Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Το «Δούρειος Ιππος Gate» του Ανδρουλάκη


Η ψευδαίσθηση ότι μπορείς να λύσεις ένα μεγάλο πρόβλημα με μια… φαεινή ιδέα είναι παλιά στην πολιτική. Πολλοί πίστεψαν κατά καιρούς σε στερεότυπα όπως «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα» και τελικά έφαγαν τα μούτρα τους. Κάτι ανάλογο κινδυνεύει να πάθει σήμερα το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον χειρισμό της υπόθεσης Καϊλή. Κάποιος, προφανώς κοντά στον πρόεδρο, ενεπνεύσθη την ιδέα της Καϊλή-Δούρειου Ίππου της ΝΔ, του την παρουσίασε και τον έβαλε σε περιπέτειες. Πολιτικές και εσωκομματικές.

Το Qatargate θα μπορούσε –και θα έπρεπε– να αποτελεί για τον Νίκο Ανδρουλάκη ένα σκάνδαλο για το οποίο θα απαιτούσε από όλους να μην τολμήσουν να το χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν απολύτως λογικό να σκεφτεί κανείς ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο να καλείται ένα πολιτικό κόμμα να απολογηθεί για τη διαφθορά ενός στελέχους του στις Βρυξέλλες, ακόμη κι αν το στέλεχος αυτό είναι το ένα από τα δύο που αποτελούν την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου το άλλο στέλεχος είναι ο ίδιος ο πρόεδρος. Έστω κι έτσι, ποιος θα

μπορούσε στα σοβαρά να εγκαλέσει τον κ. Ανδρουλάκη ότι όφειλε οπωσδήποτε να ξέρει πώς κινείται ή τι διακινεί πίσω από κλειστές πόρτες η Εύα Καϊλή;

Αυτό όμως που δεν θα τολμούσε κανείς να του χρεώσει, το χρέωσε… ο ίδιος στον εαυτό του! Τι ακριβώς υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Οτι η ευρωσοσιαλίστρια αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου –εκλεγμένη, όχι διορισμένη–, ήταν… δεξιά και μάλιστα απολύτως ευθυγραμμισμένη με το Μέγαρο Μαξίμου, άρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν ήταν έτσι και την είχε καταλάβει κιόλας, όπως λέει, προφανώς θα ήταν καχύποπτος για τον τρόπο με τον οποίο κινείτο στις Βρυξέλλες και ασκούσε τα καθήκοντά της. Θα την είχε, λογικά, υπό στενή παρακολούθηση, όχι τηλεφωνική βέβαια, αλλά σίγουρα πολιτική. Θα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του στους Ευρωσοσιαλιστές που την έκαναν αντιπρόεδρο, θα την είχε διαγράψει κιόλας, αν για λόγους ιδεολογικούς δεν ανεχόταν τις τοποθετήσεις της. Δεν θα την είχε απλώς «αδειάσει» μια φορά όλη κι όλη για μια δήλωσή της υπέρ του Κατάρ, για την οποία δεν υπάρχει και κανείς που να της απένειμε έπαινο. Ακόμη όμως κι αν δεν τα είχε κάνει όλα αυτά –που δεν τα είχε κάνει–, να το ξαναπούμε για να το τονίσουμε επαρκώς: ουδείς θα διανοείτο να του χρεώσει προσωπικά και πολιτικά τη διαφθορά για την οποία ελέγχεται η Καϊλή.

Ουδείς πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό! Γιατί είναι φανερό, από την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης πήγε να «φορτώσει» την Εύα Καϊλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θεωρεί –προφανώς– ότι ο πρωθυπουργός φέρει ευθύνη για το Qatargate και τις βαλίτσες που διακινήθηκαν. Δούρειος Ιππος του ήταν η Καϊλή, πιθανώς να χρωστάνε εξηγήσεις και ο ίδιος ο Μητσοτάκης και η ΝΔ που είχαν τέτοιο Δούρειο Ίππο.

Τι έχει πάθει, λοιπόν, με αυτό το αυτογκόλ του Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ; Κατάφερε να μετατρέψει το Qatargate σε… Δούρειος Ιππος Gate (ή, αν θέλετε, αγγλιστί Troyan Horse Gate).  Γιατί όσοι δεν πείθονται ότι η Καϊλή ήταν ΝΔ και όχι ΠΑΣΟΚ (και φυσικά είναι οι περισσότεροι, ανάμεσα τους και οι 180.000 που την ψήφισαν στις ευρωεκλογές του 2014 και οι 140.000 που την ψήφισαν στις ευρωεκλογές του 2019) θεωρούν –βάσει της λογικής Ανδρουλάκη– ότι ο ίδιος και το κόμμα του χρωστάνε εξηγήσεις που βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με ένα σκάνδαλο διαφθοράς στον πολιτικό τους χώρο. Δεν είναι δικό τους μόνο το στέλεχος, αλλά και το σκάνδαλο! Αν δεν είναι έτσι, τι μας νοιάζει τίνος είναι η Καϊλή – του ΠΑΣΟΚ ή Δούρειος Ιππος της ΝΔ;

Είναι ενδεικτικές οι πρώτες μεγάλες εσωκομματικές αντιδράσεις:

Χάρης Καστανίδης: «Η ευθύνη των ηγεσιών είναι ότι αν δεν υποστηρίζουν, τουλάχιστον ανέχονται αυτούς που ζουν από τα πολιτικά κόμματα και έκπληκτοι, τεθλιμμένοι τους διαγράφουν όταν παραβιάζουν με ατιμωτικές πράξεις τον όρκο τους»

Βαγγέλης Γάκης, υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία που αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητα του μετά το σκάνδαλο: «Ακούμε για “Δούρειους Ιππους”, οι οποίοι ήταν στην παράταξη εν γνώσει της ηγεσίας. Ουδείς απάντησε στο για ποιο λόγο παρέμεινε εν γνώσει τους ένας “Δούρειος Ίππος” στην “καρδιά’’ της παράταξης».

Το Qatargate που έγινε «Δούρειος Ίππος gate» είναι αυτογκόλ από τα αποδυτήρια λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου!

 Ανδ. Στασινός-protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά