι εξω, οπως γραφεις για να ανυψωσεις τον Κουλη σου !! Η Ελλαδα μας ειναι σεβαστη Χωρα κι ο καθε σοσιαλοδημοκρατης και
    Φιλελευθερος πολιτικος, αλα Αλεξη , του σταυραετου μας, στηριζει τη Χωρα μας !! Απο το
    κυβερνον γερμανικο χριστιανοδημοκρατικο και αδελφικο κομμα, του κ. Κουλη που διεκειται
    φιλικα κι αδελφικα προς τον Κουλη κομματα , τα χριστιανοδημοκρατικα της αντιπολιτευσης δεν ακουστηκε γκρι! Μουγκα ,και σιγη νεκροταφειου !! Να γιατι επιμενω να αλλαζεις πορεια
    στη πολιτικη σου κατευθυνση και να ασπασθεις /προσεγγισεις τον Σταυραετο Αλεξη μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο στταυραετος αλεξης τον ειδες να πει κουβεντα εναντιον του ερντογαν; μια φορα ΠΡΟΔΟΤΗΣ πάντα ΠΡΟΔΟΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ζητώ για πολλοστή φορά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα που βλέπει μόνο την εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.

      Γ.Κ.

      Διαγραφή
    3. Σιγουρα ο,τι διαβασες στη μαυρη κουλικη σελιδα ηταν με μαυρα γραμματα γραμμενο!!
      ΅Ωστοσο σε θεωρω βαθυστοχαστο, αλυγιστο και πολυδιαβαμενο ατομο, γιαυτο σε παρακαλω, αμα γινεται λογος περι του κ. Κουλη να βλεπεις πλαινα και τον μπαμπα του με κεινο το μοναδικο γλυσχρο , πονηρο, βαθυ κι ανιχνευτο χαμογελο του!! Κοιταξε τους τωρα και τους δυο μαζι και γραψε μου αν διεκρινες τη μεγαλη μεταξυ τους ομοιοτητα !!! Ναναι λες τυχαια αυτη η ομοιτητα και να σταματα μονο στα
      εξωτερικα χαρακτηριστικα τους??

      Διαγραφή
    4. εισαι τοσο βραδυνους που δεν μπαινεις στον κοπο να κανεις μια αναζητηση στο διαδικτυο να δεις οτι αυτο που γραφει ο Γ.Κ πραγματι το ειχε πει ο Μ. Γλεζος οταν καταλαβε οτι ειχε να κανει με απατεωνες.

      Διαγραφή
    5. Toν k.. Γλεζο τον ανεβασαν και του παρειχαν τον αναλογο σεβασμο , εκτιμηση κι αναγνωριση οι σοσιαλοδημοκρατες, οχι ο μπαμπας του Κουλη που φαινεται σε φωτος με τους Ναζι !!
      Μη μπερδευουμαι στον θαυμασμο για τον γιο Κουλη με τα γεγονοτα που συνεβησαν στο περελθον!!ΟΙ φοτος του μπαμπα του κ. Κουλη με τους Ναζι στη υποταγμενη Ελλαδα μαρτυραν πολλα, μη μπερδευουμε και παλι τις καταστασεις κ. Γ.Κ, σαν εκπροσωπος του ιδιου κομματος που θελεις να φαινεσαι !!!



      Διαγραφή
    6. καθε φορα νομιζεις οτι ξεφευγεις με ανοησιες μπορεις να μας πεις τι γνωμη εχεις για αυτα που ειπε ο εκλιπων για τον συριζα;

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά