Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας μπροστά στους Ευρωπαίους ηγέτες


Αυτή τη φορά φαίνεται πως ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία άνευ προηγούμενου πρόκληση μπροστά στους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Μία κίνηση που αναμφίβολα προκαλεί και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το μέλλον. Μία κίνηση που έδειξε σε όλα τα μέλη του ευρωπαϊκού συμβουλίου που ήταν παρόντα το τι πραγματικά πρεσβεύει ο κ. Ερντογάν. 

Η επιλογή του Τούρκου Προέδρου να υποστηρίξει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ενώπιον των αρχηγών κρατών της ΕΕ αποδεικνύει δύο στοιχεία. Από τη μία την πίστη του σε όσα απαράδεκτα εκφράζει και από την άλλη το ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση του. 

Η κίνηση Ερντογάν να επιτεθεί στη χώρα μας κατά τη

διάρκεια του δείπνου των ηγετών στην τσεχική πρωτεύουσα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των ανιστόρητων και προκλητικών τοποθετήσεων του κ. Ερντογάν αλλά και άλλων κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων.

Παράλληλα αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αμηχανία και τον εγκλωβισμό του στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς ψάχνει εναγωνίως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Μία βαλβίδα την οποία βρίσκει με το να επιτίθεται στην Ελλάδα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι λίγο πριν αρχίσει το δείπνο υπήρξε τετ α τετ του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γαλλική προεδρία ο κ.Μακρόν τόνισε στον Τούρκο ομόλογο του ότι θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Μία προτροπή που ενόχλησε τον κ. Ερντογάν και πιθανόν να συνέβαλε και αυτή στην επιλογή του Τούρκου Προέδρου να εκτοξεύσει τις απειλές του εναντίον της  Ελλάδας. 

Την αντίθετη ακριβώς στάση ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιστός στην τακτική περί στοχευμένων απαντήσεων κινήθηκε άμεσα. Μετά ακριβώς την τοποθέτηση Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών έλαβε το λόγο και απάντησε χωρίς πολλές μεγαλοστομίες με αυστηρό τρόπο στον κ.  Ερντογάν.

Τον κάλεσε να μην αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών χωρίς να αφήσει πολλά περιθώρια για περαιτέρω συζήτησης αυτού του ιδιότυπου ντιμπέιτ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βλέμματα όλων στρέφονται στην πρωινή δήλωση που θα κάνει ο κ.Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς πάντως να δείξει διάθεση περαιτέρω δραματοποίησης. 

 Κ. Αλεξανδρής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά