Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Τα βλήματα και η μέθοδος της σουπιάς


Έχει περάσει λιγότερος καιρός απ’ ό,τι φαίνεται. Μόλις τo 2017 o τότε υπουργός Άμυνας είχε κατηγορηθεί ότι, σε συνεννόηση με έναν γνωστό του επιχειρηματία από τη Βόρεια Ελλάδα, που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, είχε αποπειραθεί να πουλήσει 300.000 βλήματα στο βασίλειο της Μέσης Ανατολής. Υπήρχαν απτά –γραπτά– ίχνη του εγχειρήματος. Είχε ξηλωθεί θεατρικά ένας ταξίαρχος, που υπηρετούσε ως υπεύθυνος εξοπλισμών. Η υπόθεση έβραζε, σε βαθμό που πολλοί είχαν σχηματίσει τη βεβαιότητα ότι θα έκαιγε τον κυβερνητικό συνεταιρισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Και ο τότε πρωθυπουργός τι έκανε; Εμφανίστηκε στη Βουλή μόνο για να πετάξει (παρα)πληροφοριακά θραύσματα και υπαινιγμούς – για τον πατέρα του μεσάζοντα, που τάχα ήξερε τον πατέρα του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης, επειδή είχαν βρεθεί στην ίδια πτήση· για μια υψηλόβαθμη πηγή της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ, που αποκαλύφθηκε και «κάηκε» χωρίς να κατηγορηθεί κατόπιν για τίποτα· για αόριστες συσχετίσεις αυτής της πηγής με τους αντιπάλους της τότε κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, προκειµένου να προσπεράσουν το σκάνδαλο, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν κάνει το

απόρρητο ακορντεόν, άλλοτε επικαλούμενοι την ιερότητα των κρατικών μυστικών και απειλώντας με ποινικές συνέπειες όποιον τα παραβίαζε· και άλλοτε σπάζοντας οι ίδιοι το απόρρητο, για να βγάλουν στη σέντρα ό,τι εξυπηρετούσε τη σύγχυση και τη συσκότιση (την ντεζινφορματσίγια, που λένε και οι Ρώσοι). Αποτέλεσμα; Τα κατάφεραν περίφημα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, κανείς δεν θυμόταν πια τα βλήματα και τα ντοκουμέντα που στοιχειοθετούσαν την απόπειρα καρποφόρου εκποίησής τους.

Πόσο πιθανό είναι να δούμε και τώρα, στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις που ετοιμάζονται για τις επόμενες ημέρες, την ίδια μέθοδο της σουπιάς; Πόσο πιθανό είναι η νυν πλειοψηφία να διαφύγει από τη θέση του απολογουμένου, εκσφενδονίζοντας σπαράγματα από τα αθέατα πεπραγμένα των προκατόχων της; Μπορεί άραγε να επαναληφθεί το επικοινωνιακό στρατήγημα του πτυσσόμενου απορρήτου – ανοίγουμε ό,τι συμφέρει, κλειδώνουμε ό,τι μας ενοχλεί;

Αν μας µαθαίνει κάτι η ιλαροτραγωδία των βλημάτων είναι ότι οι υποθέσεις γκρίζας διαχείρισης της εξουσίας, ακόμη κι όταν διεγείρουν τα αντανακλαστικά του πολιτικοδημοσιογραφικού συστήματος, δεν προκαλούν αυτομάτως μετατοπίσεις στο έδαφος της κοινής γνώμης. Αντιθέτως. Ενίοτε γίνονται αντιληπτές ως ένα παίγνιο της εξουσίας, που μπορεί να το καταναλώνει κανείς κινηματογραφικά, χωρίς να το εσωτερικεύει – όπως εσωτερικεύει τραυματικά τον λογαριασμό του ρεύματος ή τον πληθωρισμό.

Το δεύτερο μάθημα από εκείνη την ξεχασμένη υπόθεση είναι ότι το κράτος ακόμη και στους πιο νευραλγικούς του βραχίονες παραμένει όμηρος των προσώπων και της πολιτικής συγκυρίας. Δεν έχει σπονδυλική στήλη. Εχει μόνο ύφος. Το ύφος εκείνων που κάθε φορά το καθοδηγούν.

Γι’ αυτό και η Βουλή είναι μάλλον απίθανο να πετύχει κάτι περισσότερο από το να λειτουργήσει ως πεδίο εκτόνωσης της πολιτικής έντασης. Άγριας μεν. Αλλά εκτόνωσης.

 Μιχ. Τσιντσίνης-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. ... ενω η μεθοδος του χαμαιλεοντα ,αν σκεφθει κανεις και το πως αυτοεξωρισθηκε στις Βρυξελλες ο κ. Μειμερακης, ειναι η προτιμητεα μεθοδος της ΝΔουλας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά