Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Με τον Πύρρο Δήμα μπροστά


Θυμάμαι, όταν πριν από λίγες ημέρες αναβλήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Β. Ήπειρο πως ακούσαμε από τα δεξιά και τα αριστερά ότι αυτό το απαίτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός και πως επρόκειτο για μια ταπεινωτική υποχώρηση. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πύρρο Δήμα επισκέφτηκαν τη Βόρειο Ήπειρο που ήταν στολισμένη με τη γαλανόλευκη. Ήταν μια ιστορική επίσκεψη που απέδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον της πατρίδας για τους εκεί Έλληνες. 

Το σύνθημα των κατοίκων της Χειμάρρας ήταν συγχρόνως ένα παράπονο και μια παράκληση προς την πατρίδα: «Ελλάς-Ελλάς μη μας ξεχνάς». 

Η πολιτική σημασία αυτής της επίσκεψης μεγάλη, η επικοινωνιακή ακόμα μεγαλύτερη. 

Η εικόνα ηλικιωμένων ανθρώπων ντυμένων με την Ελληνική Σημαία να χαιρετούν τον πρωθυπουργό, με τον Πύρρο Δήμα στο πλευρό του, μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι. Και αν σε κάποιους πολιτικούς χώρους προκάλεσε αμηχανία, στη

συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προκάλεσε αισθήματα υπερηφάνειας. Γιατί έχουμε ανάγκη ως λαός να αισθανθούμε υπερήφανοι με κάτι. 

Αυτό δήλωσε η πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμου στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αυτό δήλωσε ο τρόπος που χαιρετίσαμε πριν από ένα χρόνο την άφιξη του πρώτου Ραφάλ και για να πάω λίγο πιο πίσω στο χρόνο, θυμάμαι τους Εβρίτες στα πεζοδρόμια να χειροκροτούν τους ένστολους που φυλάγαν τα σύνορά μας. 

Ο πρωθυπουργός έχει πιάσει το σφυγμό των πολιτών και συντονίζεται με αυτόν. Στον τομέα των εθνικών θεμάτων παίζει χωρίς αντίπαλο -και ο χειρισμός τους μετρά πολύ στους ψηφοφόρους, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- γιατί η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της έχει μιαν άλλη αντίληψη για το εθνικό συμφέρον από την αντίληψη που έχει ο μέσος Έλληνας πολίτης. Αυτό είναι ένα από τα βασικά αδύνατά της σημεία. Κάποιοι μάλιστα αριστεροί εξανίστανται επειδή μιλάμε για Βόρειο Ήπειρο και όχι για Νότια Αλβανία. Και όχι μόνον αυτό. Μας κατηγορούν για εθνικισμό, σωβινισμό και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Όπως αποκαλούσαν στρατόκαυλους τους Εβρίτες εθνοφύλακες που φρουρούσαν τα ελληνικά σύνορα. 

Δε γνωρίζω αν μέσα στην Κεντροαριστερά υπάρχουν στελέχη που θα θεωρήσουν την παρουσία του Πύρρου Δήμα δίπλα στον πρωθυπουργό άλλον έναν Δούρειο Ίππο μέσα στην παράταξή τους. Εκείνο που μετρά, ανεξάρτητα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, είναι πως ένας παγκοσμίως διάσημος Βορειοηπειρώτης επισκέφτηκε την Β. Ήπειρο, τα χώματα που γεννήθηκε, για να αποδείξει πως δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Μαζί με έναν πρωθυπουργό ο οποίος αποδεικνύεται άριστος χειριστής των εθνικών θεμάτων και για αυτό το λόγο έχει αναβαθμιστεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, η διεθνής θέση της πατρίδας μας. 

Ο Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στον Αλβανό πρωθυπουργό πως η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Προσωπικά κρατώ από αυτήν την ιστορική επίσκεψη το σύνθημα «Ελλάς - Ελλάς μη μας ξεχνάς».

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

5 σχόλια:

  1. Στελέχη δεν ξέρω αν υπήρξαν αλλά πολλά μίζερα ανθρωπάκια, ανώνυμα, ειρωνεύτηκαν ακόμα και τον τεράστιο Πύρρο Δήμα . Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Πύρρο Δήμα ειναι αγορι του λαου κι εχει αξια ,λεει κι το τραγουδι μας, μη τον μαγαριζεις εσυ,.......... !!

      Διαγραφή
  2. Ο Μητσοτάκης με το Πύρρο στη Χειμάρρα! Ο Αλέξης με το Κοτζιά στις Πρέσπες, Διαλέγεται και παίρνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Να ζησουν τα φτωχοπαιδα σαν τον Δημο μας πουχουν καρδια μεγαλη, λεει το τραγουδι!
    Τι δουλεια εχει μ!αυτα το πλουσιοπαιδο, ο κ.Κουλή λοιπον, που τον ψηλαφιζει και τον αγκαλιαζει!! Αγιες ημερες και τετοιες μειζερες προσεγγυσεις δεν δικαιολογουνται !
    Στα πλουσια προαστεια των Αθηνων υπαρχουν σιγουρα αρκετα καλοπαιδα/φιλαρακια του κ. Κουλη που θα χαρουν να τον δουν και να γιορτασουν μαζι του !




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά