Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Δώσε θάρρος στον δικτάτορα…


Κάποτε ήταν ένας δικτάτορας που πίστευε ότι η χώρα του είναι αδικημένη. Σύμφωνα με τη θεωρία του, ο λαός του χρειαζόταν ζωτικό χώρο για να αναπτυχθεί και έπρεπε να αποτινάξει τους επαχθείς όρους ειρήνης που είχαν επιβληθεί μετά τον πιο αιματηρό πόλεμο που είχε γνωρίσει ο κόσμος.

Αποφάσισε να το ρισκάρει. Έστειλε στρατό στην αποστρατιωτικοποιημένη (λόγω των συνθηκών) ζώνη της χώρας του. Το ρίσκο απέδωσε. Οι κουρασμένες από τον πόλεμο δημοκρατίες έκαναν τα στραβά μάτια, όπως έγινε προσφάτως με την αναίμακτη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει. Ενθαρρυμένος από την αβουλία των δυτικών ηγετών προχώρησε τον Μάρτιο του 1938 στην προσάρτηση της «αδελφής χώρας» Αυστρίας. Οι δυτικές δημοκρατίες πάλι δεν απάντησαν, παρά το γεγονός ότι

οι εκλεγμένες ηγεσίες της Αυστρίας δεν επιθυμούσαν την προσάρτηση. Κάτι τέτοιο γίνεται και τώρα με τα σχέδια προσάρτησης της Λευκορωσίας από τη Ρωσία, με μόνη διαφορά ότι στην πρώτη δεν υπάρχουν εκλεγμένες ηγεσίες.

Κατόπιν ο Αδόλφος Χίτλερ ανακάλυψε ότι στη γειτονική Τσεχοσλοβακία υπήρχαν καταπιεσμένοι Γερμανοί. Τα χειραγωγούμενα από τον Γκέμπελς Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του έδειχναν ψεύτικες εικόνες από διωγμούς στη Σουδητία. Ο Γερμανός δικτάτορας απαίτησε την προσάρτηση αυτών των εδαφών στη Γερμανία. Την ίδια «ανακάλυψη» έκανε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ανατολική Ουκρανία.

ADVERTISING

Εγιναν πολλά, αλλά στο τέλος οι κουρασμένες από τον Μεγάλο Πόλεμο δυτικές Δημοκρατίες συμφώνησαν να παραδοθούν ολόκληρες περιοχές μιας τρίτης χώρας στον πολεμοχαρή δικτάτορα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν, ανεμίζοντας το αντίγραφο της Συμφωνίας του Μονάχου, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον «χερ Χίτλερ» για «έντιμη ειρήνη». Πικρόχολος ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε ότι «η Αγγλία είχε να διαλέξει μεταξύ ατιμίας και πολέμου. Προτίμησε την ατιμία και θα έχει τον πόλεμο». Μετά μερικούς μήνες ο Χίτλερ προσάρτησε ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία, όπως ο Πούτιν επιχείρησε προ έτους με την Ουκρανία.

Τελικώς και παρά τις παραχωρήσεις της Δύσης ο Παγκόσμιος Πόλεμος δεν απεφεύχθη. Η κόκκινη γραμμή ήταν η Πολωνία. Αν ο Γερμανός δικτάτορας εισέβαλε και εκεί, Γαλλία και Βρετανία θα του κήρυτταν τον πόλεμο. Ο Χίτλερ το έκανε πιστεύοντας ότι οι δυτικοί θα προτιμούσαν, για μια ακόμη φορά, την ατίμωση.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντοτε σαν φάρσα. Ομως διδάσκει. Αυτό που έμαθαν οι εκ της φύσεώς τους φιλειρηνικές δημοκρατίες είναι ότι μετά την Τσεχοσλοβακία είναι η Πολωνία. Μετά την Ουκρανία, είναι πάλι η Πολωνία και ακολουθούν άλλοι…

 Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά