Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Χάρτινη Αρκούδα


Επιτέλους, φαίνεται ότι υπάρχουν αναχώματα στον δρόμο προς την καταστροφή που ακολουθεί η ανθρωπότητα: οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να κερδίσουν τελικά αλλά δεν θριάμβευσαν στις ΗΠΑ, ο τσάρος απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Χερσώνα, ο εν Ελλάδι πληθωρισμός από 12% μειώθηκε στο 9%.

Καιρό είχα να ακούσω καλές ειδήσεις, ημερολόγιό μου – καλές, εν μέσω της καταστροφής που λέγεται «εισβολή στην Ουκρανία»: ο αμερικανός στρατηγός Mark Milley, γενικός δερβέναγας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μέτρησε πως η Ρωσία μετρά 100.000 νεκρούς και τραυματίες από τον Φεβρουάριο και άλλους τόσους η Ουκρανία – η οποία δυστυχώς μετρά επιπλέον 40.000 νεκρούς αμάχους και 15-30 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η υποχρεωτική ανάπαυλα που θα φέρει ο χειμώνας αποτελεί ευκαιρία να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, πρόσθεσε ο στρατηγός – ένας ακόμη Αμερικανός ζητά από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην αποκλείει τις συνομιλίες με τον τσάρο.

Συμφωνώ και εγώ ως Έλλην υποδεκανέας: φθάνουν οι 240.000 νεκροί, τα δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες, οι κατεστραμμένες πόλεις, οι διαλυμένες υποδομές, το πένθος, η δυστυχία κατοίκων και προσφύγων. Ήρθε η ώρα πολιτικοί και διπλωμάτες να συνομιλήσουν, να τα βρουν.

Ακόμα και αν κερδίσει εδάφη στη διαπραγμάτευση, ο τσάρος έχει χάσει τον πόλεμο:

αποδείχθηκε πως η Ρωσία είναι «χάρτινη αρκούδα», κατά το «χάρτινη τίγρη» που έλεγε ο Μάο για την Αμερική – η οποία τίγρη δεν είναι, αετό έχει στον θυρεό της· αετό που κατεβάζει στα καλά καθούμενα αεροπλάνα δίνοντας λάθος πληροφορίες για τρομοκράτες· με τόσες παρακολουθήσεις παγκοσμίως, μπερδεύτηκε ο αετός, μπορεί και να αποβλακωθεί στο τέλος.

l «Χαρταετό» δηλαδή έπρεπε να λέει την Αμερική ο «μεγάλος τιμονιέρης», αλλά από μαρξιστή-λενινιστή τι να περιμένεις;

Περασμένα-ξεχασμένα

Ως πριν από λίγες εβδομάδες, μόνο συμβουλές για το πώς πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος για να εξευτελιστεί ο τσάρος Βλαδίμηρος διάβαζα στις αμερικανικές εφημερίδες – και στις δικές μας. Νομίζω αρκετά εξευτελίστηκε: η πολιτική του κυριαρχία στη Ρωσία δεν θα διαρκέσει πολύ – για το αν ο επόμενος τσάρος θα είναι λιγότερο βάρβαρος, δεν βάζω το χέρι στη φωτιά, ημερολόγιό μου.

l Τα χρηματιστήρια πανηγύρισαν προβλέποντας αισιόδοξα το τέλος του πολέμου· λογικά, θα πρέπει να έχουμε μεγάλη πτώση στις τιμές του αερίου και του πετρελαίου – ακόμη και το Κίεβο που δήλωνε ότι υποπτεύεται «ρωσική παγίδα» στην αποχώρηση από τη Χερσώνα, έστειλε στρατό να καταλάβει την πόλη.

Ωρες-ώρες όμως φοβάμαι μην ακούσουμε σε λίγο ότι είναι σωστό αυτό που λέει η Μόσχα, ενιαίο έθνος είναι Ρώσοι-Ουκρανοί, που πρωτεύουσά του πρέπει να γίνει ξανά το Κίεβο.

l Στην Αμερική, ο επίδοξος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ δεν τα πήγε καλύτερα από τον τσάρο – σε εκλογές, ευτυχώς, όχι σε πόλεμο: οι γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες που υποστήριξε δεν θριάμβευσαν ενώ θριάμβευσε ο πιθανός αντίπαλός του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron Desantis.

Μετά τον θρίαμβο του Ντεσάντις 60%-40% επί του Δημοκρατικού αντιπάλου του, ο Ντόναλντ Τραμπ τον προειδοποίησε να μην τολμήσει να τον ανταγωνιστεί γιατί θα κάνει αποκαλύψεις για το άτομό του – μου φαίνεται πως ούτε ο Παύλος Πολάκης δεν θα εκβιάζει έτσι τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον ανταγωνισμό τους για την ηγεσία μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές. Εχουμε πολιτικό πολιτισμό εμείς.

Δεν είναι αθώα περιστερά ο Ρον Ντεσάντις, ούτε χαρταετός: υπερδεξιός είναι, έστελνε παράτυπους μετανάστες με αεροπλάνα από τη Φλόριντα στο νησί Martha’s Vineyard, την Υδρα της Νέας Υόρκης, για να τους «ξεφορτωθεί» και να τους φορτώσει στους πλούσιους- αλλά εδώ που έχουμε φθάσει πρέπει να νιώθουμε ευτυχείς όταν γίνονται (π.χ. στη Βραζιλία ή στο Ισραήλ) εκλογές και όχι πραξικοπήματα και να θεωρούμε δευτερεύον το ποιος κερδίζει.

l Ας ελπίσουμε ότι οι προοπτικές ειρήνης θα ευοδωθούν, ότι οι ακροδεξιοί θα υποχωρήσουν παντού, ότι σε λίγους μήνες θα βρισκόμαστε στον καλύτερο δυνατό κόσμο και θα γράφω ανακουφισμένος «είχαμε φθάσει να νιώθουμε ευτυχείς επειδή γίνονταν εκλογές και όχι πραξικοπήματα».

l Ας ελπίσουμε επίσης ότι σε λίγους μήνες θα λέμε όλοι «είχαμε φθάσει να έχουμε διψήφιο πληθωρισμό…», ότι «το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων είχε φθάσει στο 5%… είχαμε φθάσει να έχουμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά από κορωνοϊό… είχαμε καταντήσει να έχουμε υποκλοπές συνομιλιών πολιτικών ηγετών…».

 ΤΟ ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Όταν η πραγματικότητα ανατρέπει τους μύθους , το μύθο του ξανθού γένους, του ηγέτη Πούτιν, της ανίκητης Ρωσίας. Ένας κωμικός τον έχει ξευτελίσει, και μην μου πει κανείς ότι τον βοηθούν οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι. Βέβαια βοηθούν, αλλά οι Ουκρανοί πολεμούν και χύνουν το αίμα τους για τη πατρίδα τους. Είδατε κανένα Ουκρανό να ζητάει 'άσυλο στην Ευρώπη όπως οι άλλοι που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη? Και μια τελευταία παρατήρηση.
    Ο Πούτιν όταν ξεκίνησε την εισβολή στη Ρωσία διακήρυξε ότι σκοπός της εισβολής ήταν οι ΝΑΖΙ και οι διακινητές ναρκωτικών που διοικούσαν την Ουκρανία. Η ισοπέδωσή πόλεων, η δολοφονία μικρών παιδιών, ηλικιωμένων, γυναικών, απλών πολιτών ήταν ΝΑΖΙ και ναρκέμποιροι? Ανόητοι Πουτινιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά