Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Πού θα καθίσει η μπίλια;


Ο showman της πολιτικής ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Βηθλεέμ βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά της ΑΕΚ για να παρακολουθήσει τον τελικό μεταξύ Ολυμπιακού - Φιορεντίνας. Όχι από κάποια σουίτα, κατά δήλωσή του, αλλά μεταξύ των φιλάθλων. Είχα γράψει πριν από λίγο καιρό πως η επικοινωνιακή καταιγίδα που έχει εξαπολύσει κατά την προεκλογική περίοδο θυμίζει το ανάλογο κλίμα που συνόδευσε την είσοδο του στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, η πολιτική τάξη διερωτάται πού θα καθίσει τελικά η μπίλια το βράδυ των ευρωεκλογών; Τι αποτελέσματα θα έχει όλη αυτή η εκστρατεία που ομολογουμένως κινείται εκτός των γνωστών συμβατικών πλαισίων;

Οι δημοσκοπικές εταιρείες όλες δίνουν ένα εύρος εκτίμησης για τα ποσοστά του Στέφανου Κασσελάκη - προσοχή, μιλώ για Κασσελάκη και όχι για ΣΥΡΙΖΑ - μεταξύ 15-17%. Ποσοστά που του δίνουν με ασφάλεια τη δεύτερη θέση και τον καθιστούν εσωκομματικά κυρίαρχο. Υπάρχει περίπτωση να πέσουν έξω οι δημοσκόποι; Φυσικά, αν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες ένα ρεύμα υπέρ του ή αν θα είναι ένα από τα θύματα της αποχής.

Για το θετικό σενάριο για τον ίδιο και το κόμμα του δε χρειάζονται πολλά λόγια. Για το πώς όμως η αποχή είναι δυνατόν να

ανατρέψει διαμορφωμένους συσχετισμούς δυνάμεων, εδώ χρειάζεται μια εξήγηση.

Είναι κοινή διαπίστωση πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός ετερόκλητου κόσμου που βρίσκεται έξω από τον χώρο της Αριστεράς και της πολιτικής, θα έλεγα. Αυτό είναι αναμφίβολα θετικό. Η αδιαφορία για τα κοινά και η απαξίωση της πολιτικής, από συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και ποικίλες συλλογικότητες, περιορίζουν το εύρος της πολιτικής νομιμοποίησης. Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς που έχουν ανύπαρκτους ή χαλαρούς δεσμούς με την πολιτική θα πάνε να ψηφίσουν για ευρωεκλογές μια καλοκαιρινή Κυριακή.

Και το πρόβλημα για τον Κασσελάκη μπορεί να γίνει μεγαλύτερο αν λάβουμε υπ΄όψη πως η αποχή παρατηρείται σχεδόν πάντα στα μεγάλα αστικά κέντρα εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει τη μεγαλύτερη δύναμη. Είναι γνωστόν πως στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές υστερεί, εκεί όπου η συμμετοχή, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, είναι μεγαλύτερη.

Από την άλλη μεριά, στο ΠΑΣΟΚ, ισχύουν τα εντελώς αντίστροφα. Δεν πρόκειται να πληγεί από την αποχή στα αστικά κέντρα διότι σε αυτά η απήχησή του είναι περιορισμένη. Κινείται πολύ κάτω από το εθνικό του ποσοστό. Απεναντίας στις ημιαστικές περιοχές, στα χωριά και στην Κρήτη, εκεί τα ποσοστά του κινούνται αισθητά πάνω από το εθνικό του ποσοστό. Επιπροσθέτως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 12% είναι συνειδητοί και αποφασισμένοι ψηφοφόροι.

Για αυτό και κάποιοι δημοσκόποι θεωρούν πως το παιχνίδι για τη δεύτερη θέση παραμένει ανοικτό, με αβαντάζ πάντως για τον Κασσελάκη. Σε δέκα μέρες θα γνωρίζουμε τι έβγαλε ο ταχυδακτυλουργός από το καπέλο του ή που τελικά θα καθίσει η μπίλια για τον Στέφανο.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά