Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Κοιμάσαι με ΠΑΣΟΚ και ξυπνάς με πρωθυπουργό τον Τσίπρα!


 

Είστε ένας κεντρώος ψηφοφόρος και καλείστε να επιλέξετε μεταξύ της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Είστε ένας αριστερός ψηφοφόρος και καλείστε να επιλέξετε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Φαινομενικά πρόκειται για δύο μάχες. Από την ώρα, όμως, που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να μην πάει με την ΝΔ, η ουσιαστική μάχη, αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα είναι εκείνη του κεντρώου χώρου.

Είναι απλό. Είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, στο τέλος λίγα πράγματα θα αλλάξουν. Ίσως το πόσα υπουργεία θα πάρει ο κάθε ένας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Εκεί που πραγματικά αλλάζουν, όμως, οι ισορροπίες είναι στη μάχη του κέντρου. Όσες ψήφοι χαθούν από την ΝΔ και κατευθυνθούν στο ΠΑΣΟΚ θα είναι κέρδος για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν Ανδρουλάκη και θα τους προκύπτει Τσίπρας. Κάτι σαν το «ναι» και το «όχι» του 2015, ένα πράγμα.

Το ερώτημα είναι αν ένας

κεντρώος ψηφοφόρος μπορεί να πειστεί από τον πολιτικό λόγο του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο κεντρώος ψηφοφόρος δεν φαίνεται να συγκινείται από τα συνθήματα του παρελθόντος που κινούνται στον άξονα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Πόσω μάλλον όταν έχει βιώσει τις συνέπειες της καταστροφικής διακυβέρνησης Τσίπρα. Αυτό το δείχνουν οι έρευνες. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο Ανδρουλάκης συγκινεί περισσότερο το αριστερό ακροατήριο.

Το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης «παίζει» αριστερά και έχει εκ των πραγμάτων αποσυρθεί από τη μάχη του κεντρώου χώρου,  θα είχε νόημα στην προοπτική μιας συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αποκλειστεί. Η στήλη αυτή το έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή της επικράτησης του Νίκου Ανδρουλάκη…

Από την άλλη πλευρά, δεν αρκεί η αριστεροσύνη του Νίκου Ανδρουλάκη για να κερδηθεί η μάχη του κέντρου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χρειάζεται και ο κ. Μητσοτάκης να κάνει πράγματα για να πείσει το κεντρώο κοινό ότι καλώς απολαμβάνει της στήριξής του. Μέχρι πρόσφατα τύγχανε και της εμπιστοσύνης του! Η τελευταία τέθηκε σε αμφιβολία με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αλλά η στήριξη παραμένει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να εκφράζει τον κεντρώο χώρο. Είναι κυρίαρχος στο κέντρο. Κι η αλήθεια είναι ότι αυτόν ειδικά τον χώρο δεν τον έχει διεκδικήσει (ακόμη) κάποιος άλλος! Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άλλαξε άποψη τους τελευταίους μήνες. Από την πρώτη στιγμή χάραξε άλλη πορεία. Δεν μας προέκυψε στα ξαφνικά το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν κεντρική πολιτική επιλογή. Από την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης τέθηκε υπό την «προστασία» του λεγόμενου «παλαιού ΠΑΣΟΚ», οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί. Αυτοί που κρύφτηκαν για να μην κάνουν μία δήλωση το 2015 και δεν βρήκαν στην συνέχεια κάτι κακό στον συνεταιρισμό Τσίπρα – Καμμένου, είναι οι ίδιοι που σήμερα θέλουν να μπει η ΝΔ στην γωνία για να ανοίξει ο δρόμος για μία … προοδευτική διακυβέρνηση…

Αν λοιπόν η μάχη κριθεί στο κέντρο, ο κ. Μητσοτάκης έχει αυξημένες ελπίδες να την κερδίσει. Ή τουλάχιστον δεν κινδυνεύει από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν από κάτι πραγματικά κινδυνεύει είναι να σπάσει το γυαλί με έναν κόσμο που τον πίστεψε και «έσπασε» όλες τις γραμμές και πολιτικές προκαταλήψεις που υπήρχαν μέχρι τότε για να τον δει αρχηγό της ΝΔ και πρωθυπουργό.

Θανάσης Μαυρίδης-liberal.gr

1 σχόλιο:

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά