Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Αριστερά µεν, αλλά ...

«Είναι µονίµως λάθος τη σωστή στιγµή». το έλεγαν παλιά στην Αγγλία για τους τόρις. αλλά ισχύει σήµερα στην Ελλάδα για τον Συνασπισµό. Κόµµα µε επικεφαλής έναν νέο άνθρωπο, µε σύγχρονη σκηνική παρουσία και χωρίς πολιτικές αµαρτίες στις αποσκευές του από το παρελθόν. Θα έπρεπε εκ της κοµµατικής γεωγραφίας να είναι δυνάµει το σκοτεινό αντικείµενο του πόθου των ψηφοφόρων του µισού πολιτικού φάσµατος. αλλά καταφέρνει να τους κλείνει την πόρτα κατάµουτρα κάθε φορά που προσπαθούν να τη χτυπήσουν.

∆υο παραδείγµατα είναι αρκετά.

Το πρώτο από τις αρχές του 2008.

ο –αθαµάν– Αλέξης Τσίπρας είναι η «φρεσκαδούρα» στην πολιτική σκηνή και τα βλέµµατα στρέφονται πάνω του, οι δηµοσκοπήσεις στέλνουν τον.. Συν στο κατώφλι του 20%. Όλο και περισσότεροι πολίτες (και τα µίντια) καλοβλέπουν το ενδεχόµενο να επαναληφθεί το φαινόµενο της  Ε∆Α του 1958, άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ήδη δυο εκλογές υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και οµφαλοσκοπεί. ο µεταπολιτευτικός συσχετισµός δυνάµεων τείνει να αλλάξει.

Ήλθε ο ∆εκέµβρης µε τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία στα Εξάρχεια. εκεί στη «ρωγµή του χρόνου» ο Συνασπισµός έχασε τον µπούσουλα προσπαθώντας να διασώσει τη συνοχή στο βαβυλωνιακό του κέλυφος.

Θεώρησε ότι ξεκίνησε η µεγάλη επανάσταση και όφειλε να σπεύσει. ορισµένα στελέχη του φαντασιώνονταν ότι οι φωτιές της Αθήνας που πυρπολήθηκε είχαν τη φλόγα του γαλλικού Μάη και τα οδοφράγµατα είχαν µεταφερθεί από το Καρτιέ Λατέν. όπως συµβαίνει πάντα, η λάθος ανάγνωση των γεγονότων οδηγεί σε λάθος πολιτικές συµπεριφορές. οι ψηφοφόροι τρόµαξαν και το κόµµα µε το ζόρι µπήκε στη Βουλή. Θεωρητικά οι συνθήκες που διαµορφώνονται στην κοινωνία λόγω Μνηµονίου εξακολουθούν να προσφέρονται για την ανάκαµψη της ανανεωτικής αριστεράς. πρακτικά η ίδια η ανανεωτική αριστερά δεν προσφέρεται. ∆ήµαρχο στην Αθήνα έβγαλε ο Κουβέλης, όχι ο τσίπρας. Και τώρα στην υπόθεση της νοµικής η Κουµουνδούρου κλείνει πάλι τα παραθυρόφυλλα στο εκλογικό σώµα. Μπορεί να πει κανείς: δεν πρέπει η αριστερά να βάζει πάνω από όλα τις ιδέες της; την απάντηση έδωσε πριν από χρόνια ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης – συνεργάστηκε άλλωστε µε την Κουµουνδούρου: «αν σας πει κάποιος ότι ανήκει στην αριστερά, ρωτήστε τον: αριστερά µπαίνοντας ή αριστερά βγαίνοντας;». 

Γ. Λακόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ...ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ :::::::::::;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά