Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Γηραλέος αρχηγός μετρά αποτυχίες


Δεκαπέντε χρόνια από την εκλογή του στον τότε ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και να εγκλωβιστεί σε αδιέξοδα.

Δεκαπέντε χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν συνάδει με αρχηγό αριστερού κόμματος, όπου η παρουσία του πρόεδρου «κρίνεται» με σειρά εσωκομματικών διαδικασιών, πιο συχνά από τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι τρία χρόνια μετά το τέλος της διακυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας μπόρεσε κι έκανε συνέδριο για την αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας του – η αναβολή με τη δικαιολογία της πανδημίας μάλλον χρησιμοποιήθηκε για τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ήταν στις 10 Φεβρουαρίου 2008, όταν ο 33χρονος τότε Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και των Κινημάτων Οικολογίας (ΣΥΝ), της μεγαλύτερης συνιστώσας της εκλογικής συμμαχίας Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Επτά χρόνια αργότερα θα

αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού.

Εκείνο το συνέδριο, το 5ο του τότε ΣΥΝ, εξέλεξε πρόεδρο τον Τσίπρα με 840 ψήφους (70,4%) έναντι 342 του Φώτη Κουβέλη (28,7%). Λίγους μήνες νωρίτερα, ο τότε επικεφαλής του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε, στις 27 Νοεμβρίου 2007, ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα είναι υποψήφιος για μία νέα θητεία στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

 

Ισχυροί σύμμαχοι

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα, που υποστηρίχθηκε από την πανίσχυρη τάση του Αριστερού Ρεύματος (Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Χουντής, Φλαμπουράρης, Στρατούλης κ.ά.) –τους οποίους πούλησε αργότερα σε ένα βράδυ– και αποτελούσε έκφραση της συνέχειας της «αριστερής κινηματικής στροφής» του ΣΥΝ που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας στις εκλογές του 2009 και ανέλαβε πρόεδρος της ΚΟ. Στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα υπόλοιπα είναι επίσης γνωστά. Το 2015 ανέλαβε πρωθυπουργός και άρχισαν οι γραφικότητες. Είναι γνωστό ότι όταν είσαι αντιπολίτευση μιλάς περισσότερο ανέξοδα.

 

Ανέξοδο μανιφέστο

Ετσι δημιουργήθηκε το παλιό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ένα μανιφέστο, το οποίο υιοθετήθηκε από το κόμμα και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 13 Σεπτεμβρίου 2014, προτείνοντας ένα σύνολο πολιτικών που αποσκοπούσαν στην αντιστροφή των μέτρων λιτότητας και την παράλληλη διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Στις αρχές του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι «μη διαπραγματεύσιμο».

Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο Τσίπρας άρχισε να το… διαπραγματεύεται.

Στις 13 Ιουλίου 2015, η ελληνική κυβέρνηση έσκυψε το κεφάλι στους δανειστές –είχαν ξεχαστεί τα Go bacκ, madam Merkel–, κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας, πράγμα που κατέστησε πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

 

Μαύρα γενέθλια

Στα δεκαπεντάχρονα γενέθλια ανάληψης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα, είναι πια ο πιο γερασμένος, πολιτικά, αρχηγός αριστερού –ο Θεός να το κάνει, άμα θυμηθούμε και τους ΑΝΕΛ– κόμματος.

Μετά την ήττα του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έχει φτάσει αισίως σε τρεις ήττες αν προσθέσουμε και δημοτικές, ευρωεκλογές κ.λπ.

Τα αρνητικά ρεκόρ που σημειώνει είναι μοναδικά και είναι μόνο από αυτόν. Είναι από τα ελάχιστα κόμματα αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι» απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα με συνεχή παρουσία στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και με μεγάλες διαφορές. Σημειώνει επίσης ρεκόρ και στην παρουσία του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το πολιτικό πρόσωπο –δεν συνάδει με αριστερό κόμμα– που πηγαίνει αισίως –σε πέντε χρόνια– προς εικοσαετή παρουσία στη θέση του αρχηγού.

Το όνομά του είναι συνώνυμο του αρχηγού της ήττας για τον πολιτικό του χώρο. Το εκλογικό βάπτισμά του στο συνέδριο δεν μειώνει στο ελάχιστο την αρνητική πορεία του. Αντίθετα, μπορεί να δείχνει και μια ένδεια στα πολιτικά πρόσωπα του συγκεκριμένου χώρου. Τελευταία έχει αρχίσει να πολιτεύεται στο εσωτερικό του κόμματός του σαν ηγεμόνας.

Η επιλογή της Τσαπανίδου, χωρίς καμιά, στην ουσία, εσωτερική διαδικασία, είναι ενδεικτική. Αν και στην πορεία προς τις εκλογές τα πάντα καταλαγιάζουν, το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα είναι πολύ δύσκολο για τον γηραλέο, πολιτικά, Αλέξη Τσίπρα.

 Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

tomanifesto.gr

9 σχόλια:

  1. Ο ''αγράμματος'' όπως εσεις τον αποκαλείτε μπήκε με πανελλαδικές και τελείωσε το ΕΜΠ με μεταπτυχιακό στην πολεοδομία και χωροταξία. Ο ''άριστος'' πήγε στο Harvard χωρις εξετάσεις γιατι πλήρωνε ο πατέρας του. Αν δεν ηταν γιος του πατέρα του, ουτε υπεύθυνος λογιστηρίου σε επιχείρηση δεν θα γινόταν επειδή εχει μαθει να ζη απ το δημόσιο, όπως ολη η οικογένεια, που παρόλα αυτα θελει να καταργήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή με περισσή ευκολία και μάλλον χωρίς να έχεις γνώση εκ των έσω (των σπουδών των συνδικαλιστών φοιτητών) μιλάς, θα σου έλεγα να ζητήσεις από το ΕΜΠ να δεις τα γραπτά του φοιτητή Τσίπρα. Τις κόλες με τα γραπτά του δηλαδή. Μάθε λοιπόν ότι όλοι οι φοιτητοπατέρες έχουν εξασφαλισμένα τα πτυχία τους και μάλιστα στην ώρα τους (εντός του προβλεπόμενου χρόνου των σπουδών) από τα γραφεία των καθηγητών χωρίς να μπουν στα αμφιθέατρα. Με τον λιβανίζεις λοιπόν το Αλέξη. Παίνεψέ τον για οτιδήποτε άλλο θες εκτός από την αξία με την οποία πήρε το πτυχίο του. Όσο για το μεταπτυχιακό, άστο του το έκανε δώρο η Περιστέρα. Μην ρωτήσεις που τα ξέρω εγώ αυτά. Τα έχω ζήσει. Εγώ ήμουν στα αμφιθέατρα σε κάθε εξεταστική περίοδο μπροστά σε μία κόλα.

      Διαγραφή
  2. "κατάφερε να εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο" δεν είχε ποτέ τέτοιο κεφάλαιο τον σήκωσαν τα συγκροτήματα του τύπου που έβλεπαν τι έρχεται εκμεταλλεύτηκε χυδαία την αγανάκτηση του κόσμου υποσχέθηκε ανέφικτα πράγματα έφτυσε κατάμουτρα ένα 60% του λαού στο δημοψήφισμα και φυσιολογικά έχασε και μας φόρτωσε τον Μητσοτάκη για πολλά ακόμη χρόνια στην πλάτη μας..μετά την νέα ήττα του το ίδιο του το κόμμα θα τον πετάξει με τις κλωτσιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για προσπάθησε και εσύ να μπεις στο Harvard χωρίς εξετάσεις. Και μόνο αυτά που λες δείχνει πόσο άσχετος και κρετίνος είσαι.Προσβαλεις τα άξια Ελληνοπουλα που έγιναν δεκτά μετά από σκληρές εξετάσεις από αυτό το ανώτατο ίδρυμα.Κρυψου στη τρύπα σου άσχετε, κομπλεξικέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ τον τρόπο γραφής και μονο αντιλαμβάνομαι το επίπεδο σου (μάλλον σε ανθρωπους σαν εσενα απευθυνόταν ο τσοπάνης σου οταν έλεγε ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ) . Θέλεις λοιπόν απλως να δηλώσεις την παρουσία σου. Στο Harvard λοιπόν σπουδάζουν πράγματι οι ιδιοφυής αλλά και τα παιδιά αυτων που ''χορηγούν'' το ίδρυμα, την αξία του ιδρύματος ουδείς αμφισβητεί αλλα πρέπει να εχει πόρους επιβίωσης, ενας τρόπος ειναι οι χορηγίες και αυτού του τρόπου, για να ''αναδειχθούν'' ηγέτες σαν τον γόνο του περι ου ο λόγος και πολλούς άλλους γόνος στον κόσμο. Όσων αφορά το ''άσχετε και κομπλεξικέ'' σου τα επιστρέφω.

      Διαγραφή
    2. Ποιος ελληνας πατερας εχει να πληρωσει 100 000+ δολ. το χρονο φιλαρακι?
      Για ρωτησε τον σανοφαγο εδω της παρεας? Σε τι υψος ηταν κι η απλοχεργια του μπαμπα ως συνηθηζεται σε τετοιους κυκλους ?,,,,,,,,,,,,,,,

      Διαγραφή
    3. Ε!!, να μη κρυβομαστε !! Ενας αραβας με μπαμπα πριγκιπα σαν χορηγο, ειναι κελεπουρι, για το ουνιβερσιτυ, μη λεμε αστεια !
      Συνολικα και υποθετικα, λεω > 100.000/120 000 ετησια διδακτρα χ 5ετη>
      500.000/600000 δολλαρσ
      ,+φοιτητικα εξοδα επιοικως10 000/μηνα χ12 μηνες > 120000 δολ. χ 5 ετη>
      160 000 δολλαρσ
      + Μπαμπα χορηγια 1 000 000/1 500 000,
      ΣΟΥΜΜΑ/ΣΟΥΜΑΡΟΥΜ > <>1. 660 000/2. 260 000 Δολλαρια συνολο σπουδων σε αναλογες περιπτωσεις

      Διαγραφή
    4. Κι ομως για τον κ. Κουλη το ποσο δεν ηταν και τοσο υψηλο !!Θα το αποσβεσει με
      κληρονομιες και τετοια, χαμενος απο τετοιο σοι δεν παει κανενας !!

      Διαγραφή
    5. Α) Δηλ., αν καταλαβα, λες οτι υπηρξε εκβιασμος στις πανεπιστημιακες αρχες στα χρονια του Σταυραετου μας Αλεξη, αποβλεποντας στα πονηρα να ανυψωσεις τον κ. Κουλη, που σαν αθωα περιστερα παρεμεινε αμμετοχος στα φοιτητικα κινηματα, π~ εβλεπε απο την Αμερικη!! Μα την ιδια περιοδο φιλε μου τα λιγα αποθεματα απο Δολλαρια /Ντεβιζες τα λεγαμε , που συγκεντρωνε το κρατος στις τραπεζες, ο Μπαμπας του κ. Κουλη τα εστελνε για τα διδακτρα και τις δωρεαν χορηγιες για τον γιο του στ~αμερικανικα ιδρυματα !!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά