Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Η παγίδα του κυνισμού


Με ρώτησε ένας φίλος αν έχουμε γίνει πολύ κυνικοί σε αυτόν τον τόπο. Έχουμε, και αυτό μας καθηλώνει χρόνια τώρα. Χρεοκοπήσαμε στο παρελθόν γιατί η χώρα προδόθηκε από τις ηγεσίες της, ιδιωτικές και δημόσιες, από μία «αστική τάξη» που εθίστηκε στην αρπαχτή, στο βόλεμα και στην αδιαφορία για τους θεσμούς και την αξιοκρατία. Και από την ανοχή μας σε συμπεριφορές που δεν δικαιολογούνται με κανένα άλλοθι και δεν σηκώνουν εκπτώσεις κανενός είδους.Ενας παλιός πρωθυπουργός το χαρακτήριζε «διαστολή συνείδησης», ότι δηλαδή ακούς τόσο πολλά που τίποτα δεν σου κάνει πια εντύπωση. Μας αφύπνισε η χρεοκοπία, που δεν ήταν μόνον οικονομική; Η αλήθεια είναι πως και σήμερα πολύ λίγα πράγματα σοκάρουν. Ακούς συνέχεια «μα μήπως όλοι τα ίδια δεν κάνουν;» ή «εντάξει μωρέ, έτσι είναι η Ελλάδα». Δεν σοκάρουν συμπεριφορές ή και υποκλοπές. Η κοινωνία είναι κουρασμένη, εξαντλημένη έπειτα από χρόνια κρίσης και, τώρα πια, αντιμέτωπη με το μεγάλο ρίσκο της περαιτέρω φτωχοποίησης λόγω πληθωρισμού. Ηθικά δοκάρια για να ακουμπήσει δεν υπάρχουν. Ο πήχης κατεβαίνει συνέχεια. Και τραβάει τους πάντες προς τα κάτω. Η Ακαδημία των σημαντικών επιστημόνων και διανοουμένων –και έχει πολλούς στις τάξεις της– εξαντλείται σε μικροπολιτικές και προσωπικές έριδες. Οι πανεπιστημιακοί μας ταγοί δεν έχουν συχνά τίποτα να ζηλέψουν από πολιτευτές Γ΄ κατηγορίας. Είναι βασικά συνδικαλιστές και

πολιτευτές μαζί και τίποτα παραπάνω. Μέχρι και η Εκκλησία μοιάζει να απορροφείται από μπίζνες και να ξεχνάει τον ρόλο της. Σε κρίσιμες θέσεις βρίσκονται, δυστυχώς, άνθρωποι που δεν μπορούν να χειριστούν με κύρος και σοβαρότητα τους θεσμούς που εκπροσωπούν. Μοιάζουν να νοιάζονται πιο πολύ για μία selfie παρά για αυτό που τους εμπιστεύθηκε η πατρίδα. Η πολιτική έχει γίνει μία τεράστια αίθουσα παραπολιτικής, ατέρμονος κουτσομπολιού και νταραβεριού. Σπανίως ακούς πολιτικό λόγο που σου τραβάει καν την προσοχή.

Η χώρα προδόθηκε από την ανοχή μας σε συμπεριφορές που δεν δικαιολογούνται με κανένα άλλοθι και δεν σηκώνουν εκπτώσεις κανενός είδους.

Ηξερα ότι ο φίλος δεν ρωτούσε έτσι γενικά, απευθυνόταν και σε μένα. Πίστευα ότι έχω αποφύγει την παγίδα του κυνισμού γιατί συνεχίζω να έχω τη βαθιά πίστη πως αυτός ο τόπος μπορεί και καλύτερα. Και γιατί μέσα σε ένα τοξικό και δύσβατο περιβάλλον θεωρούσα ότι δεν άφηνα τον περιρρέοντα κυνισμό να απορρυθμίσει μία βασική πυξίδα, που ο καθένας κουβαλάει μέσα του για τα δύσκολα. Κάποια στιγμή, όμως, σου φαίνονται ρουτίνα πράγματα που δεν θα έπρεπε, κάνεις εκπτώσεις είτε γιατί παγιδεύεσαι στο «έτσι ήταν πάντα» είτε γιατί πιστεύεις ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική ή άλλος δρόμος για τη χώρα. Λάθος. Ο πήχυς πρέπει να μένει ψηλά, άσχετα από το τι προηγήθηκε, αλλά και για να διατηρήσουμε ψηλά τις απαιτήσεις για ό,τι θα ακολουθήσει.

 Αλέξης Παπαχελάς-Καθημερινή

8 σχόλια:

  1. κ Παπαχελα συχαρητηρια,καποιος πρεπει να πει την αληθεια !!
    Και αυτο λετε γραφοντας /πως ο πήχης κατεβαίνει συνέχεια/, οτι /η Ακαδημία των σημαντικών επιστημόνων και διανοουμένων –π` έχει πολλούς στις τάξεις της– εξαντλείται σε μικροπολιτικές και προσωπικές έριδεσ/ κι οτι οιι πανεπιστημιακοί μας ταγοί δεν έχουν συχνά τίποτα να ζηλέψουν από πολιτευτές Γ΄ κατηγορίας........!!!
    Τρομακτικες κουβεντες για τη κυβερνηση Κουλη που ορα και βλεπει τη κατηφορια και δεν αντδρα , παρα μενει ακινητος κι ομως περιμενει να ξανακυβερνησει ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ γραφεις οτι σου κατεβει για να γραψεις στο τελος κ. κουλη.....της μεγαλης των αγραμματων σχολης

      Διαγραφή
    2. περιμενω κι ελπιζω να ταρακουνηθει η κοινωνια μας με το σημερινο σας αρθρο
      κ. αξιοτιμε Παπαχελα για το χαλι της κυβερνησης Κουλη !!
      Συνυπογραφω τα οσα λετε και θεωρω απαραιτητο ο κ. Κουλη, ακομα αυριο,
      να αποδομησει σουμπιτο / αμεσως καμποσα μελη του κυβερνητικου του σωματος τα οποια οποια ειναι οπισθοδρομικα κι ανημπορα ωσαν τον Αδονι που καταρακωνει, και ξεφτεληζει εντος κι εκτος Ελλαδος τα παντα, υποτιμα την νοημοσυνη του Ελληνα συπολιτη μας ,οπως και την σοβαροτητα , το ονομα κι αξιοπρεπεια της χωρας μας εντος κι εκτος Ελλαδος !!

      Διαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επι του θεματος εχεις να πεις κατι_?
      Παυσε , σε παρακαλω, να βρυζεις προσωπικα και γραψε επι του θεματος για το αδιεξοδο που σερνει τη πατριδα μας ο κ. Κουλη ως καταφαινεται και απο το αρθρο του αξιοτιμου κ. Παπαχελα !!

      Διαγραφή
    2. Εμαθες να μπαινεις και σε ξενα αμπελια !!
      Μα σαν σοβαρος και γνησιος κουλικος, εσυ θα υποδειξεις στον ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ το τι και το πως θα πρεπει να συμπεριφερθει?
      Ξερεις τι σημαινει φασισμος και πως εκδηλωνεται, ποιες ειναι οι ενδηξεις /τα πρωτα συμπτωματα ενος προσωπου π~εχει μολυνθει/ εχει πιασει τον βακυλο / το μικροβιο τουτο ? ?
      Για κοιταξου στο καθρεφτη κι αιντε για μια σοβαρη κι εξωνυχιστικη εξεταση !!

      Διαγραφή
  3. Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται... σας το έχω επισημάνει στα σχόλια νομίζω έχω δείξει μεγάλη ανοχή στο θέμα αυτό παράκληση μην με αναγκάσετε να διαγράψω τα σχόλια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεταξυ Κυριακου και Αλεξη, προτιμουμε Μητσοτακη χωρις καμια αμφιβολια γιατι ξερουμε ποιος κατεστρεψε την μεσαια ταξη. Τελεια. Το ανησυχητικο ειναι οτι αρχησα παλι ολοι τους αυτα που εκαναν πριν και μετα την κριση του 2010 με τα γνωστα αποτελεσμα, με την μονη διαφορα οτι αυτη την φορα δεν θα βρεθει αλλος Παπανδρεου να τα φωρτηθει για α ξαναρθουν αυτη καβαλλα στο ασπρο αλογο δηθεν σωτηρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά