Η πολιορκία τού Μεσολογγίου άρχισε τον Απρίλιο του 1825, από τον Κιουταχή Μεχμέτ (ή Ρεσίντ) πασά, με 30.000 στρατιώτες (Α΄ Πολιορκία). Μέσα στην πόλη βρίσκονταν, περίπου, τέσσερες χιλιάδες (4.000) άνδρες, κυρίως ηλικιωμένοι, και δώδεκα χιλιάδες (12.000) γυναικόπαιδα. Μετά την απόρριψη των τουρκικών προτάσεων, από τους προκρίτους τής πόλης, το Μεσολόγγι αποκλείστηκε κι από τη θάλασσα, με στόλο τών: Χοσρέφ και Γιουσούφ πασάδων.
Στις 3 Ιουλίου, οι: Μιαούλης και Σαχτούρης έσπασαν τον αποκλεισμό, οπότε το ηθικό των πολιορκημένων ανυψώθηκε. Λίγο αργότερα μπήκαν στην πόλη (7 Αυγούστου) ενισχύσεις Σουλιωτών τού Κίτσου Τζαβέλα, για να πλαισιώσουν την αποδεκατισμένη φρουρά. Ο Κιουταχής, ωστόσο, που απειλήθηκε από τον Σουλτάνο με αποκεφαλισμό, για την αποτυχία του να κυριέψει την πόλη, συνέχισε την πολιορκία. Η κατάσταση άλλαξε όταν, στα τέλη τού 1825, κατέφθασε στο εχθρικό στρατόπεδο ο Ιμπραήμ, με πάνω από 15.000 Τούρκους και Αιγυπτίους (Β΄ Πολιορκία).
Στις 15 Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι κυρίευσαν το νησάκι «Βασιλάδι», του οποίου οι κάτοικοι κατέφυγαν στο Μεσολόγγι, δημιουργώντας νέες δυσκολίες στο