Οι μύθοι καταδυναστεύουν τη σεξουαλική ζωή μας και συχνά προκαλούν σοβαρά προβλήματα.
«Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταγράψει ότι η έλλειψη ενημέρωσης για τα θέματα της σεξουαλικότητας είναι το σημαντικότερο αίτιο για τη δημιουργία και τη διατήρηση μύθων για το σεξ», επισημαίνει η ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών και επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εύη Κυράνα.
«Μάλιστα αυτοί οι μύθοι οδηγούν κάποιους ανθρώπους είτε σε αποφυγή σεξουαλικής ζωής είτε σε ενοχές, ακόμη και στην εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων».
1. Η φυσιολογική συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είναι δύο φορές την εβδομάδα
«Η επιθυμία για ερωτική συνεύρεση ποικίλλει από άτομο σε άτομο και καθορίζεται από την ερωτική επιθυμία, τον ή τη σύντροφο, αλλά κυρίως από τις συνθήκες της καθημερινότητας», εξηγεί η κ. Κυράνα. «Ας αναλογιστούμε τη σεξουαλική μας ζωή την περίοδο των διακοπών και θα καταλάβουμε. Δεν υπάρχει κανόνας, πολύ δε περισσότερο "φυσιολογικό"».
Επίσης, πολλές φορές υπάρχουν διαφορές στη συχνότητα επιθυμίας σεξ στα δύο μέλη ενός ζευγαριού. «Αυτό μπορεί να φέρει κάποια δυσκολία στο ζευγάρι, αλλά σημασία έχει να μπορεί να ευχαριστιέται το σεξ. Για τη συχνότητα, ας βρίσκουν μια λύση που ικανοποιεί και τους δύο», συνιστά η κ. Κυράνα.
2. Το μέγεθος του πέους καθορίζει την απόλαυση της γυναίκας
Σε πρόσφατη μελέτη, 21% των γυναικών που ερωτήθηκαν είπε πως το μήκος του πέος είναι «σημαντικό» και μόνο 1% απάντησε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό». Το μήκος ήταν λιγότερο σημαντικό από το πάχος και 32% ανέφερε πως το πάχος είναι σημαντικό.
Οι διακυμάνσεις στο μήκος του πέους καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, κυρίως φυλετικούς. Το μήκος του πέους σε στύση κυμαίνεται από 11 έως 15 εκ. (ο μέσος όρος για τη λευκή φυλή είναι τα 13 εκ.). Η επιστήμη έχει καθορίσει ως παθολογικό μήκος πέους αυτό κάτω από 7 εκ. (το μήκος του κόλπου είναι περίπου 7 εκ.). Πρόκειται για την πάθηση μικροφαλία, που συνήθως συνδέεται με έλλειψη τεστοστερόνης κατά την ανάπτυξη του παιδιού.
3. Ο αυνανισμός είναι ανδρική συνήθεια
Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες έδειξε πως άνω του 60% των ανδρών και 40% των γυναικών αυνανίστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Όταν το δείγμα περιορίστηκε σε άτομα που συζούσαν και είχαν σταθερή σχέση, τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα: 85% των ανδρών και 45% των γυναικών.
«Η αυτοϊκανοποίηση είναι φυσιολογική συμπεριφορά», λέει η κ. Κυράνα. «Επίσης, η δοξασία ότι ο αυνανισμός είναι επιβλαβής για την υγεία έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Φαίνεται ότι οι άνδρες αυνανίζονται συχνότερα στις νεώτερες ηλικίες, ενώ οι γυναίκες μετά την τρίτη δεκαετία».
4. Τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες
Τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Απλώς, στον άνδρα τα σεξουαλικά προβλήματα (π.χ., αδυναμία στύσης ή πρόωρη εκσπερμάτιση) δεν κρύβονται εύκολα.
Ανεξαρτήτως ηλικίας, 40%-50% των γυναικών, σε σχέση με 20%-30% των ανδρών, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία έντονη σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες συνδέονται με την ηλικία αφού όλα τα οργανικά αίτια σε άνδρες και γυναίκες είναι απότοκα οργανικών παθήσεων των αγγείων, των νεύρων και των ορμονών. Τα ψυχογενή αίτια όμως είναι συχνά σε όλες τις ηλικίες.
5. Μετά την ηλικία των 60, δεν υπάρχει σεξουαλική ικανοποίηση
Πρόσφατη μελέτη σε μεγάλο δείγμα στον ελληνικό πληθυσμό έδειξε πως 60% των ανδρών και 64% των γυναικών ηλικίας 60-80 ετών είναι ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική λειτουργία τους. Μελέτες από τον διεθνή χώρο δείχνουν πως παρότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται με την ηλικία, η σεξουαλική ικανοποίηση παραμένει υψηλή.
«Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στο σεξ», τονίζει η κ. Κυράνα. «Βέβαια, οι προτεραιότητες αλλάζουν με την πάροδο της ηλικίας καθώς και η διαθεσιμότητα συντρόφου. Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες και η απώλεια του συντρόφου φαίνεται ως το πιο κοινό αίτιο διακοπής της σεξουαλικής ζωής. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είχαν έντονη σεξουαλική ζωή ως νέοι, θα διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή και στην τρίτη ηλικία».
6. Ο άνδρας πρέπει να φέρνει την γυναίκα σε οργασμό κάθε που φορά που κάνουν σεξ
«Ο άνδρας μπορεί μέσω σεξουαλικών πρακτικών και της σχέσης του με τη γυναίκα να συμβάλλει στην ευχαρίστησή της, αλλά δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης», λέει η κ. Κυράνα. «Σημαντικό ρόλο στην ευχαρίστηση της γυναίκας έχει και η ίδια, π.χ. πόσο χαλαρή και ξεκούραστη είναι, πόσο γνωρίζει τι της αρέσει και πόσο άνετα νιώθει να το δείξει στον σύντροφο της, αν κάνει σεξουαλικές σκέψεις κ.ά. Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, επηρεάζει την ατομική του ευχαρίστηση καθώς και του ή της συντρόφου του».
Η επίμονη προσπάθεια επίτευξης οργασμού και η επικέντρωση σε αυτόν μπορεί να μειώσει την ευχαρίστηση και των δύο συντρόφων, ακόμα και να καταστρέψει τη σεξουαλική σχέση. Βέβαια, μπορεί να κρύβονται και προβλήματα, με πιο συχνό αυτό της πρόωρης εκσπερμάτισης. Οι περισσότεροι άνδρες φθάνουν σε οργασμό μέσα σε 3-10 λεπτά.
7. Η γέννηση του παιδιού συμβάλλει στην επιτυχία μιας σχέσης
Μελέτη σε ζευγάρια που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί έδειξε πως 8 μήνες μετά τον ερχομό του παιδιού, 50% ανέφερε πως η σεξουαλική του ζωή είναι «κακή» ή «όχι πολύ καλή» και το ένα στα πέντε ήθελε βοήθεια γι' αυτό. Επίσης, το ποσοστό όσων αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέσης τους ως «κακή» ή «όχι πολύ καλή» αυξήθηκε, από 1% πριν από τη γέννα, σε 20% 8 μήνες μετά. «Τα νέα ζευγάρια πρέπει να προστατεύσουν την προσωπική τους σχέση, εξασφαλίζοντας λίγο χρόνο γι' αυτή», συμβουλεύει η κ. Κυράνα.
Ακόμη και η προσπάθεια για σύλληψη μπορεί να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα. Η γυναίκα μπορεί να ενδιαφέρεται για σεξ μόνο τις γόνιμες ημέρες, ενώ ο άνδρας να καλείται να εκτελέσει το καθήκον του συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, με πιθανό αποτέλεσμα μια ψυχογενή σεξουαλική δυσλειτουργία.
8. Οι άνδρες είναι πάντα έτοιμοι για σεξ
Πολλοί άνδρες πιστεύουν πως μπροστά σε μια ελκυστική γυναίκα, πρέπει πάντα να είναι σε θέση να έχουν στύση. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», λέει η κ. Κυράνα. «Π.χ., μπορεί ο άνδρας να αισθάνεται κόπωση, μπορεί να επιθυμεί να αναπτύξει πρώτα οικειότητα και συναισθηματική σχέση με τη γυναίκα, μπορεί να μην επιθυμεί να απιστήσει, να έχει ενοχές ή να μην του αρέσουν οι συγκυρίες κ.ά.».
Επίσης, συμβαίνει συχνά να προκαλείται στύση, αλλά να χάνεται κατά τη διείσδυση ή κατά τη διάρκεια της επαφής, πριν από την ολοκλήρωση. «Πολλά μπορεί να συμβαίνουν: δεν είχε αρκετή επιθυμία, είχε άγχος να εντυπωσιάσει την γυναίκα ή απλώς επέδρασαν τυχαίοι λόγοι», λέει. «Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως οι άνδρες που πιστεύουν ότι "πρέπει" πάντα να είναι έτοιμοι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης προβλημάτων στύσης, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν αυτή την πεποίθηση».
9. Οι άνδρες έλκονται από την όμορφη εξωτερική εμφάνιση, ενώ οι γυναίκες από τις οικονομικές δυνατότητες
Σειρά μελετών σε πολλές χώρες του κόσμου έδειξε πως η ελκυστική εξωτερική εμφάνιση είναι σημαντική και για τα δύο φύλα, αλλά οι άνδρες τη θεωρούν σημαντικότερη από ό,τι οι γυναίκες. Επίσης, έχει καταδειχθεί ότι τα σωματικά χαρακτηριστικά που έλκουν είναι κοινά για όλους τους λαούς και στις πέντε ηπείρους. Όσον αφορά τις οικονομικές δυνατότητες του ή της συντρόφου, η ίδια σειρά μελετών έδειξε ότι θεωρούνται περισσότερο σημαντικές για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Αυτό συνδέεται με την επιθυμία της γυναίκας να εξασφαλίσει την επιβίωση των παιδιών της.
10. Η ομοφυλοφιλία οφείλεται στον τρόπο ανατροφής του παιδιού
Η υπόθεση ότι οι μητέρες των ομοφυλοφίλων έχουν ισχυρούς δεσμούς και έντονα προνομιακή συμπεριφορά προς τον γιο τους έχει απασχολήσει από παλιά τους επιστήμονες. «Οι μελέτες δεν επιβεβαίωσαν την υπόθεση αυτή», λέει η. Κυράνα. «Βρήκαν μάλιστα παρόμοιες σχέσεις σε πολλά αγόρια με ετεροφυλοφιλικό προσανατολισμό. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο προσανατολισμός καθορίζεται από γενετικές - βιολογικές παραμέτρους, που όμως δεν έχουν διευκρινιστεί».
Σίγουρα πάντως η έλλειψη τεστοστερόνης (η «ανδρική ορμόνη») δεν καθορίζει την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Έχει αποδειχθεί ότι η τεστοστερόνη σχετίζεται με την επιθυμία αλλά όχι με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δηλαδή, χορήγηση τεστοστερόνης σε έναν ομοφυλόφιλο άνδρα θα αυξήσει την επιθυμία του για σεξ με άνδρες.
Συμβουλές για να τονώσετε τη σεξουαλικής σας ζωή
1. Να κάνετε αεροβική άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, 5 φορές την εβομάδα
2. Να δινετε έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή
3. Να κόψετε ή να μειώσετε το κάπνισμα
4. Να μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ
5. Να έχετε φυσιολογική πίεση, σάκχαρο και χοληστερίνη
6. Να θεραπεύσετε τυχόν κατάθλιψη, ορμονικές παθήσεις ή παθήσεις θυρεοειδούς.
7. Να αφιερώνετε λίγη ώρα την ημέρα σε χαλάρωση.
8. Να αλλάζετε συχνά τη ρουτίνα στο σεξ (την ώρα, τον τόπο ή τον τρόπο).
9. Να ζητάτε ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει πρόβλημα που επιμένει.
Πηγή: Κλινική Μάγιο, ΗΠΑ.
Info
Ανώνυμη Γραμμή Επικοινωνίας Κέντρου Σεξουαλικής & Αναπαραγωγικής Υγείας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2310-99 90 99 (εργάσιμες ημέρες, 9 π.μ.-5 μ.μ.)
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία