Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ο Τσίπρας, ο Ράμμος και το «ράδιο αρβύλα»


Στο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος μπορεί να εξυπηρετήσει κάλλιστα τις προεκλογικές του επιδιώξεις να μετατρέψει σε σόου τη διερεύνηση των υποκλοπών.

Άλλωστε η Κουμουνδούρου μιλάει για «χούντα» από τους πρώτους μήνες που έχασε την εξουσία, το 2019, και το κόμμα διαθέτει προϋπηρεσία στη φιλοτέχνηση παραμορφωτικών συμπερασμάτων για σοβαρά ζητήματα.

Τις τελευταίες μέρες η αντιδικία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το αν ο κ. Ράμμος μπορούσε, με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, να ζητήσει ο ίδιος τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να την ενημερώσει «επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος της αρμοδιότητός της», όπως ανέφερε σε επιστολή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε αμέσως την υπόθεση με τον κ. Τσίπρα να τηλεφωνεί την Πέμπτη στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και να του ζητεί να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα.

Το αίτημα απορρίφθηκε. «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία» δήλωσε ο κ. Τασούλας.

Βουλευτές της ΝΔ ανέφεραν, σύμφωνα με την

«Καθημερινή», ότι «δεν υπάρχει θεσμικά δικαίωμα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ να ζητεί σύγκληση της επιτροπής στην οποία εκείνος λογοδοτεί». Και κοινοβουλευτικοί κύκλοι από την πλευρά της ΝΔ παρέπεμπαν στο άρθρο 69 του Συντάγματος που ορίζει μεταξύ άλλων: «Κανένας δεν εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικά ή εγγράφως».

O κ. Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε την Πέμπτη για το θέμα: «Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών του και η πλειοψηφία της ΝΔ το αρνείται. Μάταιος κόπος που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι». Ενώ ο κ. Κατρούγκαλος το πήγε ένα βήμα παρακάτω και μίλησε για «συνταγματική εκτροπή». Η κυβέρνηση απάντησε ότι γίνεται «προσπάθεια παράκαμψης των θεσμών και του Κανονισμού της Βουλής».

Ο κ. Ράμμος επανήλθε την Παρασκευή με νέα επιστολή στην οποία αναφέρει πώς «ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι το αίτημα δεσμεύει τα όργανα του Κοινοβουλίου». Πρόσθεσε δε ότι το αίτημα του «τελεί, αυτονοήτως, υπό την κρίση» του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Επομένως, εφόσον ο ίδιος διευκρινίζει τα παραπάνω -«Δέουσες Διευκρινίσεις» είναι ο τίτλος της νέας επιστολής του- πού ακριβώς στηρίζεται το συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι σημειώθηκε μια ακόμη «συνταγματική εκτροπή»; Ενδεχομένως στη συνήθεια. Είναι δεκάδες οι φορές που η Κουμουνδούρου έχει καταγγείλει κάτι τέτοιο από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία. Και αμέτρητες την περίοδο 2012 – 2015.

Ο κ. Ράμμος, από την πλευρά του, παρότι παραδέχεται ότι η Βουλή αποφασίζει τις συνεδριάσεις, επιμένει να συντηρεί τη διαμάχη καθώς χαρακτηρίζει συνταγματική υποχρέωσή του την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (μολονότι δεν του ζητήθηκε). Για αυτό ακριβώς το σημείο κοινοβουλευτική πηγή ανέφερε ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της ΑΔΑΕ, τον Ιούνιο το 2019, πριν από 3,5 χρόνια και μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, «ουδέποτε ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή για κάποιο θέμα».

Το αρχικό αίτημα του κ. Ράμμου να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με δική του πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε ασμένως και σχεδόν αυτόματα από τον ΣΥΡΙΖΑ . Ολόκληρος ο μηχανισμός της Κουμουνδούρου πόνταρε σε αυτή την εξέλιξη, φιλοτεχνώντας ένα ηρωικό πορτρέτο του επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

Και ομολογουμένως μια απόρρητη συνεδρίαση θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Τσίπρα και του επικοινωνιακού του μηχανισμού. Οι επιφορτισμένοι βουλευτές του κόμματος για τη live μετάδοση «ράδιο αρβύλα» πληροφοριών μέσα από την κεκλεισμένων των θυρών και… απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ήταν έτοιμοι.

Το σύστημα είχε άλλωστε δοκιμαστεί σε προηγούμενες περιστάσεις για το θέμα των υποκλοπών. Επομένως λογικό ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ να περιμένουν τη συνεδρίαση που ζήτησε ο κ. Ράμμος ως άλλο «τελικό» για το προπονημένο τιμ που έκανε και τις προηγούμενες, παραμορφωτικές διαρροές. Πού θα έβρισκε άλλωστε καλύτερη ευκαιρία να φέρει ένα σοβαρό ζήτημα στα μέτρα των προεκλογικών του επιδιώξεων;

Τελικώς δεν προέκυψε και είναι λογικό, μετά από μια τέτοια εξέλιξη να συνεχίζεται, κάπως πιο ράθυμα αυτή τη φορά, η καθιερωμένη ρητορική της Κουμουδούρου ότι ο Μητσοτάκης κάνει «κουρέλι ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα». Ο κ. Τσίπρας επανήλθε με νέα ανάρτηση την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με νέα απάντηση και… η ζωή συνεχίστηκε.

ΥΓ. Κάποιοι ίσως θυμούνται ότι πριν την ομολογουμένως εντυπωσιακή προσπάθεια με τις τροχήλατες βαλίτσες και τις δέκα κάλπες στη βουλή για τη Novartis το 2018, είχε υπάρξει ένα αξιοθρήνητο προηγούμενο στις παραμορφωτικές προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2014, ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Παύλος Χαϊκάλης (τότε βουλευτής των ΑΝΕΛ) κατήγγειλε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, παρουσία Λαζόπουλου, ότι προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν με 2 έως 3 εκατομμύρια ευρώ για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υποτίθεται για να μην πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

H πρόδηλη γελοιότητα της υπόθεσης, που ετέθη στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη, δεν αποθάρρυνε τότε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του να διατυπώσουν βαρύγδουπες μεγαλοστομίες περί δημοκρατίας. Ετσι ο κ. Τσίπρας ανέφερε την επόμενη μέρα του τηλεοπτικού σόου: «Παρακολουθούμε με το στόμα ανοιχτό και πιάνοντας τη μύτη, από τη δυσοσμία, τις τελευταίες εξελίξεις. Με την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη και τις καταγγελίες για εκβιασμούς, δωροδοκία και άλλα χειρότερα». Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Χαϊκάλης «έπραξε το καθήκον του και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αποδεικνύοντας ότι σε αυτόν τον τόπο δεν είναι όλα ίσιωμα».

Το σχεδόν κωμικό παράδειγμα έχει κάποια αξία. Οχι γιατί υπάρχει η παραμικρή ομοιότητα ανάμεσα στις καταγγελίες Χαϊκάλη και την υπόθεση των υποκλοπών. ‘Η, ακόμη περισσότερο, ανάμεσα στον πρώην υφυπουργό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον κ. Ράμμο (για όνομα του Θεού). Εχει όμως ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τότε τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιεί σήμερα για τις υποκλοπές. Και ως απλή υπενθύμιση ότι πριν από τις εκλογές του 2015 ο «ήρωας» για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Παύλος Χαϊκάλης…

 Ανδ. Στασινός-protagon.gr

6 σχόλια:

  1. Μητσοτάκης.Ο πλέον φοβικός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Φοβάται και τη σκιά του, γιαυτό παρακολουθεί τους ΠΑΝΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον μονο που υπαρχουν στοιχεια οτι παρακολουθουσε ακομη και τους υπουργους του ειναι ο Τσιπρας ..Πιτσιορλα, Βαρουφάκη , Κωνσταντοπουλου και τωρα αποκολύφθηκε οτι παρακολουθουσε και το ΚΚΕ

      Διαγραφή
    2. Εσύ και ο Μητσοτάκης έχετε την ιδια αγωνία. Μη και χάσετε τις εκλογές. Περαστικά και στους δυο.

      Διαγραφή
    3. Ενδιαμεσα στο εξωτερικο αναγραφεται, οτι ο κ. Κουλη μετα το κατ~αρχας διωξημο του αρχηγου της Μυστικης ασφαλειας, εδιωζε και τον διευθυντη του γραφειου του ,το ανηψιακη του, ενα απο τα εμπιστα συγγενικα του προσωπα στη κυβερνηση του~ Ενδιαμεσα δε πληθαινουν οι αμφιβολιες στον ρολλο της κρατικης εισαγγελικης υπηρεσιας ΑΔΑΕ και δεν αποκλειονται δικαστηκες συνεπειες !Αν με ρωτησει καποιος βλεπω να εξελησσονται καπως σκουρα κι αβεβαια τα πραγματα για τον κ. Κουλη !!
      Πηγη> Süddeutshe Zeitung, 21/22 Iαν. Σελ. 8., Τομεα >Πολιτικη!!
      Στους οπαδους και τα συντροφιa του κ. Κουλη ευχομαι καλη δυναμη, ισως ναναι μπορα και θα περασει !! Διαφορετκα κλαψτα χαραλαμπε !!

      Διαγραφή
    4. Αφου 1:53:00 μ.μ. EET εδιωξε και το ξαδερφη του απο το γραφειο του!! Τι λεει και μολογα αυτη η πραξη καθ~εαυτου!!?? Εχεις αλλα παραδειγματα για τη ψυχοσυνθεση
      τετοιων ατομων ?



      Ωστοσο,αν και δεν υπαρχει ουδεμια συγκριση των γενοτων για τα οσα συναιβησαν σε μας , με κεινα τον καιρο του Αδοφου στο τριτο Ραιχ , του Αφολφου, οι αλλαγες στα ποστα

      Διαγραφή
  2. Εδω με τον κ. κουλη και το σοι του πρεπει να μιλαμε για δυναστεια σε στιλ βυζαντινης εποχης, σαν κεινες π~ αφανισαν ολοκληρο Βυζαντιο! Καλα π~εδιωξε κι εναν προσφατα απο το σοι του κι οσο ναναι τα οικογενειακα νουμερα στη κυβερνηση λιγοστευουν !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά