Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ευτυχώς εμείς έχουμε «νοσήσει» από λαϊκισμό


Δεξιόστροφος λαϊκισμός με έντονο Ευρωσκεπτικισμό επιτίθεται και απειλεί την Ενωμένη Ευρώπη. Στην Ιταλία σήμερα, την Πολωνία χθες, την Ουγγαρία προχθές, ακόμα και στην Αγγλία του Brexit. Οι λαοί αναζητούν λάθος διέξοδο στην πρωτοφανή ενεργειακή και οικονομική κρίση που ενέσκηψε και πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Προηγηθήκαμε ως χώρα και σε αυτό. Ζήσαμε, σχετικά πρόσφατα, μια παρένθεση λαϊκισμού και οπισθοδρόμησης. Η παρένθεση που έδειξε και ανέδειξε στους πολίτες το αληθές πρόσωπο και τις καταστροφικές συνέπειες του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού. Την ανικανότητά του να διαχειρισθεί τις κρίσεις, την επικινδυνότητά του.
Πρώτοι εμείς απ’ όλη την Ευρώπη, μέχρι και σχετικά πρόσφατα, αντιμετωπίσαμε οικονομική κρίση απρόσμενα μεγάλης έντασης και διάρκειας. Η κρίση αυτή υπήρξε η αιτία της πρώιμης για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα επικράτησης στον τόπο μας των δυνάμεων του λαϊκισμού, δεξιού κι αριστερού, που κυβέρνησαν τη χώρα σε αγαστή συνεργασία – μια ακόμα πρωτοπορία μας.
Το ξεπεράσαμε δύσκολα, όχι όμως ανώδυνα, ποτέ δεν είναι ανώδυνες οι τερατογενέσεις. Το ξεπεράσαμε και μπήκαμε σε τροχιά κανονικότητας χωρίς να διαρραγεί ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Αποκτήσαμε έτσι, έχοντας νοσήσει, δυνατά αντισώματα κατά του μικρόβιου του λαϊκισμού (ευχής έργο να μην απαιτηθεί και προληπτικός εμβολιασμός).

Πολλά συντέλεσαν σε αυτό:

• Είμαστε «μικροί» εξαρτώμενοι απολύτως οικονομικά από την Ευρώπη και τη δύση, που «φρόντισε», ευτυχώς, αγνοώντας τους ανόητους «εκβιασμούς» και νταηλίκια μας, για την παραμονή μας στο Ευρωπαϊκό τόξο, το δυτικό κόσμο, τη δημοκρατία.
• Η ακραία λαϊκίστικη δεξιά με τα αμιγώς φασιστικά χαρακτηριστικά εμφανίστηκε εδώ με τραμπούκικο χαρακτήρα και εικόνα, κινούνταν εκτός ορίων νομιμότητας, φόβιζε τους πολλούς γι αυτό και δεν απόκτησε, ευτυχώς, πλειοψηφική δυναμική στην κοινωνία.
• Η αριστερή εκδοχή του λαϊκισμού εμβόλισε από αριστερά, διέσπασε και κατακερμάτισε τη σοσιαλδημοκρατία, πετυχαίνοντας να αναδυθεί στα κυβερνητικά έδρανα. Απέτυχε όμως παταγωδώς.
• Από τις δυνάμεις του συντηρητικού χώρου αποσπάστηκαν ομάδες διαβαθμισμένου λαϊκισμού, ο βασικός όμως κορμός παρέμεινε συμπαγής, πιστός στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την αστική δημοκρατία, δείχνοντας εξαιρετικά ανακλαστικά. Τμήμα του μάλιστα έθεσε ουσιαστικά υπό κηδεμονία τον αριστερό λαϊκισμό και τον άπειρο αρχηγό του, υπαγορεύοντας και εκβιάζοντας την γνωστή εθνική κωλοτούμπα που κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη, μετά από το δημοψήφισμα της ντροπής, την πιο ακραία εκδήλωση λαϊκισμού.
• Οι δυνάμεις που παρέμειναν πιστές στη σοσιαλδημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας πολιτεύθηκαν με συνέπεια, υπευθυνότητα και θάρρος. Έβαλαν πλάτη. Παρενέβησαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά, στον κρίσιμο χρόνο, ψηφίζοντας μαζί με τους δεξιούς, εκόντες άκοντες, το τρίτο, επαχθέστερο, μνημόνιο, που όμως κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη και όρθια.

Αντιληφθήκαμε ως λαός ότι η μεγάλη ένταση και διάρκεια της κρίσης που βίωσε η χώρα, οφείλεται εν πολλοίς στην άρνηση των πολιτικών δυνάμεων και ειδικά των, κατ΄ επάγγελμα και από ιδεολογία, αρχιερέων του λαϊκισμού, να συναινέσουν σε κοινό τρόπο αντιμετώπισής της, όπως έκαναν άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα και ξεμπέρδεψαν γρήγορα. Συνειδητοποιήσαμε πως ο λαϊκισμός δεν είναι λύση, είναι το πρόβλημα. Απομονώσαμε τους κεκράκτες.

Επικράτησαν δυνάμεις ανανεωτικές και προοδευτικές που δρομολόγησαν την ομαλότητα, την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό. Η χώρα προχωράει παρά τα έκτοτε πολύ σοβαρά προβλήματα, την πανδημία, την ένταση στις σχέσεις με τη γείτονα – αποτέλεσμα του δικού της λαϊκισμού - τα ενεργειακά κ.α.. Η κοινωνία αντέχει και εμμένει στον αστικό εκσυγχρονισμό, αγνοώντας τις σειρήνες του λαϊκισμού, τους επίμονους αδαείς, θεομπαίχτες και φανφαρόνους, από δεξιά κι αριστερά.

 Γ. Ανδρέου-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά