Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Σκηνικό χάους στην Τρίπολη - Σκληροί βομβαρδισμοί στη Λιβύη

Αναζωπυρώθηκαν, εν μέσω κορονοϊού, οι μάχες στη Λιβύη, ανάμεσα στα στρατεύματα της "Ανατολικής Λιβύης" του στρατάρχη, Χαλίφα Χάφταρ, και της "κυβέρνησης" της Τρίπολης, με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι "άτακτες" πολιτοφυλακές, εντός της λιβυκής πρωτεύουσας, φέρονται να προσπάθησαν να καταλάβουν το ονομαζόμενο "προεδρικό μέγαρο", δηλαδή την έδρα της λιβυκής "κυβέρνησης". Ωστόσο, κατά την ίδια φημολογία, δεν βρισκόταν εκεί ο "πρόεδρος" της "κυβέρνησης" της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σαράζ.
Σύμφωνα με έντονη φημολογία, η επίθεση έγινε, εξαιτίας της αγανάκτησης που προκάλεσε η απόφαση του Σαράζ, ο οποίος φέρεται να τοποθέτησε μέλος της οικογένειάς του ως αρμόδιο για την διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού. Κάτι που για
πολλούς Λίβυους σημαίνει πάρτυ κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και διαφθοράς. Κατ' άλλους, η επίθεση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή η "κυβέρνηση" έκλεισε τον εναέριο χώρο της Τρίπολης, κι έτσι είναι αδύνατον να μεταφερθούν αεροπορικώς στο εξωτερικό οι τραυματίες πολιτοφύλακες.
Εκτός, βέβαια, αυτών των γραφικών στιγμιότυπων -κάτι συνηθισμένο, πάντως, τόσο στη Λιβύη, όσο και σε άλλες αραβικές χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και χάους- οι μάχες μαίνονται σε πολλά κρίσιμα μέτωπα.
Σκηνικό χάους στην Τρίπολη - Σκληροί βομβαρδισμοί στη Λιβύη 371822 photo
Κοντά στην πόλη Μισράτα, στην περιοχή, Αμπού Γκράϊ, από βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Χάφταρ, φαίνεται ότι υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες. Η Μισράτα αποτελεί ανεξάρτητη "πόλη - κράτος", διαθέτει ισχυρές ένοπλες πολιτοφυλακές, και έχει την αμέριστη υποστήριξη σε οπλισμό, στρατιωτικούς, μισθοφόρους και χρήματα, από το Κατάρ και την Τουρκία. Στην ευρύτερη περιοχή της, όπου έχουν πλησιάσει οι δυνάμεις του Χάφταρ, γίνονταν σποραδικές μάχες εδώ και καιρό, αλλά τώρα αναζωπυρώθηκαν.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, κάποιες πολιτοφυλακές της Μισράτα εστράφησαν κατά του Σαράζ. Με ανακοίνωσή τους, τον καταγγέλλουν ως "προδότη", και τις στρατιωτικές δυνάμεις του ως ανίκανες να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο οπλισμό και πυρομαχικά στις πολιτοφυλακές που μάχονται κατά του Χάφταρ. Από τη μεριά του, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μισράτα καταγγέλλει τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ ότι ουσιαστικά υποστηρίζουν τον "εγκληματία πολέμου", Χάφταρ.
Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις φαίνεται ότι έχουν αναζωπυρωθεί και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, όπου, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν ΜΜΕ προσκείμενα στον Χάφταρ, οι δυνάμεις του τελευταίου σιγά - σιγά προωθούνται προς το κέντρο της. Κατά τους ίδιους ισχυρισμούς, εντείνεται η πολιορκία της λιβυκής πρωτεύουσας από όλες τις πλευρές της. Το ίδιο και στην πόλη, Ζαουΐγια, δυτικά της Τρίπολης. Στις μάχες φέρονται να έχουν σκοτωθεί και αρκετοί από τους μισθοφόρους που έστειλε η Τουρκία, από τη Συρία, στη Λιβύη.
Απώλειες, ωστόσο, φαίνεται ότι καταγράφει και το στρατόπεδο του Χάφταρ. Σύμφωνα με πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ, από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έχασε τη ζωή του στην περιοχή της Μεγάλης Σύρτης ο στρατηγός, Σαλέμ Ντιγιάγκ.
Όπως και να' χει, το στρατόπεδο Χάφταρ καλλιεργεί την εικόνα ότι "το τέλος πλησιάζει". Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, και δεν είναι ένα ακόμη προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν η Τουρκία και οι σύμμαχοί της στην υπόθεση της Λιβύης έχουν αποφασίσει να οπισθοχωρήσουν και να οργανώσουν μια "αξιοπρεπή" αποχώρηση από την εμπόλεμη ζώνη της Λιβύης.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά