Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Χρειαζόμαστε κι άλλους… Πιερρακάκηδες


Ο αμερικανοαρμενικής καταγωγής γείτονάς μου κ. Αλαν στην Ουάσιγκτον ήταν ψυχολόγος σε μεγάλο δημόσιο οργανισμό αλλά διατηρούσε και ιδιωτικό ιατρείο. Κάθε πρωί, οδηγώντας για τη δουλειά του –σχεδόν μία ώρα απόσταση από το σπίτι του–, υπαγόρευε σε ένα μαγνητόφωνο σκέψεις, διαγνώσεις, επιστολές. Φθάνοντας στο γραφείο έβαζε την κασέτα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος μετέφερε τον προφορικό λόγο σε γραπτό κείμενο. Ηταν η τεχνητή νοημοσύνη της εποχής – στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Εχανε, αποτύπωνε δηλαδή λανθασμένα, γύρω στο 15%-20% των λέξεων που άκουγε, αναγκάζοντας τον γείτονα να διαβάσει με προσοχή το απομαγνητοφωνημένο από τον υπολογιστή κείμενο και να προσθέσει / διορθώσει τις λέξεις που έλειπαν.

Σήμερα, αν υπαγορεύσετε ένα κείμενο στην εφαρμογή του κινητού σας που μετατρέπει τα προφορικά μηνύματα σε γραπτό λόγο, θα μείνετε άφωνοι. Είναι ζήτημα αν κάνει λάθος μία στις εκατό λέξεις. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία 20 χρόνια και οι εφαρμογές της υπάρχουν πλέον παντού. Και όλοι περιμένουν να υπάρξει μεγάλη τεχνολογική – οικονομική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την κυριαρχία στον τομέα αυτό.

Μάλιστα σε μια διεθνή συζήτηση οικονομολόγων που

παρακολούθησα πρόσφατα ιντερνετικά, ένα από τα θέματα που απασχολούσε τους ομιλητές ήταν οι ανατροπές στην αγορά εργασίας που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Σε χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ αναμένεται σύντομα –ακόμη και μέσα στη δεκαετία αυτή– κάποια επαγγέλματα να αρχίσουν να χάνουν τη θέση που είχαν, λόγω ΑΙ. Οπως ελέχθη, π.χ., οι οδηγοί φορτηγών με τα οποία μεταφέρονται τα περισσότερα εμπορεύματα στην Αμερική θα αρχίσουν σιγά σιγά να αντικαθίστανται από υπολογιστές, αφού οι μεταφορές θα αρχίσουν να γίνονται με γιγαντιαία ηλεκτρικά αυτοοδηγούμενα (αυτόνομα) φορτηγά αυτοκίνητα.

Ανάλογες μειώσεις θέσεων θα υπάρξουν λόγω ΑΙ σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής μας, π.χ. στα σούπερ μάρκετ, στα γραφεία αλλά και στους αγρούς – ήδη σε πολλές χώρες η συγκομιδή σε οργανωμένες καλλιέργειες γίνεται με αυτοματοποιημένα αγροτικά μηχανήματα.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ο κόσμος τρέχει με χίλια κι εμείς πηγαίνουμε ακόμη με τον αραμπά.

Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη προχωράει βήμα βήμα και στην Υγεία. Ηδη, όπως έχουμε ξαναγράψει, κάποια νοσοκομεία στη νότια Αγγλία έχουν μοιράσει στους ηλικιωμένους πολίτες ρολόγια-σένσορες που παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο όλες τις σημαντικές ανθρώπινες λειτουργίες. Και μεταδίδουν τα δεδομένα στον κεντρικό υπολογιστή του νοσοκομείου, έτσι ώστε να ελέγχονται από τους σχετικούς αλγορίθμους υγείας και να αποτρέπονται ανεπιθύμητες κρίσεις και επείγοντα περιστατικά. Με αυτόν τον τρόπο οι ιατρικές δαπάνες μειώνονται, οι ιατρικές προληπτικές εξετάσεις προγραμματίζονται και το επίπεδο παρακολούθησης της υγείας του πολίτη ανεβαίνει.

Δεν ξέρω αν έχω άδικο. Αισθάνομαι ότι κάποιοι άλλοι κοιτούν στο αύριο κι εμείς έχουμε κολλήσει στο χθες. Κάποιοι τρέχουν με χίλια και ήδη συζητούν τι θα πρέπει να γίνει με την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης κι εμείς δεν έχουμε καν πληροφορηθεί τι θα μας φέρει το μέλλον.

Εξακολουθούμε να αγωνιούμε για την εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά αρνούμαστε να αντιληφθούμε ότι οι δεξιότητες που θα χρειάζονται στον κόσμο που έρχεται είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που σήμερα τα παιδιά μας δουλεύουν σκληρά για να αποκτήσουν. Δημιουργούμε νέους δικηγόρους, φιλολόγους και οικονομολόγους, ενώ θα έπρεπε να προσανατολίζουμε ολοένα περισσότερους μαθητές να γίνουν πληροφορικάριοι, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγραμματιστές.

Ολόκληροι τομείς εργασίας χάνονται κι εμείς παλεύουμε ακόμη με το ελαστικό ωράριο και τις κάρτες εργασίας. Τα μαθήματα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία θα γίνονται σε λίγο online κι εμείς μαλώνουμε για την είσοδο στις σχολές με ταυτότητα, για το άσυλο και τους αιώνιους φοιτητές. Τα νοσοκομεία κάνουν ήδη διάγνωση από απόσταση κι εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τις εφημερίες, τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ και τα εμβόλια του νοσηλευτικού προσωπικού.

Πρέπει λοιπόν να ανοίξουμε τα μάτια μας. Μπορεί ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης να έδωσε στη χώρα μια γερή δόση ψηφιακού εκσυγχρονισμού τα τελευταία τρία χρόνια, όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στον τομέα αυτό από τους ουραγούς στην Ε.Ε. – μπροστά μόνον από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Χρειαζόμαστε τάχιστα όχι έναν, αλλά πολλούς… Πιερρακάκηδες.

 Νότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Τι τεχνικη νοημοσυνη και τριχες κ. κονδυλοφορε μας αραδειαζεις σημερα, εμεις δεν ειμαστε ικανοι να διαφυλαξουμε το περιβαλλον μας καθαρο, ο αυτοματισμος στη μηχανογραφια μας ελλειψε?! Ελα στο χωριο μου να σου δειξω τις πατουλιες και τους λακκους που καταντησαν σκουπιδοτοποι, πηγαινε στη Στυλιδα και παραπερα στη Λαμια και δες το χαλι με τις ζουγκλες απο αγριοχορταρα και την ακατστασια που επικρατει περιφερειακα, λες και μπαινεις σε χωριο και πολη στο Μπαγκλαντεσ καπου κοντα στις Ινδιες !!Ας νοικοκυρευθουμε πρωτα και , μαθουμε να σεβομαστε το περιβαλλον και τους συμπολιτες μας και μετα θα μαθουμε σιγουρα να εφαρμοζουμε στη ζωη μας και τις νεες επιτευξεις της μοντερνας /υψηλης τεχνολογιας !Η βρωμια , το χαος, η ακαταστασια και το ωχ αδερφε/ωχαδελφησμος χαλαει τη
    σουπα σε μας , οχι το που δεν εφαρμοζουμε σαν πρωτοι τις νεες τεχνολογιες που ξεπεταγονται στον αναπτυγμενο κοσμο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Νότης Παπαδόπουλος είναι ο γυιος του μεγάλου Λευτέρη Παπαδόπουλου.
    Ήταν η άχρηστη πληροφορία της ημέρας 🙂 Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα διαβαζες τα γραπτα του μπαμπα του θαπρεπε να ξερεις ποιας συκιας συκο ειναι κι ο γιοκας !!Μεγαλη δημοσιογραφικη οικογενεια , οπως λεμε μεγαλος πολιτικος οικος και για τον Μητσοτακη !!

      Διαγραφή
    2. εσύ να διαβάζεις Βαξεβάνη μέχρι εκεί σου φτάνει....

      Διαγραφή
    3. Ο πιο φανατικός, ίσως, θαυμαστής του Αντρέα. Γ. Κ.

      Διαγραφή
    4. Τα λαθη ειναι ανθρωπινα!! Για πες μας, αφου ξερεις καλιτερα ,ποιανου γιοκας ειναι
      λοιπον τουτο το δεξιοφρονο αστερι , ο Ν. παπαδοπουλος!!

      Διαγραφή
  3. Αν δεν κανω λαθος, ο κ.Πιερρακης ητανε ανακαλυψη το ΓΑΠ, αν δεν κανω λαθος.
    Ας το πουμε για αλλη μια φορα και ισως γινει κατανοητο αυτη τη φορα. Εμεις οι Κενρωοι, εαν κινδυνεψει η εκλογη Μητσοτακη και ΝΔ, δεν θα επιτρεψουνε να γινει αυτο με την ψηφο μας για τους λογους που γνωριζει παρα πολυ καλα ο Συριζα, για την τιμη που περιποιηθηκε στην Μεσαια ταξη και την πετσοκοψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μας πετσέκοψαν, μας ξέσκισαν.
    Αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι κόμπαζαν εις βάρος μας ομολογώντας ότι το έκαναν σκόπιμα.
    Πρώτη φορά βλέπω κυβέρνηση να τιμωρεί τους ποιο νομοταγεις και παραγωγικούς πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά