Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Δεν είναι μόνον ο Λουκασένκο


Για ποιο λόγο ο ηγέτης της Λευκορωσίας προχώρησε σε μια πράξη κρατικής αεροπειρατείας για να συλλάβει έναν 26χρονο; Δεν σκέφτηκε πως έτσι θα προκαλέσει ένα κύμα διεθνών αντιδράσεων; Δεν έχει καταλάβει ότι τα φώτα όλου του πλανήτη θα είναι στραμμένα στην τύχη του Ρομάν Προτάσεβιτς; Με απλά λόγια, δεν είχε τη στοιχειώδη φαιά ουσία στο μυαλό του για να υπολογίσει ότι το οποιοδήποτε όφελος από την αεροπειρατεία θα είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος που αυτή θα προκαλέσει; 

Η κοινή λογική λέει πως όλα αυτά τα σκέφθηκε και όμως έκανε ό,τι έκανε. Ένας πολίτης που έχει αναπτύξει τον ορθολογικό τρόπο σκέψης θα χαρακτήριζε αυτήν την ενέργεια του Λουκασένκο ανορθολογική, ακόμη και με τη δική του ολοκληρωτική αντίληψη. Αν ήθελε να εξουδετερώσει ένα 26χρονο παλικάρι, δεν θα απογείωνε δύο μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Θα υπήρχαν προσφορότεροι και διακριτικότεροι τρόποι αντιμετώπισής του.

Απ’ όσο θυμάμαι, επί αλήστου μνήμης μεγάλης Σοβιετίας, ουδέποτε η KGB προχώρησε σε

παρόμοια πράξη αεροπειρατείας. Τελείωνε τις περισσότερες δουλειές της στο εξωτερικό χωρίς να αφήσει ίχνη. Απλώς αιωρούνταν φήμες. Σήμερα ο Λουκασένκο έκανε μια επίδειξη «τσαμπουκά» προς πάσα κατεύθυνση. Προφανώς θέλησε να στείλει μήνυμα ισχύος στο εσωτερικό της χώρας του και μήνυμα περιφρόνησης προς τη διεθνή κοινότητα. Αλλωστε, έχει τις πλάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το καλοκαίρι, ενώ περνούσε δύσκολες στιγμές, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν εναντίον του, σχεδίαζε να ζητήσει την επέμβαση του ρωσικού στρατού, εάν η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχό του.

Στο κάτω κάτω, αυτά τα καθεστώτα ελάχιστη σημασία δίνουν σε κυρώσεις και καταδικαστικά ψηφίσματα. Οι ηγέτες τους, έχοντας τσιμεντώσει την εξουσία τους μέσα από μηχανισμούς κυρίως κρατικής βίας, αισθάνονται παντοδύναμοι και ανεξέλεγκτοι. Εχοντας αποκτήσει θεϊκό σύνδρομο, κυριαρχούνται από τακτικές κρίσεις μεγαλείου. Σε παρόμοιες συμπεριφορές διακρίνονται και ο Ερντογάν και ο Μαδούρο και βεβαίως ο Πούτιν. Ο καθένας με την ιδιοσυγκρασία του και τις ιδιαιτερότητες της χώρας του. Αν ο Λουκασένκο είναι αεροπειρατής, ο Ερντογάν έχει γεμίσει τις φυλακές με αντιφρονούντες, ο Μαδούρο έχει αφανίσει την αντιπολίτευση και ο Πούτιν με την FSB έχει βρει επιστημονικούς τρόπους εξουδετέρωσης των αντιπάλων του. Αυτοί οι ηγέτες, σε τελική ανάλυση, είναι αλλεργικοί στην αντιπολίτευση και το δείχνουν με κάθε βάρβαρο τρόπο.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά