Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Τα πάθη του ΠΑΣΟΚ και το θολό τοπίο της «κυβέρνησης ηττημένων»


 

«Ο Ανδρουλάκης δεν θα τα πάει τόσο άσχημα στις εκλογές», μας είπε ένας εκ των δημοσκόπων. Και εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο αποκτά υπεραξία τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είναι ένας: Ο ΣΥΡΙΖΑ! Όπως πολλοί θα ψηφίσουν ΝΔ ξορκίζοντας την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, για τον ίδιο λόγο μετριοπαθείς κεντροαριστεροί θα επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ, αφού στην πολιτική ηθική και την αισθητική τους ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει αποκρουστικός.

Φυσικά θα πρέπει και ο Ανδρουλάκης να βοηθήσει εαυτόν και το κόμμα του, να σταματήσει την πελαγοδρόμηση και να αγκιστρωθεί σε μία θέση που θα την προβάλει και θα την επιβάλει ως πρόταγμα των εκλογών.

Γιατί από το δεν θα δουν πρωθυπουργία οι Μητσοτάκης και Τσίπρας από το ΠΑΣΟΚ, πέρασε στο να γίνει η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές αξιωματική αντιπολίτευση, στην συνέχεια να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, και προχθές στο Action δήλωσε ότι η πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής είναι ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να

έχει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας (κάτι που θα επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναλλάξει τον εκλογικό νόμο σε απλή αναλογική (και να είναι πάντα στην εξουσία), απαξιώνοντας παράλληλα τη ΝΔ με την συγκρότηση εξεταστικής για τις υποκλοπές).

Ώσπου να κατασταλάξει σε μία θέση και να προβάλει συγκεκριμένο διακύβευμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο ψηφοφόρος, οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ θα περιδινίζονται και τα στελέχη του στα τηλεοπτικά παράθυρα θα τελούν εν αμηχανία, χωρίς πολιτική αυτοπεποίθηση και συγκροτημένη επιχειρηματολογία.

Και ενώ η ηγεμονική του θέση ακόμη δεν καταυγάζει, ενέσκηψε και ο μοιραίος Παπανδρέου. Είδαν το φως δημοσιεύματα περί συνάντησής του με τον Τσίπρα, και υποσχέσεις του τελευταίου για προώθηση του στην πρωθυπουργία, εικάζοντας ότι ο Ανδρουλάκης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί σε τέτοια περίπτωση.

Η συνάντηση έγινε. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν απλή κοινωνικής φύσεως παρουσία άλλων, και αν τα διημειφθέντα αποτελούν πραγματικότητα ή δημοσιογραφική φαντασία. Οι κοινωνικές σχέσεις δεν απαγορεύονται, παρότι για την συνύπαρξη ΓΑΠ-Τσίπρα έχει εν μέρει δίκιο η ΝΔ που υπενθυμίζει τα «Ολαντρέου» και τα «Πινοσέτ» με τα οποία τον στόλιζε ο Τσίπρας.

Με την πολιτική αήθεια του ΣΥΡΙΖΑ είχαν θυμώσει τότε οι πιστοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, εκλαμβάνοντες τους χαρακτηρισμούς ως αδίκους και προσβλητικούς για το κόμμα τους, την ιδεολογία τους και τους ίδιους. Ο ΓΑΠ φαίνεται δεν τους εξέλαβε έτσι, και ως μεγάλη καρδιά συνέχισε να έχει επαφές με το Τσίπρα που κατασκύλευσε το κόμμα του.

Γράφουμε για το «εν μέρει» δίκιο της ΝΔ, γιατί στην ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις των δύο ως τις χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Κατανοητό! Δεν μπορούσε βέβαια να αναφερθεί στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή…

Πάντως σε αντίστοιχη κοινωνική μάζωξη στο σπίτι του Αντώνη Λιβάνη στη γιορτή του το 2019, όπου είχε μαζευτεί το όλον ΠΑΣΟΚ και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ, η Φώφη αντήλλαξε μόνο έναν ξερό τυπικό χαιρετισμό με τον Αλέξη: «Γειά σου Φώφη-Γειά σου Αλέξη». Και λίαν προσφάτως στη μάζωξη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ο Ανδρουλάκης δεν αντήλλαξε κουβέντα με τον Τσίπρα.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα ο Γιώργος απάντησε: «Όσοι συνωμοτούν κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Όσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν δεν χρειάζεται να συνωμοτούν»… Δήλωση που κατά την ταπεινή μας γνώμη, και ουχί μόνο, είναι εντελώς ασαφής. Δεν αποτελεί καθαρή διάψευση, ενώ τα δημοσιεύματα ήταν συγκεκριμένα.

Επίσης δεν τελεί υπό κατηγορία για κάποια συνωμοσία. Η συζήτηση, αν έγινε, ήταν μυστική μεν, αλλά ούτε κάτι παράνομο διέπραξε ούτε αντίθετα στη θέληση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ θα κινείτο-δεν έφταναν τα κουκιά άλλωστε.

Να υπενθυμίσουμε ότι και ο Ανδρουλάκης αρχικά έδινε την εντύπωση ότι δεν ήταν κάθετα αρνητικός σε σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων. Όταν ο Τσίπρας το απέκλεισε στην Θεσσαλονίκη, ο Ανδρουλάκης που ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη, διερωτήθη: «Τότε γιατί την ψήφισε την απλή αναλογική;». Και έφερνε ως παράδειγμα την κυβέρνηση της Δανίας όπου το πρωτεύσαν δεξιό κόμμα έμεινε εκτός νυμφώνος και κυβέρνηση σχημάτισαν οι ηττημένοι (Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Αριστεροί).

Οι διαδοχικές τοποθετήσεις Ανδρουλάκη και η σιβυλλική δήλωση Παπανδρέου, δημιουργούν θολό τοπίο για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Δεν τους καταλογίζουμε κατ΄ ανάγκην πρόθεση αλλά συμβαίνει εκ του αποτελέσματος. Και δεν ξέρουμε πόσο θετικά θα αποβεί αυτό για το ΠΑΣΟΚ.

Γ. Σιδέρης-liberal.gr

9 σχόλια:

  1. Κυριε συντακτα, καλα κανετε και αναλυετε την πολιτικη κατασταση του τοπου αφου αυτη εινσι η δουλεια σας εστω και αν στο δεξι χερι κρατατε το θυμιστηρι της ΝΔ. Ομως, που χωραει ξαφνικα σε αυτη την κουβεντα ο Παπανδρεου? Αφου μρ πρωτο και καλλιετρο του Πασοκ και οχι μονο φροντισατε να τον τελειωσετε!! Ενας απλος βουλευτης ειναι και θα ειναι, αν βεβαια ξαναβγει, και οχι αρχηγος του Πασοκ οποτε πως θα επιρεασει καταστασεις και ριδικα συνεργασιες με αλλα κομματα? Αυτο ειναι δουλεια του εκλεγμενου Αρχηγου σωστα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν κανει και αλληθωρίσει ο ανδρουλακης προς συριζα μερια δεν θα βρει ουτε την ψηφο του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Παπανδρεου κι ο Κουλη κι ο χονδρος Καραμανλης , εκλεχθηκαν λογου του ονοματος τους, σαν δευτερας γενιας συγγενεις και γονοι απο μπαμπαδες και θειους τους που κυβερνησαν την Ελλαδα μας !
      Το καλιτερο που θα κανουν τωρα ειναι να μαζευθουν στα σπιτια τους. Αρκετα !
      Καλα η ασχημα τους ανεχθηκαμε ως τα τωρα !! Ας παραδειγματησθουμε και μεις λοιπον απο τις συμπεριφορες των γονων πολικων ανδρων στην πιο αναπτυγμενη καθολικη/προτεσταντικη Ευρωπη !!Γονους και ανηψια απο Αδεναουερ, Κολ η και καποιο συγγενη της κα Μερκελ δεν θα βρειτε στη Γερμανικη Βουλη !! Εξ αλλου απο τα μεταπολεμικα χρονια κι ως τα τωρα τα κρατη αυτα μας αποδεικνειουν κατ~αυτον τον τροπο ,οτι η σωστη επιλογη πολιτικων προσωπων, μακρια απο το συγγενολογι ειναι η καλυτερη λυση / τα κρατη στεκονται και προχωραν καλιτερα απο μας με τα 180 δις στη πλατη εξωτερικων δανειων !!!,,,,,,,

      Διαγραφή
  3. Φίλε δεν είναι ένας απλός. βουλευτής. Είναι πρώην πρωθυπουργός, βαρύ όνομα , έπαιξε το ρόλο του στις εκλογές το 2015 αποσπώντας ψήφους απο το ΠΑΣΟΚ , ενισχύοντας το ΣΥΡΙΖΑ, και έχει όλες τις προδιαγραφές που θέλει ο Τσιπρας να τον αναδείξει πρωθυπουργό ΜΕΙΟΨΗΦΊΑΣ, να στείλει όλη τη κυβέρνηση της ΝΔ στο ειδικό δικαστήριο, και στη συνέχεια να κυρηξει νέες εκλογές για να αναλάβει ο ίδιος τη πρωθυπουργία στέλνοντας το Γιώργη στο κάλαθο των αχρήστων όπως έχει κάνει στο παρελθόν με όλους τους συνεργάτες του. Ο Γιωργάκης απλώς θα είναι το σκαμνί που χρειάζεται να ανέβει. Το 2015 διέλυσε την οικονομία της χώρας, τώρα σκοπεύει να διαλύσει τον κοινοβουλευτισμό της χωρας χρησιμοποιώντας τους πρόθυμους ηλιθιους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε εχεις μπερδευτει τελειως. Ξεχασες οτι οι Πασοκοι εβαλαν τον ορο να παραιτηθει για να ψηφισουν και να μην ρεωκοπισειη Χωρα. Αρα οι πρωτεργατες αυτης της αθλιοτητας εστειλαν του ψηφοφορους του Πασοκ στους Συριζαιους.Τον εδιωξαν στη ουσια κσι εκανε κομμα και καλα εκανε. Σκοπημα ξεχνας πραγματα που εγιναν. Ο Παπανδρεου και οσοι τον υποστηριζουμε δεν προκειται να συμμαχισει με αυτους που του εστηναν κρεμμαλες στις πλατειες. Να συνεργαστουν ΝΔ και Συριζα , θα τα βρουνε.

      Διαγραφή
    2. εδωσε αφορμη ο Γιωργακης να μιλανε για τον ..ηλιθιο και τον πανηλιθιο ουτε καλημερα δεν πρεπει να λεει στον Τσιπρα

      Διαγραφή
  4. Όταν κάποιος σε χλευαζει, σε βρίζει με χυδαίο τρόπο, και εσύ μετά κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι τρως και συνομιλείς μαζί του , τότε δεν δικαιούσε να φέρεις αυτό το όνομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων, είχε πει ο Πρωταγόρας. Επομένως, από τα αποτελέσματα για τον άνθρωπο εξαρτάται η επιτυχία ή αποτυχία της εκάστοτε οικονομικής πολιτικής”.Ο μεγαλυτερος κινδυνος για την Ελλαδα ειναι η επαναεκλογη του κ. Κουλη ! Περισσοτερο απο στασιμοττα , ειναι με μια αναμενωμενη οικονομικη συρικνωση να υπολογιζουμαι, αν ο κ.Κουλη μ~απο κοντα τον κοντουλη υπουργο οικονομικων ,αναλαβει και παλι τη διακυβερνηση της χωρας μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτος ο κοντουλης εχει πλακα !!
    Ειναι τελειως αποπροσανατολισμενος ! Καμια φορα διερωτουμαι αν υπαρχει περιγραφη καθηκοντων/ ευθηνων για τη καλυψη της υπουργικης θεσης οικονομικων στη προεδρια της κυβερνησης!! Τουτος ο κουτσικος σχιζεται απο ενεργητικοτητα ! Δεν αφινει λειτουργια σε εκκλησιες της περιφερειας Λαμιας , κηδειες και εξαημερα πεθαμενων ψηφοφορων, συνοδευομενος παντα απο φωτογραφους, ωστε το ποπουλο να μαθαινει τη δραση του !
    Ας ριξει και σ~αυτον ο κ. Κουλης μια ματια για το τι φτιαχνει !Προσωπικα , εχω την εντυπωση το παρακανει και υποβιβαζει τη νοημοσυνη του λαου μας !! Αληθεια ποτε ειναι στην εδρα του και γιατι χρειαζεται το γραφειο του εκει μια και ειναι τοσο συχνα στη Λαμια και στα Ψαροχωρια ? Να μια ακομα εφαρμογη της Οικονομιας στη πραξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά