Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Περί της «χούντας Μητσοτάκη»


Είναι νόµος: δεν ζούµε σε χούντα, αν µπορούµε δημοσίως να καταγγείλουμε ότι «ζούμε σε χούντα». Το δεύτερο πρόβλημα της ρητορικής περί «χούντας Μητσοτάκη» ακυρώνει το βάρος κάθε άλλης καταγγελίας. Αν έχει εγκαθιδρυθεί το υπέρτατο των δεινών, τότε κάθε άλλο κακό είναι δευτερεύον. Στο κάτω κάτω της γραφής, από μια χούντα όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Ακυρώνεται κάθε κριτική στα επιμέρους και, το χειρότερο, δεν υπάρχει λόγος να κατατεθούν προτάσεις για βελτίωση της κατάστασης. Τι στην ευχή; Μαρκεζίνηδες θα γίνουμε τώρα;

Το τρίτο πρόβλημα είναι πως όταν επί τρία χρόνια η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «ζούμε σε χούντα», το βαρύ δημοκρατικό ατόπημα των υποκλοπών ακούγεται σαν μία ακόμη κραυγή «λύκος στα πρόβατα». Το τέταρτο και βασικό πρόβλημα για τις εκλογικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι

κατά τη διάρκεια της αληθινής χούντας δεν υπήρξε κάποιο παλλαϊκό κίνημα ανατροπής της. Στην Κουμουνδούρου έχουν μπερδέψει αυτό που γινόταν επί δικτατορίας με το κλίμα μετά την 24η Ιουλίου 1974, όταν εμφανίστηκαν, από το πουθενά, περί τα 9 εκατ. αντιστασιακών.

Γιατί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μια ρητορική που είναι ψευδής και οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι είναι και αναποτελεσματική; Η πρώτη απάντηση είναι «μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν». Η πλούσια πολιτική ανάλυση της παλιάς και εγγράμματης Αριστεράς συρρικνώθηκε σε ένα αίτημα αντίστασης. Αντίστασης σε τι; Σε ό,τι κάτσει· από την κλιματική αλλαγή μέχρι τις ανεμογεννήτριες. Και αν δεν υπάρχει κάτι πρόχειρο, εύκολα δημιουργείται με τον τρόπο των θεωριών συνωμοσίας: παίρνουν ψηφίδες της πραγματικότητας για να εικονογραφήσουν μια μη πραγματική «πραγματικότητα».

Το αίτημα όμως «να φύγει η χούντα Μητσοτάκη» έχει να κάνει και με μια ψευδή νοσταλγία. Η γενιά της Μεταπολίτευσης μεγάλωσε με το «άγος» ότι δεν συμμετείχε στους δημοκρατικούς αγώνες, κάτι που πλαγίως επισήμαναν με τις διηγήσεις τους οι πραγματικοί ή φανταστικοί αντιστασιακοί μετά το 1974· «τι να μας πείτε κι εσείς τώρα; Εμείς επί χούντας…». Εξ ου και το σύνθημα «ένα, δύο, τρία, πολλά Πολυτεχνεία…», αδιαφορώντας (ή μήπως, μη γνωρίζοντας;) ότι η κατάληψη του Πολυτεχνείου επί χούντας ήταν ο μόνος τρόπος για να καταγγελθεί ότι «έχουμε χούντα».

Αν αδιαφορούν για τη διαφορά της κατάληψης ενός πανεπιστημίου σε περίοδο δημοκρατίας και δικτατορίας, μικρό (πολιτικάντικο) το κακό. Φοβόμαστε ότι βρισκόμαστε στο σύμπαν της αλαζονικής άγνοιας, όταν κοτζάμ καθηγητές ΑΕΙ κήρυσσαν ότι η αντίσταση στο μνημόνιο έπρεπε να βασιστεί στο ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, ή ότι η Αριστερά δεν πρέπει να απορρίψει τον ένοπλο αγώνα.

 Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

13 σχόλια:

  1. Σοβαρά ερωτήματα σε ανόητους και ανιστόρητους που συνθηματολογούν πως η χούντα δεν τελείωσε το -73 λες και το ισχυρίστηκε κανείς δεν έχουν νόημα. Γ. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙΝΙΟΥΣ

    «Πώς να διαφθείρετε και να ισοπεδώσετε μια χώρα – Έργα και ημέρες ενός κακού πρωθυπουργού».

    Κατόπιν ενός ακόμη… κρούσματος αριστείας, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τίτλος μαθήματος στον κλάδο των πολιτικών επιστημών ως παράδειγμα προς αποφυγή.

    Δυστυχώς… σύντροφοι κοψοχέρηδες, χάσαμε πλέον το μέτρημα των σκανδάλων του μητσοτακισμού.

    Πλιάτσικο επί κορονοκρίσης, λεηλασία επί γεωπολιτικού χάους, δικτατορική χειραγώγηση του Τύπου μέσω της διαβόητης λίστας Πέτσα, μετατροπή της χώρας σε αμερικανική αποικία με τη δικαιολογία ότι τάχα βρισκόμαστε… στη σωστή πλευρά της ιστορίας, δολοφονίες δημοσιογράφων μέρα μεσημέρι, σαπίλα με μπόχα… γαλάζιας παιδεραστίας, γαλάζιο παρακράτος με το Μαξίμου σε ρόλο ωτακουστή, με κερασάκι στην τούρτα του αίσχους το γαλάζιο κοράκι που αγόραζε κόκκινα δάνεια με κεφάλαιο άγνωστης προέλευσης για να αρπάξει κοψοτιμής τα σπίτια του καθημαγμένου λαού.

    Και ποιος ξέρει πόση ακόμη βρομιά υπάρχει στους σαθρούς κόλπους του μητσοτακισμού.

    Βέβαια ο… παραλίγο Μωυσής δε φέρει ουδεμία ευθύνη για τα παραπάνω και πασχίζει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιδιδόμενος σε ένα άθλιο blame game.

    Στο μεταξύ οι… άριστοι πανικόβλητοι από τη ραγδαία φθορά τους βομβαρδίζουν νυχθημερόν με… βορειοκορεατικές δημοσκοπήσεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σπείρουν ηττοπάθεια στους εν δυνάμει ψηφοφόρους των πολιτικών εχθρών τους.

    Την ίδια στιγμή συνάπτουν λυκοσυμμαχίες με τις περιβόητες… πατριωτικές δυνάμεις της ΝΔ, οι οποίες τελικά νοιάζονται μόνο για τα συμφεροντάκια τους, μπας και καταφέρουν να επαναπατρίσουν τους αγανακτισμένους δεξιούς.

    Συνθηκολόγησαν (μπροστά στην απειλή επανόδου του Τσίπρα) οι… πατριωτικές δυνάμεις της ΝΔ

    Έτσι νομίζουν οι δύσμοιροι ότι θα αποτρέψουν τη δεδομένη πια εκλογική συντριβή τους.

    Τζάμπα κόπος… νεοφιλελεύθερα αδέρφια.

    Παίξατε και χάσατε.

    Η κάλπη πλησιάζει, το… μαύρισμα έρχεται, ο Κυριάκος φεύγει…

    Κι ως γνωστόν, κανείς μέχρι τώρα δε γλύτωσε από τη μήνιν της αμείλικτης πολιτικής πραγματικότητας.

    Γεια χαρά…!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ...ΣΑΝ ΖΑΛΙΣΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΘΑ ΕΙΣΑΙ...ΞΑΝΑ

      Διαγραφή
    2. Αν παίρναμε τοις μετρητοίς όσα λένε τα κόμματα εξουσίας προεκλογικά, τότε πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η χώρα οφείλει την ύπαρξή της σε αλλεπάλληλα θαύματα· κλασική τακτική των συστημικών δυνάμεων για να κρατάνε τους πολίτες σε κατάσταση επιφυλακής και να τους υποχρεώνουν να αποφασίζουν με βασικό κριτήριο τον φόβο. Ψηφίστε Δεξιά για να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να μην επιστρέψει η Δεξιά. Ψηφίστε Δεξιά για να μην αναστηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Τις φοβίες μου ανωνυμε 5.41 τις ξεπέρασα,φρόντισε τις δικές σου.

      Διαγραφή
    3. ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΟΒΙΕΣ ΤΡΕΜΩ ΜΗ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΥΡΦΕΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΠΕΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ...ΑΓΙΟ ΕΙΧΑΜΕ

      Διαγραφή
    4. 2022 - 5:41:00 μ.μ. EEST,πρεπει νασαι αγγονι η γιος απο καποιον παλιο χουντικο
      κομματαρχη η χωροφυλακα, που ακομα δε λες να εξαλειψεις τη μανια να φοβεριζεις τους συμπολιτες σου !
      Ζουμε ενδιαμεσα στα προσφατα ξημερωματα του 21 -αιωνα !
      Ξυπνα,διαβασε και κανενα βιβλιο, μορφωσου και κοιτα με την εξυπναδα σου να συμβαλλεις για το καλο της πατριδας σου !
      Κανε προτασεις πως να εκμεταλλευθουμε το φυσικο πλουτο μας , να
      προφυλαξουμε τα τοπια μας απο την ανωβρια και τη ξερασια π~ερχεται !
      Περιμενω νακουσω σοβαρα πραγματα απο σενα !!Φαινεσαι, ξυπνιο κι οχι αποκοιμησμενο παληκαρι!!

      Διαγραφή
  3. Ειν' αλήθεια πως τόση δημοκρατία...απ την χουντα ειχαμε να ζήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν λεω να φυγει η Χουντα , διοτι δεν ειναι χουντα υπο την εννοια που ξερουμε και ζησαμε κατα καιρους εμεις οι Ελληνες , αλλα λεω να φυγει η Μητσοτακικη οικογενειοκρατια και δυναστεια του υψηλου τουτου κρητικου οικου π~ επιμενει να γεννοφορει μονο κυβερνητες !!
    Σε λιγα χρονια δεν αποκλειεται ναχουμε αρχηγο και παλι γονο της νεωτερης γενιας απο τον ιδιο οικο , τα ιδια πουχαμε στο Βυζαντιο με τους Παλαιολογους, Πτολεμαιους, Κομνηνους, .... και παει λεγοντας, ωσπου πεσαμε στην αφανεια για καμποσους αιωνες για να ξαναρχισουμε και παλι απο την αρχη.... !!! Αμαν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τους σανοφαγους του συριζα δεν τους παιρνει κανεις στα σοβαρα γιατι οτι κατηγορουν τους αλλους τα εχουν κανει ολα εις τριπλουν για αυτο και η μεγαλη δημοσκοπικη διαφορα για 3,5 χρονια συνεχομενα ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ η πλειοψηφια του λαου τους μισει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αξιοτιμε λεβενταρα 2022 - 3:54:00 μ.μ. EEST, σ~ευχαριστω προσωπικα για το επιμελημενο, σωστο κι απολυτα σοβαρο σχολιο σου !
    Επιτελους ενας βερος πατριωτης σχολιαστης σε τουτο το μπλοκ ,που ξεβρακωνει στη κυριολεξια το τεχνικο ειδωλο Κουλη, που απο καιρο καποιοι καλοπερασακηδες οπαδοι του, αποπροσανατολισμενοι κι απληροφορητοι κουληκοι, επιδιωκουν να τον παρουσιασουν σαν
    ικανωτερο προσωπο να διαχειριστει για μια 2η τετραετια ακομα τη τυχη της πατριδας μας,πραγμα, ακατανοητο , θλιβερο και πληγμα μεγαλο για τον Ελληνισμο απανταχου στην οικουμενη και μαλιστα σε μια περιοδο που η Ευρωπη συνταρασσεται με τον πολεμο στ~ανατολικα και προβλεπονται για ολους μας δισμοιρα χρονια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ANTINEWS site πατσαβούρα. Κρανιδιωτης, Αντωναρος , Κοττάκης κλπ. Φίλε μου αργά το ανακάλυψες, και είσαι τόσο άσχετος που μας το παρουσιάζεις σαν έγκυρη πολιτική πηγή. Δεξιά εξαπτερυγα του Τσίπρα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά