Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Oι τιμητές του καναπέ


Όλοι οι Έλληνες έγιναν ξαφνικά αδάμαντες ηθικής, βράχοι που επάνω τους σκάνε τα κύματα διαφθοράς, τιμητές του καναπέ και του πληκτρολογίου. Έθεσε κανένας το ερώτημα στον εαυτό του τι θα έκανε αν βρισκόταν στη θέση της κυρίας Καϊλή; Αν βρισκόταν μπροστά σε δεκάδες «τούβλα» από ευρώ; Πώς θα αντιδρούσε; Θα ράπιζε τον επίδοξο διαφθορέα της συνείδησής του ή θα το καλοσκεφτόταν, υπολογίζοντας πως με αυτά τα χρήματα λύνει το πρόβλημα της ζωής της δικής του και της οικογένειάς του;

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ο δημόσιος λόγος με τον οποίο γινόμαστε κήρυκες της ηθικής, άσπιλοι και αμόλυντοι σε κάθε υλικό πειρασμό, αλλά συγχρόνως υπάρχει και ο ιδιωτικός λόγος, αυτός της παρέας. Εδώ, μακριά από τη δημοσιότητα, ακούγεται, είτε χαμηλόφωνα είτε πιο δυνατά, πως το αμάρτημα της κυρίας Καϊλή ήταν ότι τη συνέλαβαν. Κάτι που υπονοεί με σαφήνεια πως η κριτική δεν αφορά την πράξη χρηματισμού της –αν βεβαίως αποδειχθεί–, αλλά το γεγονός πως δεν

οργάνωσε καλά όλο το κόλπο. Αυτό το λέμε και υποκρισία, η οποία κρύβεται κάτω από έναν καθωσπρεπισμό που φροντίζουμε να χαρακτηρίζει τη δημόσια εικόνα μας.

Πολλοί έκαναν πως έπεφταν από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκαν ότι τα κράτη των πετροδολαρίων μετέρχονται αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση των συμφερόντων τους. Ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν στενές σχέσεις ευρωβουλευτών με πολυεθνικές εταιρείες, με το αζημίωτο.

Αυτό που λέμε διαπλοκή στην Ελλάδα, ας μη νομίζουμε πως είναι ένα τοπικό φαινόμενο. Κυριαρχεί σε όλον τον πλανήτη, καθώς μέσω αυτού του φαινομένου κλείνονται δουλειές, κινείται χρήμα, αυξάνεται ο πλούτος.

Οσοι βρίσκονται έξω από το κόλπο καταγγέλλουν τη διαφθορά, αλλά πιστεύω ότι θα έκαναν τα πάντα για να είναι και αυτοί μέσα σε τέτοια κόλπα.

Ισως, σε στιγμές ενός ειλικρινούς εσωτερικού μονολόγου, πολλοί από τους τιμητές της κυρίας Καϊλή πιθανόν να παραδέχονταν ότι θα ενεργούσαν έτσι όπως φέρεται να ενήργησε αυτή, αν βρίσκονταν στη θέση της.

Η πρόκληση πως με μια πράξη λύνεις το πρόβλημα της ζωής σου απαιτεί ισχυρό μέταλλο χαρακτήρα για να πεις το «όχι». Πολύ περισσότερο, δε, αν δεις τα «τούβλα» μπροστά σου.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Σιγα κ. κοδυλοφορε! Η προσπαθεια σου να ελαττωθει η κατακραυγη κι ο θυμος για
    τις δυο ελληνιδες κυριες / Καιλη και Σπθρακι/ που παθιασμενες να πλουτησουν, δεν ξεραν τι καναν κι αφισαν το διαβολο να τις δελεασει, ειναι φανερος !! !!
    Το θεμα πρεπει να συζυτηθει αν τετοιες πραξεις ειναι γενικης μορφης , συμβαινουν κι αλλου η ειναι ιδιωματα και τασεις που χαρακτηριζουν διαιτερα ατομα με μεσογειακο κλιμα και ελληνορωμαικες ριζες ......!! Τι να πεις και πως να ανεχθεις τη μουτζουρα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΣ..ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ

      Διαγραφή
    2. Τσιφτη, 2022 στις 2:57:00 μ.μ. ! επειδη πετας τακτικα σποντες εδωστην ιδια κατεθυνση , εχω να σου συστησω ενα συγγραμμα ωστε να καταλαβεις απο που ερχομαστε και πως φθασαμε ως εδω ! Ειναι η διδακτορικη διατριβη, Θεσσαλονικη 2006, της Χριστινας Πολεζε,/Ερωτηματα κι περιηγητικη γραμματεια ....! Θα τη βρεις στο διαδυκτιο αν δωσεις το παραπανω τιτλο !! Μορφωσου , μαθε την ιστορια μας , μαθε για τη τυρανια μας , τις απαξιωσεις, το πως μεταχειριζοταν στη σκλαβια τον Ελληνα/ελληνοπουλα οι τουρκοι στη περιπτωση της Λαρισσας ... μεσα απο κειμενα ευρωπαιων περιηγητων !! Ειναι καλο να τα ξερει καθε Ελληνοπουλο !!Ετσι ισως παυσεις να γραφεις εξυπνακισμους και κουτοπονηριες κι ισως να αποβαλλεις τα κομπλεξ σου και το σεξισμο που σε διακατεχει !

      Διαγραφή
    3. .... θελει να πει οτι πιστευει οτι οι ελληνες θα έκαναν τα πάντα για να είναι και αυτοί μέσα σε τέτοια κόλπα!
      Ητοι, πιστεθει, οτι ο καθενας ελληνας εχει την ελξη προς τη κλοπη και τη διαφορα αρκει να τα οικονομησει χωρις ιδρωτα , ητοι με κλεψια και τυχοδιοκτησμο !!

      Διαγραφή
    4. 5:59:00 μ.μ. EETαυτα ειναι δικα σου συμπερασματα, οτι και οι ελληνες θα έκαναν τα πάντα για να είναι και αυτοί μέσα σε τέτοια κόλπα!! Βλακειες το αναγνωσμα!!
      Θελω να πω, οτι μεσα απο τον ξευτελισμο, την ανειπωτη περιφρονηση και μεταχειριση, ιδιαιτερα των νεων παιδιων μας , οι φτωχοι ελληνες δειξαν αναστημα και με τις αρετες που ηταν προικησμενοι απο τα ριζιμια τους καταφεραν να υποταξουν τον τρανο κατακτητη τους !!
      Τοτε ολος ο κοσμος μιλουσε για το ελληνικο θαυμα, ενω σημερα μιλα για το δεαλεσμο και την υποταγη στο παρα και τον νεοπλουτησμο !!

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή με αλλα λόγια εσυ ΡΕ Μουμτζη αν σου δινόταν ευκαιρία θα τα έπιανες!!!! Μπράβο...άξιος ο μισθός σου.μάθε ρε Μουμζη (χωρις το κύριε γιατι δεν το αξίζεις) υπάρχουν και Έλληνες που δεν τα πήραμε και έιχαμε και έχουμε και ανάγκες και υποχρεώσεις, που ειχαμε θεση ευθύνης και μας τα έφερναν με το ...τσουβαλι.
    Μην απορείτε λοιπόν κάποι όταν μιλάω για πουλημένου αργυρώνητους και Πετσομένους.ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονιμο προβλημα των αγραμματων συριζαιων να διαβαζουν και να μην καταλαβαινουν το νοημα του γραφοντος

      Διαγραφή
    2. Οταν βγάλεις τα κομματικά σου γιαλιά, ίσως μπορέσεις και να καταλάβεις τις διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις.

      Διαγραφή
    3. 7:35:00 π.μ. δηλ. προκειται εδω για ρηση απο το μαντειο των Δελφων, η μηπως περι προφητειας του Ησαια που διαβαζει ο παπας στην εκκλησια
      η μηπως παλι ειναι γνωμη του αναγνωστη, Γ.Κ., πανω σε θεμα σχετικα με το κουλικο κομμα που πρεπει να αφισει μελανη σα τη σουπια και να χωθει τουλαχιστον για 2 περιοδους σε θαλαμο μεσα στα βραχια για να μη φαινεται!!!?

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά