Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Η νοθεία και οι Άριοι


Όσο και να μη φαίνεται από την πρώτη ματιά, υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τους «αρίστους – Αρίους» με την εκλογική νοθεία. Γιατί όπως διαπίστωσε ο άνους ευρωβουλευτής, η αριστεία δεν είναι μόνον ταξική. Είναι κυρίως φυλετική. Αυτή η ρατσιστική διάστασή της μάλλον θα διέφυγε από τον Χαρίλαο Φλωράκη, όταν στη δεκαετία του 1970 έριχνε το σύνθημα «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα». Γιατί το να επιδιώκεις να είσαι πρώτος, σημαίνει πως επιδιώκεις να είσαι άριστος. Eίναι δε γνωστό ότι η ηγεσία των Λαμπράκηδων, βλέπε Μίκης Θεοδωράκης, το 1966 είχε καθιερώσει σειρά βραβείων για όλους τους αποφοίτους λυκείων και ανωτάτων σχολών που αρίστευσαν στις επιδόσεις τους. Και αυτοί υπέρμαχοι της αρίας φυλής.

Σήμερα, στην εποχή του Διαδικτύου, μια ανοησία δεν κρύβεται. Απεναντίας όσο πιο ανοησία είναι τόσο πιο πολύ κυκλοφορεί. Τόσο πιο μεγάλο θόρυβο κάνει. Αυτό είναι

καλό, από τη μια μεριά για να καταλαβαίνουμε πού βρισκόμαστε, αλλά συγχρόνως έχει και μια αρνητική πτυχή. Διαχέεται η ανθρώπινη βλακεία. Μπαίνει, μέσω του υπολογιστή, στο μυαλό των χρηστών και τους εθίζει στην ανοησία και τον φανατισμένο λόγο. Γιατί, εξ ορισμού, ο φανατισμένος λόγος είναι ανόητος λόγος. Στερείται λογικής.

Παρόμοιες σκέψεις έκανα διαβάζοντας ότι αρχίζει να προβάλλεται το σενάριο αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά μας ήθη. Ουδέν κόμμα αμφισβήτησε ποτέ εκλογικό αποτέλεσμα, ακόμη και όταν ο νικητής αναδείχθηκε οριακά (βλ. εκλογές του 2000). Είναι αδύνατο να μη γνωρίζουν αυτοί οι «ευφάνταστοι» τα πολλαπλά δίκτυα ασφαλείας που υπάρχουν για να αποκλειστούν φαινόμενα νοθείας. Τα γνωρίζουν, αλλά τα αγνοούν γιατί χαλούν το αφήγημά τους, που έναν στόχο έχει: να μην αναγνωρίσουν την ήττα τους. Και εδώ ο φανατισμός δεν αναδεικνύει μόνο την ανοησία αυτών των ανθρώπων, αλλά υπονομεύει και την ύψιστη διαδικασία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τις εκλογές.

Το να χάσεις το μυαλό σου και να πιστεύεις πως η αριστεία οδηγεί στην αρία φυλή και τον ρατσισμό, δεν διαφέρει και πολύ από το να πιστεύεις ότι είναι δυνατόν σήμερα να αλλοιωθεί, επί της κάλπης, η βούληση των πολιτών. Ο φανατισμός είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά