Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Οχι άλλη χούντα

Χούντα εδώ, χούντα εκεί και χούντα παρακάτω. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όποια πόρτα κι αν ανοίξεις, θα σε περιμένει και από μία χούντα. Έτσι που πάει αν, ο μη γένοιτο, μας προκύψει καμιά πραγματική, δεν θα καταλάβουμε τη διαφορά. Μισό αιώνα μετά την κατάρρευσή της η χούντα είναι παντού. Οι Αγανακτισμένοι, όσο μούντζωναν τη Βουλή, φώναζαν «η χούντα δεν τέλειωσε το ’73». Χθες ακόμη, οι φοιτητές που έκλεισαν το κέντρο βλέπουν χούντα στο πανεπιστήμιο. Ο κ. Συρίγος, κατά την ανακοίνωση κάποιου αρκτικόλεξου εκπαιδευτικών του ΣΥΡΙΖΑ, κατρακυλάει στον χουντικό κατήφορο. Γιατί; Επειδή σε κάποια διαδικτυακή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι το 1969 υπήρχε αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Η συζήτηση στρεφόταν γύρω από τη δεκαετία του ’60. Τόλμησε, όμως, ο αδίστακτος να αναφερθεί σε γεγονότα της δεκαετίας του ’60. Είπαμε, να μιλάμε για Ιστορία αλλά μην τα κάνουμε όλα ίσωμα. Αν έλεγε ότι έως το 1974 τα διαβατήρια έγραφαν «Βασίλειον της Ελλάδος» θα είχε πιάσει πάτο ως βασιλοχουντικός. Ειρήσθω εν παρόδω. Περιμένω να δω πώς θα διαχειρισθεί η επιτροπή 2021 το θέμα. Οχι της χούντας. Της βασιλείας, που καλύπτει τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια. Υποθέτω, όπως τον Βασιλικό Κήπο, που τον βαφτίσαμε «Εθνικό» για να τιμήσουμε την ιστορική μας μνήμη. Και φροντίσαμε να μην υπάρχει ίχνος της βασίλισσας Αμαλίας, που τον έφτιαξε.
 
Το πρώτο που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι η έλλειψη φαντασίας. Μαζί με το φουλάρι και την κουκούλα βγάζουν και μια χούντα από το συρτάρι και την κραδαίνουν. Τόσες δεκαετίες, τόσες χιλιάδες διαδηλώσεις δεν γέννησαν ένα καινούργιο σύνθημα. Και γιατί να γεννήσουν, θα μου πείτε. Ισως για να αποδείξουν πως είναι ζωντανοί. Αναρωτιέσαι τι σημαίνει για έναν σημερινό εικοσάχρονο η χούντα. Ρητορική η ερώτηση. Τα συνθήματα δεν τα φτιάχνουν οι εικοσάχρονοι. Τα συνθήματα τα φτιάχνουν οι σοφοί καθηγητές τους, ψημένοι στους αγώνες. Δεν διακρίνονται για την εργατικότητά τους ούτε για την επινοητικότητά τους. Ξέρουν όμως ότι η Αριστερά βγήκε κερδισμένη από τη χούντα. Οχι από την πτώση της, διότι τη χούντα δεν την έριξε η Αριστερά. Από την ίδια τη χούντα, που κατάφερε να την ξεπλύνει από τα εγκλήματα του Εμφυλίου. Η χούντα για την Αριστερά είναι σαν το Γουέμπλεϊ του Παναθηναϊκού για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εφθασε στον τελικό, έχασε, αλλά έφθασε ώς εκεί. Βάλε μια χούντα παντού, όλο και κάτι θα εισπράξεις.
 
Παλεύουν να καθηλώσουν τον φοιτητόκοσμο με τα προβλήματα ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια. Να τον υποχρεώσουν να σκέφτεται σαν και αυτούς, να γεράσει πριν προλάβει να ωριμάσει. Αν τον αφήσουν να επεξεργαστεί τον δικό του τρόπο για να αντιληφθεί τον κόσμο του, αυτοί θα βγουν στα αζήτητα. Όταν μιλάμε για βιασμούς, μην αγνοούμε και αυτή την εκδοχή τους.
 Τάκης Θεοδωρόπουλος-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη απο το ψέμα κ.Θεοδωρόπουλε, εκτός και αν απευθύνεσαι σε πολίτες που ψάχνουν δικαιολογία ή οτι τους δόσεις το καταπίνουν. Ευτυχώς πια στην εποχή του διαδικτύου, οτι λέμε οτι γράφουμε παραμένουν. Επειδή δεν είμαστε όλοι οι πολίτες ''ταμένοι'' χάνετε η αξιοπιστία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά