Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

… και η ζωή συνεχίζεται κανονικά


Μετά την είδηση και τις πρώτες αντιδράσεις, άρχισαν οι δεύτερες εκτιμήσεις. Γιατί είπε πως αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ζωή και όχι από την πολιτική; Διερωτώνται οι μονίμως ψαγμένοι και βαθιά υποψιασμένοι. Γιατί στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν ένας πρώην πρωθυπουργός δηλώνει πως εγκαταλείπει τον κοινοβουλευτικό βίο, αυτό σημαίνει πως αποχωρεί και από την πολιτική. Δηλαδή τι θα κάνει ένας πρώην πρωθυπουργός; Πολιτικό σχολιασμό; Ή μήπως είναι τόσο αιθεροβάμων που πιστεύει ότι η Ιστορία του επιφυλάσσει τον ρόλο του Κιγκινάτου;

Απεναντίας ο Κώστας Καραμανλής ήταν και παραμένει ένας προσγειωμένος άνθρωπος που αντιλήφθηκε πως δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην πολιτική ζωή του τόπου. Όταν σιωπά ένας πρώην πρωθυπουργός επί 14 συναπτά έτη, ενώ συμβαίνουν κοσμογονικά γεγονότα, είναι αστείο να πιστεύουν οι φίλοι του -τα λεγόμενα «ορφανά»- πως θα δραστηριοποιηθεί πολιτικά εκτός κοινοβουλίου. Σαν να μας λένε πως θα ασχοληθεί με τον ακτιβισμό. Αν αισθανθεί την ηθική υποχρέωση, θα

βοηθήσει προεκλογικά το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του και υπηρετεί με επιτυχία ο ξάδερφός του. 

Ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό, άφησε τους λεγόμενους «καραμανλικούς» χωρίς τον Καραμανλή. Ένας μύθος για την ύπαρξη καραμανλικού στρατοπέδου αιωρείτο στην πολιτική ατμόσφαιρα, μύθο που τον συντηρούσαν τα «ορφανά» του, όπου και αν βρίσκονταν. Ο ίδιος όμως, διατηρώντας τη σοβαρότητά του, δεν καταδέχτηκε ποτέ να ασχοληθεί με τους «καραμανλικούς» γιατί δεν ενδιαφερόταν να έχει τον δικό του στρατό.

Ιδιώτευε και ιδιωτεύει ευτυχισμένος, όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν. Και δεν είναι λίγο αυτό. Δηλαδή να περνάς καλά με την οικογένειά σου και τους φίλους σου.

Και τώρα τι θα γίνει στη Νέα Δημοκρατία; Απολύτως τίποτα. Η ζωή θα συνεχιστεί κανονικά και αν - όπως δείχνουν όλες οι σφυγμομετρήσεις - ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεκλεγεί πρωθυπουργός, θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Είναι νέος, νικητής και δεν θα έχει αντίπαλο. (Ούτως ή άλλως ουσιαστικά δεν είχε). 

Το ζητούμενο είναι - σε αυτό το σενάριο - πώς θα διαχειριστεί την παντοδυναμία του. Μέχρι στιγμής έχει δείξει πως αναγνωρίζει τα λάθη του, έχει γρήγορα αντανακλαστικά και τα διορθώνει και αυτό είναι μια εγγύηση πως θα κάνει ορθή διαχείριση της δύναμής του.

Βέβαια ο Κώστας Καραμανλής ουδέποτε - πλην της ομιλίας του στα Ανώγεια - έδειξε τη δυσαρέσκεια για κυβερνητικούς χειρισμούς. Μια δυσαρέσκεια που θα ήταν εύλογο να υπήρχε. Και αυτή ακριβώς είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τα άλλα κόμματα, γιατί την ενότητα στην κορυφή την επιβάλλει η βάση της παράταξης, μια βάση νομιμόφρων - χωρίς ενδοιασμούς και πολλές σκέψεις - στην εκάστοτε ηγεσία της. 

Γιατί στον απλό Νεοδημοκράτη υπάρχει η αίσθηση της παράταξης και του ανήκειν σε αυτή. Δεν τον ενδιέφεραν ποτέ οι εσωκομματικές ομαδοποιήσεις.

Σήμερα, δε θα έλεγα πως το κόμμα αλλάζει σελίδα. Αυτή η αλλαγή έγινε όταν η βάση εξέλεξε πανηγυρικά αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Έκτοτε, μέσα από απίστευτες δυσκολίες, σκληρές δοκιμασίες, η Νέα Δημοκρατία άντεξε και βαδίζει ολοταχώς για τη δεύτερη τετραετία. 

Αναμφίβολα ο Κώστας Καραμανλής, δύο φορές πρωθυπουργός, με τα θετικά και τα αρνητικά του, έγραψε τη δική του ιστορία στην παράταξη κι έτσι θα τον θυμούνται οι Νεοδημοκράτες.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

7 σχόλια:

  1. ο τσιπρας και η συμμορια του δεν ειπαν ουτε ενα κακο σχολιο ποτε για τον Κωστακη για ανταλλαγμα τους εδωσε τον Παυλοπουλο και τον Παπαγγελοπουλο και αλλους στον κρατικο μηχανισμο ...αυτος ειναι ο Βουδας της Ραφηνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεγαλυτερη πολιτικη κεφαλη πριν του κ. Κουλη, με κοινα χαρακτηριστικα (π.χ. απο γεννεσημιας τους γονοι /σογια βαρβατων πολιτικων οικογενειων) που συνταραξαν, ο κ.Κουλη συνταραζει ακομα, τη δομη, εξεληξη και τη πορεια του Εθνους μας .
      Η ιστορια θα καταγραψει με χρυσα γραμματα το περασμα τους και τα βαθεια αχναρια τους π~ αφισαν πισω τους !!
      Υς> Το ελληνικο μας εξωτερικο χρεος, προς επενθυμιση, παραμενει υψηλο ακομα με κοντα στα 180 δις ευρω, ητοι 1,7/1,8 του ετησιου εθνικου εισοδηματος, μας, πιο λιανα
      για να γινει πιο αντιληπτο , μηδενικα κρατικα εξοδα καθε μορφης για διαστημα 2 χρονων , στο περιπου για να ξεχρεωθουμε
      Σημ.> το εθνικο μας εισοδημα ειναι κοντα στα 100 δις ευρω το χρονο !!

      Διαγραφή
    2. ευτυχως που ο αγραμματος ψευτης μηδενισε το χρεος στραγγισε στους φορους την μεσαια ταξη και για αυτο του εδωσε ο λαος τα παπουτσια στο χερι

      Διαγραφή
  2. αδελφακι σου ειναι κι ομως τον βριζεις! Ιουδα....!
    Αιντε με τετοιο σοι κουλικων να στησεις χωριο !!Αμαν !!
    Δεν αξιζει ν~ασχολειται κανενας με το τσουρμο σου και τους πρεντατορες στα γαφεια!
    Σας εμιστευθηκαμε και μας προδοσατε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μουμτζή, απόκριες που ειναι...για γέλια είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 7:32:00 μ.μ.συνυπογραφω την αξιολογηση σου για τον κ. Μουμτζη ! πες του,σε παρακαλω, να κανει αλλη δουλεια!! π. Χ, στο χωριο μου ζητουνται κλαδουχοι για τις ελιες και για τα μπολιασματα απο αγριελιες σαμπροστα !!

      Διαγραφή
    2. ξυδακι να πιειτε και οι δυο

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά