Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας σε πορεία προς το άγνωστο – Τι θα κρίνει την επόμενη μέρα


Όλα θα εξαρτηθούν από το σημερινό αποτέλεσμα για την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου - Ο κίνδυνος της εσωστρέφειας και η υπαρξιακή μάχη του προέδρου

Η φράση-«κλειδί» για τα όσα θα γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από σήμερα το βράδυ ειπώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα προ ημερών. «Θα είμαστε εδώ και την επομένη των εκλογών». Αυτή τη φράση ανέμεναν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς είχε δημιουργηθεί πολύ βαρύ κλίμα μετά τη συντριπτική ήττα από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου.

Και την ανέμεναν διότι υπάρχει μια έντονη συζήτηση σε διάφορους κύκλους για την πορεία και την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο πολιτικό προσκήνιο. Και η φράση αυτή ανακούφισε εν μέρει πολλούς, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι διαφορετική θα είναι η κατάσταση εάν αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τον Μάιο ή, έστω, να είναι περίπου στα ίδια και τελείως άλλο κλίμα εάν υποχωρήσει και άλλο.

Όνειρο η ανατροπή

Αρα η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι ένα κομβικό σημείο τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως συλλογικό και κομματικό υποκείμενο όσο και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα δημιουργήσει εκείνη την καύσιμη ύλη που θα δώσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά το μέλλον και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Οι κάλπες προφανώς είναι άδειες, αλλά οι

συσχετισμοί που υπάρχουν σε συνδυασμό με το ευρύτερο κλίμα δεν δημιουργούν συνθήκες ανατροπής. Αυτό το γνωρίζουν και στην Κουμουνδούρου και το παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Μπορούσε να το πει κανείς δημόσια; Οχι, αλλά εάν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις και τις επισημάνσεις του κ. Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών, θα διαπιστώσει ότι ο κεντρικός στόχος ήταν σε αυτή την προεκλογική περίοδο από τη μια πλευρά να μειωθεί η διαφορά με τη ΝΔ και να μην υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη απόσταση και κατά δεύτερον να μην υπάρχει την επαύριο των εκλογών ένας ανεξέλεγκτος πρωθυπουργός.

Σε περίπτωση επανάληψης του αποτελέσματος του Μαΐου ή και χειρότερων ποσοστών, είναι αναπόφευκτο να ανοίξει η ευρύτερη συζήτηση και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα

Υπαρξιακή μάχη

Οι σημερινές εκλογές μοιάζουν να είναι μια απόλυτα υπαρξιακή μάχη για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, όσο και να μην το παραδέχονται και να βάζουν στην πρώτη γραμμή το ιδεολογικό. Η αύρα των προηγούμενων αναμετρήσεων δεν υπήρξε, έγιναν αμέτρητα λάθη, αρκετά διορθώθηκαν, όπως άλλαξε και η στρατηγική σε πολλά σημεία, νέα πρόσωπα μπήκαν στη βιτρίνα του κόμματος, αλλά και πάλι θεαματικά αποτελέσματα δεν υπήρξαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδινε την εικόνα ενός γηρασμένου κόμματος που δεν είχε δουλέψει όπως έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια στη βάση της κοινωνίας, στα συνδικάτα, σε σωματεία, σε χώρους εργασίας, σε παραγωγικές ζώνες της οικονομίας κ.α. Ολα αυτά δεν θα μπορούσαν να βελτιωθούν σε περίπου έναν μήνα που ήταν η δεύτερη προεκλογική περίοδος, όταν δεν είχε γίνει η αναγκαία προεργασία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Αριθμοί και στίγμα

Ενα από τα λίγα θετικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση, πέρα από την εμφάνιση νέων προσώπων μέσω της Εκλογικής Επιτροπής, ήταν η προσπάθεια να μεταφερθεί η δημόσια συζήτηση στο προγραμματικό. Εκεί έπαιξε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ο χρόνος ήταν λίγος. Και θαύματα στην πολιτική δεν γίνονται. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και χαράζουν και πορεία. Και αυτοί οι αριθμοί σήμερα το βράδυ θα δώσουν το στίγμα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το είπε προ ημερών: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να είναι κόμμα εξουσίας. Το ίδιο λένε πολλοί, όπως αυτό πιστεύει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Με ποιον στο τιμόνι; Σε περίπτωση επανάληψης του αποτελέσματος του Μαΐου ή και χειρότερων ποσοστών, είναι αναπόφευκτο να ανοίξει η ευρύτερη συζήτηση και για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, που εμφανίζεται, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» έτοιμος να δώσει μια ακόμα μεγάλη μάχη εσωτερική. Εξάλλου ο ίδιος διαμήνυσε πως δεν θα λιποτακτήσει. Προηγείται όμως η σημερινή μάχη που είναι κρίσιμη και ως θετική κίνηση είδε και την επιλογή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να εμφανιστεί με δημόσια δήλωσή του και να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τις διαφωνίες του με πάρα πολλά.

Επανεκκίνηση

Ο κ. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι θα συναντήσει την επόμενη μέρα μπαράζ παρεμβάσεων για το κόμμα, τη στρατηγική, τα λάθη, τις αβελτηρίες, τα πρόσωπα κ.λπ. Και δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει, καθώς στόχος του είναι να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζωντανό, να εγγυηθεί την ανανέωσή του και την ανασυγκρότησή του. Θα γίνουν όλα αυτά εν θερμώ; Σίγουρα όχι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ενώ και ο ίδιος σε αυτή τη φάση, και λογικό είναι, δεν έχει σκεφτεί τι θα πράξει ακριβώς, αν και το σενάριο της επανεκκίνησης είναι στο προσκήνιο και μένει να φανεί τι ρόλο θα διαδραματίσουν τα κεντρικά στελέχη, τόσο από την πλευρά των «προεδρικών» όσο και από την τάση της «Ομπρέλας», ενώ στο ξέφωτο έχουν βγει και πρόσωπα όπως ο κ. Σακελλαρίδης, που μένει να φανεί κατά πόσο θα θελήσει να εμπλακεί και σε τι βαθμό. Ο ίδιος το απέκλεισε, αλλά στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Η βάση του κόμματος θα τα κρίνει όλα

Υπό τη σκιά συζητήσεων για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την πορεία προσώπων, όπως ο κ. Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης κ.ά., ο κ. Τσίπρας απορρίπτει σενάρια περί γκρεμίσματος του κόμματος και της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα. Το ζήτημα είναι πώς θα αναγεννηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού βεβαίως έχει καταφέρει να αντέξει σήμερα, και στην εξίσωση της επόμενης μέρας στο επίκεντρο είναι δεδομένο πως θα βρίσκεται ο κ. Τσίπρας, παρά τις αρχικές σκέψεις μετά τη συντριβή του Μαΐου. Η βάση του κόμματος, αυτή που τον εξέλεξε με θηριώδη ποσοστά, θα τα κρίνει όλα, με συσχετισμούς πολύ ευνοϊκούς για τον ίδιο και την προεδρική ομάδα και με καταστατικό που είναι συγκεκριμένο. Και επειδή πολλά λέγονται, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν λειτουργεί όπως τα αστικά κόμματα εξουσίας. Και αυτό δημιουργεί άλλα δεδομένα και προσδιορίζει πλήρως τον οδικό χάρτη των εξελίξεων και από σήμερα είναι σαφές ότι δεν θα είναι γραμμικές.

 ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Ο κ.Κουλη κερδησε , συγχαρητηρια κι απο μενα τον δημοκρατη. Του ευχομαι να κυβερνησει σωστα ! Σανα αρχικο στοχο του και μπουσουλα να ~βαλλει την οικονομικη σταθεροποιηση της Χωρας μας , ! Να παυσει η Ελλαδα ναναι ο ζητιανος της Εωρωπης με 190 δις ευρω ακομα εξωτερικο χρεος! Να δημιουργησει σωστες παραγωγικες δουλειες για τους νεους μας ωστε να μην ειναι μονο τα γκαρσονια της Ευρωπης και να μη περνουν τα ματια τους και φευγουν σ~αλλα μερη οπως γινοταν και στα μετεμφυλιακα χρονια !......Πας για μπανιο , αλλα καποτε θα συπληρωσω τον καταλογο των υποχρεςσεων του κ. Κουλη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά