Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ανίατη αμνησία Τσίπρα


Σε λωτοφάγους νομίζει πως απευθύνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κοπιάρισε και πάλι την ιστορική ατάκα του Ανδρέα Παπανδρέου «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Το περιβόητο (παραφρασμένο) σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου θυμήθηκαν όσοι παρακολούθησαν την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, όπου και προχώρησε σε νέες ανέξοδες υποσχέσεις: επαναφορά 13ης σύνταξης, αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ, που θα δοθούν σε δόσεις των 800 εκατ. ευρώ, αλλά και λύσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις!

Τα παραπάνω «θα» ήρθαν από έναν πρώην πρωθυπουργό κατά τη διακυβέρνηση του οποίου έγιναν 17 (!) αλλεπάλληλες μειώσεις στους συνταξιούχους ενώ έμειναν πάνω από 1.050.000 ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες! «Καμία μείωση στις συντάξεις δεν πρόκειται να αποφασιστεί, πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης», έλεγε ο ίδιος στο

τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη του 2015, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 δεσμευόταν ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Μάλιστα, από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε ότι κανένας συνταξιούχος δεν πρόκειται να δει ούτε ευρώ λιγότερο στον λογαριασμό του.

Και στη συνέχεια ήρθε το 4ο μνημόνιο καθώς επίσης και ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συντάξεις που εκδίδονται με τον περιβόητο νόμο είναι μειωμένες κατά 15 έως 20% σε σχέση με τη μέση κύρια σύνταξη των υπόλοιπων συνταξιούχων. Και εκείνοι που την πλήρωσαν περισσότερο ήταν όσοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ένσημα.

Για του λόγου του αληθές ο Αλ. Τσίπρας είχε, μεταξύ άλλων, επιβάλει τα εξής:

1 Αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κύριων συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος και –για πρώτη φορά– επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας στις επικουρικές συντάξεις 6%.

2 Σταδιακή αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την 1/1/2022. Τα νέα όρια: 62 ετών για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και 67 έτη με 15 έτη (Ν.4336/2015).

3 Μείωση της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 392,7 ευρώ και κατάργηση της κατώτατης σύνταξης (απόφαση Χαϊκάλη 2015).

4 Επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων από 1/6/2016 και περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300 € μεικτά).

5 Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής μέχρι τις 31/12/2019. Οι μειώσεις από 1/1/2016 μέχρι 31/12/2019 ανέρχονται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Το 2019 η δαπάνη περιορίζεται σε 65 εκατ. ευρώ και το 2020 μηδενίζεται.

 Αλεξ. Διαμάντης-tomanifesto.gr

9 σχόλια:

  1. ο μεγαλυτερος πολιτικος απατεωνας της μεταπολιτευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβασα το σχολιο σου και υπεβαλλα αμεσως αιτηση να σε κλεισουν στο κρατητηριο μεχρι την ημερα προσαγωγης σου στο δικαστηριο!!
    Δεν μπορει ο καθε παρατρεχαμενος κουλικος να μειωνει την αξια του θεοσταλτου Αλεξη χωρις συνεπειες !!!,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΤΑΚΗΣ (απ την Εστία 6-10-22)
    Παρακαλοῦμε θερμά τόν κύριο Πρωθυπουργό νά μήν κάνει στό μέλλον χρήση τοῦ ὀνόματος τοῦ Κωνσταντίνου Καραμανλῆ. Ὁ ἱδρυτής τῆς ΝΔ θεωροῦσε παραπλανητικές τίς ἐτικέττες Ἀριστερά, Κέντρο, Δεξιά μόνον ὅταν ὑπηρετοῦνται «τά ἀληθινά συμφέροντα τοῦ Ἔθνους.» Μόνον!
    Για να ξεστραβώνεσται μερικοί που λέτε οτι είστε ''δεξιοί''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συνυπογραφω την παρακληση του αρθρογραφου στην Εστια !
      Ειναι πραγματι απαραδεχτο ο κ. Κουλης, γιοκας της κα Μαρικας και του Κωνσταντινου Μητσοτακη να ανεχεται τη διατηριση του διαχωρισμου του λαου μας σε τετοια βαση και τετοιες κατηγοριες κομα που θυμιζουν εμφυλιο πολεμο , μουχλα του παρελθοντος και αλληλοφαγωμα !!

      Διαγραφή
  4. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΩΤΑΚΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σε ενδιαφερει ποιος ειναι Ο ΚΩΤΑΚΗΣ? Εισαι ετοιμος για ρουφανια παλι ατσιδα !!Στα μεταπολεμικα χρονια ειμαστε ο μονος λαος που αλληλοσφαχθηκε με τους
      διαχωρισμους δεξιος / φασιστας , αριστερος και κουμουνι !! Καιρος να συμμορφωθουμε στις σημερινες αιτησεις και με σωστους ηγετες να δρεψουμε νεες
      δαφνες σαν Ελληνες!! Ελληνας το πιο θαυμασιο και μοναδικο στο κοσμο ονομα μας,
      βγαλμενο απο τα βαθη της ιστοριας του πλανητη μας !!

      Διαγραφή

  5. Ο Κοττάκης είναι το δεξιό εξαπτερυγο του Τσιπρα. Είναι στην ομάδα απαγγελοπουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι στην ομάδα Παπαγγελόπου, Αντωναρου, Σπηλιωτόπουλου και ΣΙΑ.
    Οι προδότες της Δεξιάς παράταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γερα μουζμουλα και τα τρεια ατομα !!
      Κοντα σ~αυτα πρεπει κι κ.Κουλη να καθαρισει το κομμα του απο τετοια φυντανια,
      να αποσυρθει δε κι ο ιδιος απο τη πολιτικη σαν γιος του μπαμπα του Κ. Μητσοτακη !!
      Ετσι μονο θα ισορροποισει το κρατος μας !!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά