Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Οι «δικασταί» του 13-0


Αιφνιδιασμός, αμηχανία, φανατισμός. Από αυτά τα στάδια πέρασαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι γεφυροποιοί, με την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης του Ν. Παππά. Από το «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας» περάσαμε στη χυδαία δημοσιοποίηση των ονομάτων των 13 δικαστών που έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση, από επώνυμους δημοσιογράφους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον ήταν ένα μήνυμα προς τους άλλους δικαστές που δικάζουν Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη. 

Ας σημειωθεί πως οι 13 δικαστές κληρώθηκαν με δημόσια κλήρωση, μέσα στη Βουλή, την οποία διενήργησε η κυρία Σακοράφα. 

Τελικά, αν κρίνω από τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα αυτή η δικαστική απόφαση δεν επηρεάζει καθόλου τη θέση του καταδικασθέντα στην πολιτική σκηνή. Αυτός συνεχίζει την πορεία του, μη συναισθανόμενος πόσο ατιμωτική είναι για έναν πολιτικό η αμετάκλητη καταδίκη για παράβαση καθήκοντος. Τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία έχει απομακρύνει από τις τάξεις της στελέχη που δεν

κουβαλούσαν καμιά ποινική καταδίκη, αλλά η ηγεσία της έκρινε πως παρέβησαν κάποιους κώδικες χρηστής συμπεριφοράς. Διαφορά πολιτικού ήθους.

Η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση αυτομάτως ακυρώνει και το τεκμήριο της αθωότητας. Το «όλοι είναι αθώοι μέχρις αποδείξεως της ενοχής τους» παύει να υφίσταται ευθύς ως αποδειχθεί η ενοχή τους. Είναι πλέον ένοχοι και έτσι αντιμετωπίζονται. Προφανώς για τη ριζοσπαστική Αριστερά οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης ελάχιστη αξία έχουν αν δεν είναι αρεστές. 

Είθισται, στην Ελλάδα, οι πολιτικοί την ποινική τους καταδίκη να την προσπερνούν με προσφυγή στον λαό. Έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και είχε γι΄αυτούς θετικά αποτελέσματα. Οι ψηφοφόροι τους αντιμετωπίζουν την καταδίκη τους ως αποτέλεσμα πολιτικής δίωξης και όχι ως παραβατική συμπεριφορά που τιμωρήθηκε. Και τους δικαιώνουν.

Δηλαδή αυτή η απόφαση του 13-0 δεν επηρεάζει το πολιτικό κλίμα; Φυσικά και το επηρεάζει, αν κρίνω και από τις αντιδράσεις των Συριζαίων. Μπορεί να φανατίζει τους πιστούς ακολούθους του κόμματός τους, όμως προβληματίζει εκείνη τη σημαντική μερίδα των πολιτών που απαιτούν σεβασμό των θεσμών. Δεν μπορεί να διαμαρτύρεσαι για τις παρακολουθήσεις και να τις κάνεις σημαία σου και από την άλλη να περιφρονείς το 13-0. Να το προσπερνάς σα να μην έχει υπάρξει. Είσαι παντελώς αναξιόπιστος.

Αυτό είναι και το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν όλοι αυτοί που προσπάθησαν να κτίσουν τις γέφυρες του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά. Η a la carte αντιμετώπιση των θεσμών φανερώνει πόσο υποκριτικές είναι οι «δημοκρατικές» ευαισθησίες τους. Από αυτήν την οπτική η ζημία που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το 13-0 και την εν συνεχεία αντιθεσμική αντίδραση του, είναι μεγάλη, αν λάβουμε υπ΄όψη πως όλα αυτά συμβαίνουν σε προεκλογική περίοδο. Αποτελούν ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία σε αυτό το κρίσιμο δίμηνο, μαζί με ό,τι άλλο θα προκύψει.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά