Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Η τελευταία «ζαριά» του Αλέξη Τσίπρα και των «μικρών κομμάτων»...


Το βράδυ της Κυριακής όταν θα οριστικοποιηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται εξελίξεις στα πολιτικά κόμματα. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα κόμματα που παλεύουν για να μπουν στην επόμενη Βουλή.

Αν, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία διατηρήσει το ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές της 21ης Μαΐου και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αυτόματα το πρόβλημα μετακυλίεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κύριος Τσίπρας πιστώνεται βέβαια το γεγονός ότι υπό την ηγεσία του για πρώτη φορά ένα αριστερό, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, κόμμα κυβέρνησε τη χώρα για 4 περίπου χρόνια, χρεώνεται όμως, σε μεγάλο βαθμό, τις αλλεπάλληλες εκλογικές αποτυχίες από το 2019 μέχρι σήμερα.
Αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω κι από το «ψυχολογικό φράγμα» του 20% και ιδιαίτερα αν κινηθεί γύρω στο 15 – 16%, θεωρούμε απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να μην αντιμετωπίσει εσωκομματικές αντιδράσεις και πιέσεις.
Ο ίδιος δηλώνει ότι θα είναι μάχιμος και την επόμενη μέρα. Αυτό φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμά του και κανείς δεν μπορεί να του επιβάλλει να εγκαταλείψει την πολιτική στα 49 του... Το πρόβλημα για τον κύριο Τσίπρα είναι τι θα κάνουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συμβιβαστούν με ένα πενιχρό ποσοστό, πιο χαμηλό από εκείνο της 21ης Μαΐου ή θα ζητήσουν δραστικά μέτρα; Ο κύριος Τσίπρας είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί σε περίπτωση βαριάς εκλογικής ήττας ή το πολύ - πολύ θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο, όπου θα γίνει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών»;

Ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει την τελευταία του ζαριά την ερχόμενη Κυριακή. Το γεγονός ότι πλέον, αντί να κάνει αντιπολίτευση αξιώσεων στη Ν.Δ., έστω και στο παρά ένα, επιτίθεται φραστικά στο Κ.Κ.Ε., την «Πλεύση Ελευθερίας» και το ΜΕΡΑ25, μάλλον επιβεβαιώνει αυτή μας την άποψη. Αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει κατά πολύ το 20%, θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος, με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον». Διαφορετικά θα αρχίσουν... τα νταούλια στην Κουμουνδούρου.

Δυστυχώς για τον κύριο Τσίπρα έγιναν μοιραία λάθη στη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου, αλλά και σε όλο το χρονικό διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το άστρο του ίδιου άρχισε να σβήνει, η επιχειρηματολογία της μιζέριας και της καταστροφολογίας, ο καταγγελτικός λόγος για προβλήματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και φυσικά, δηλώσεις σαν αυτές του κύριου Κατρούγκαλου και άλλων, έριξαν το κόμμα της Κουμουνδούρου στα εκλογικά τάρταρα.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, ίσως χάσει ψήφους από τον φόβο κάποιων για ανεξέλεγκτη ηγεμονία της, αλλά και από τη βιασύνη ορισμένων στελεχών της να ράψουν κουστούμια, προεξοφλώντας συμμετοχή τους στην επόμενη κυβέρνηση…
Όμως την τελευταία «ζαριά», τους, ρίχνουν και τα λεγόμενα μικρά κόμματα που αγωνίζονται να μπουν στην επόμενη Βουλή. Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε εκτενέστερα σε αυτά και κάποιες / κάποιοι έσπευσαν να μας κατηγορήσουν.

Αν δουν τις εξελίξεις που μεσολάβησαν τις τελευταίες μέρες, θα διαπιστώσουν ότι δικαιωθήκαμε σε πολλά απ’ όσα γράψαμε, με πανηγυρικό τρόπο. Υποψήφιες και υποψήφιοι της «Πλεύσης Ελευθερίας» που παραγκωνίστηκαν στις επικείμενες εκλογές από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και κατήγγειλαν τη συμπεριφορά της προέδρου του κόμματος. Οι «Σπαρτιάτες», από το πουθενά, βρέθηκαν, μέσω της στήριξης Κασιδιάρη κατά κύριο λόγο, να ξεπερνούν ακόμα και το 2,5% στις δημοσκοπήσεις και να παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις . Η «ΝΙΚΗ» φαίνεται ότι έχει χάσει τη δυναμική που είχε και ακροβατεί στα όρια του 3%. Αλλά και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά μικρά κόμματα του δεξιότερα της δεξιάς χώρου, δύσκολα θα συγκεντρώσει ποσοστό ανάλογο με το 4,54% των εκλογών του Μαΐου.

Τέλος, ο κύριος Βαρουφάκης και το ΜΕΡΑ25 παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, καθώς μάλλον εισπράττουν ένα ποσοστό ψηφοφόρων που δεν αρκούνται στις καρδούλες και τις αγάπες της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Και για όλα αυτά τα κόμματα, που λογικά θα βρεθούν κοντά στο 3%, οι ερχόμενες εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Αν καταφέρουν και μπουν στη Βουλή, όχι μόνο θα αποτελέσουν εστίες αντιπολίτευσης, αλλά θα μπορέσουν να αποδείξουν και στην πράξη ιδιαίτερα η «ΝΙΚΗ» , οι «Σπαρτιάτες» και η «Πλεύση Ελευθερίας», που δεν βρίσκονταν στην προηγούμενη Βουλή, ότι έχουν να προσφέρουν στη χώρα.

Δυστυχώς, τα τελευταία τριάντα χρόνια, μπήκαν στη Βουλή κάποια κόμματα τα οποία δεν πρόσθεσαν τίποτα ουσιαστικό και πλέον είτε δεν υπάρχουν (ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΔΗΚΚΙ, ΛΑΟΣ, ΠΟΤΑΜΙ) είτε συγκέντρωσαν την 21η Μαΐου πολύ χαμηλό ποσοστό (ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ). Και φυσικά υπήρχε και η Χρυσή Αυγή που αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση για τα κοινοβουλευτικά χρονικά και πλέον έχει χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση» από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ας μας επιτραπεί κλείνοντας να αναφερθούμε σε κάποια σχόλια αναγνωστών στο άρθρο του blog την Παρασκευή 16/6/2023, που αφορούσαν κυρίως όσα γράψαμε για τη «ΝΙΚΗ». Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε με το συγκεκριμένο κόμμα, ούτε με τον πρόεδρό του τον Δημήτρη Νατσιό, έναν συμπαθέστατο και καλλιεργημένο εκπαιδευτικό , ο οποίος μιλά εξαιρετικά ελληνικά, ίσως καλύτερα από κάθε άλλον πολιτικό αρχηγό. Κάποιοι δαιμονοποίησαν ακόμα και τις, εύλογες για μας, απορίες που εκφράσαμε. Η πολυφωνία μόνο θετικά έχει να προσφέρει στη Βουλή. Αρκεί τα νέα κόμματα που εισέρχονται στον ναό της Δημοκρατίας, να μην καλύπτονται από ένα πέπλο ομίχλης και να κομίζουν νέες, υλοποιήσιμες ιδέες.

Τελευταία «ζαριά» λοιπόν για τον Αλέξη Τσίπρα και τα μικρά κόμματα. Η παρατεταμένη, διπλή προεκλογική περίοδος σε λίγο τελειώνει και η αγωνία των υποψηφίων θα λάβει τέλος. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε «καλή επιτυχία» στη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή και τα μέλη της να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα…

 Μιχ. Στούκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο ι Τσίπρας έχει ένα πλεονέκτημα εν σχέσει με άλλους αρχηγούς κομμάτων εξουσίας.
    Παρέλαβε ένα κόμμα με μονοψήφια ποσοστά και με τη δύναμη του παραμυθιού το έφερε στην κυβέρνηση. Το σωστό λοιπόν θα είναι να τον αφήσουν να το πάει πάλι σε μονοψήφια . Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δισκοπότηρο του Τσίπρα ήταν η απλή αναλογική η οποία κατά τους ισχυρισμούς του εξέφραζε την δημοκρατική βούληση του Λαού.
    Τώρα είναι όργανο του Μητσοτάκη για τον κατακερματισμό της λαϊκής ψήφου. Απορώ πως ακόμα υπάρχουν πολίτες που ψηφίζουν αυτή τη γελοιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά