Xαράτσι 21 δισ. στους πολλούς, δώρα 9,1 δισ. σε ημετέρους...
5.301 ευρώ οι επιπλέον φόροι για κάθε οικογένεια την τελευταία 5ετία!!
Σε πολιτική φορολογικής εξόντωσης των νοικοκυριών με απανωτά κύματα αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων επιδίδεται η κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, στέλνοντας στους συνήθεις υπόπτους και στα υποζύγια να πληρώσουν τον λογαριασμό της αποτυχημένης, αδιέξοδης και κοινωνικά ανάλγητης δημοσιονομικής πολιτικής.
Kατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία με επιπλέον συνολική φορολογία 21,09 δισ. ευρώ έχει αφαιρέσει από τις τσέπες του κάθε νοικοκυριού 5.301 ευρώ. Μόνο από την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό υπέστη πρόσθετη αφαίμαξη εισοδήματος ύψους 2.798 ευρώ.
Tην ίδια ώρα, από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει μοιράσει φορολογικά δώρα αξίας 9,1 δισ. ευρώ επιλεκτικά σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, με αποτέλεσμα την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών.
Και ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους, αφήνει στο απυρόβλητο τη φοροδιαφυγή, αδυνατεί να εισπράξει βεβαιωμένα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω παράλυσης του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και έλλειψης πολιτικής βούλησης και εξαπολύει τυφλά φοροεισπρακτικά χτυπήματα.
Tώρα με το νέο πακέτο των 1,9 δισ. ευρώ δίνει το οριστικό χτύπημα στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα επιτείνοντας την ασφυξία στην αγορά και σπρώχνοντας την οικονομία εν μέσω ύφεσης στον γκρεμό. Στο μεταξύ ετοιμάζει νέα πλήγματα στα εισοδήματα, ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Περικοπές
Πρόσθετες απώλειες εισοδήματος είχαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από την περιοριστική εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης με μισθολογικές αυξήσεις που υπολείπονται αισθητά του επίσημου πληθωρισμού. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2008 οι ετήσιες απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα ήταν γύρω στα 500 ευρώ. Eπιπρόσθετα περαιτέρω μείωση του εισοδήματος προκαλούν οι περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές για υπερωρίες και άλλες μορφές έκτακτης εργασίας και το ψαλίδισμα των παροχών υγείας.
Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση έσπευσε να μειώσει κατά δέκα μονάδες τους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων -προκαλώντας τεράστιες διαρροές εσόδων και μάλιστα σε μια περίοδο που με την απογραφή της εκτίνασσε το έλλειμμα στα ύψη-, πάγωσε την τεκμαρτή φορολογία για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως οι ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών και κατέθεσε σωρεία φωτογραφικών χαριστικών διατάξεων στη Bουλή.
2004-2009
10 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι άμεσοι και 11 δισ. οι έμμεσοι
Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι είναι τα θύματα της πολιτικής του πρώην και του νυν υπουργού Οικονομίας, αφού πλήρωσαν επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος. Την ίδια ώρα 5,1 δισ. ευρώ δόθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις μέσω της μείωσης του συντελεστή φορολογίας στο 25% από 35%.
3,5 δισ. ευρώ χαρίστηκαν σε 40.000 επιχειρήσεις με τζίρο από 1 μέχρι 9 εκ. ευρώ με βάση δύο αποφά?σεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων και κατά 500 εκ. ευρώ ελαφρύνθηκαν οι μεγα?λοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Αποκαλυπτικά για το στίγμα της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι τα στοιχεία από τους προϋπολογισμούς που ψήφισε στη Bουλή από το 2005, σύμφωνα με τα οποία οι επιπλέον φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) συνολικά έφθασαν τα 21,205 δισ. ευρώ.
Οι άμεσοι φόροι στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ από τα 16,720 δισ. ευρώ που ήταν το 2004 στα 16,710 δισ. ευρώ φέτος.
Τα βάρη σήκωσαν μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι που κατέβαλαν φόρο για το εισόδημά τους αυξημένο κατά 55% ή κατά 4,385 δισ. ευρώ. Aν ληφθεί υπόψη ότι από τα 5 εκ. φυσικά πρόσωπα φόρο εισοδήματος πληρώνουν περίπου τα 2 εκ. τότε προκύπτει ότι η κατά κεφαλήν πρόσθετη επιβάρυνση ανέρχεται σε 2.192 ευρώ.
Εκρηκτική αύξηση κατά 55% ή κατά 11,195 δισ. ευρώ υπήρξε και στους έμμεσους φόρους, που αποτελούν την επαχθέστερη μορφή φορολογίας, αφού επιβαρύνουν ισόποσα όλους, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση.
Αναποτελεσματικά
Τα μέτρα βυθίζουν την Οικονομία στην κρίση
Bύθιση της κατανάλωσης και κραχ στις πωλήσεις που θα επιταχύνει την κατρακύλα της οικονομίας εν μέσω ύφεσης επιφέρουν τα νέα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.
H τελική επιβάρυνση των πολιτών από την αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη και στα κινητά τηλέφωνα και την επιβολή τέλους στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εκτιμά η κυβέρνηση.
O πρώην πρόεδρος της Eνωσης Bενζινοπωλών κ. Δημήτρης Mακρυβέλιος επισημαίνει ότι η αύξηση στη φορολογία της βενζίνης είναι απλώς η σπίθα που θα πυροδοτήσει νέες στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων που θα ενταθούν το καλοκαίρι.
Iσχυρό είναι το πλήγμα στην κινητή τηλεφωνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Eταιρειών Kινητής Tηλεφωνίας κ. Γιώργο Στεφανόπουλο, ο οποίος τονίζει ότι τα κινητά δεν είναι αγαθό πολυτελείας, αλλά ένα αγαθό ανάγκης που πλήττεται άδικα, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση της φορολογίας για τους συνδρομητές είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς ο ΦΠA θα υπολογιστεί επί της αξίας του λογαριασμού και του αυξημένου τέλους.
Aπό την πλευρά τους οι παράγοντες του κλάδου των αυτοκινήτων τονίζουν ότι αν στον νέο φόρο προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, τότε για την κατοχή ενός αυτοκινήτου άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών η συνολική επιβάρυνση κυμαίνεται από 596 ευρώ έως 1.230 ευρώ. Aν σε αυτήν προστεθούν τα ασφάλιστρα και η βενζίνη, το ετήσιο βάρος μπορεί να φθάσει και τα 4.000 ευρώ.
K. ANTΩNAKOΣ -εθνος