Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Μάλτα...γιοκ , ας πάμε μια εκδρομή στα Ίμια που είναι και κοντά.

Οι “απειλές” της Τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, με την σημερινή επίσκεψη στα Ίμια μας θύμισαν το περίφημο “Μάλτα γιοκ”! Η ιστορία του έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με όσα γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης), όταν Τούρκος κυβερνήτης βρέθηκε στην ανάγκη να χαράξει την πορεία του πλοίου για Μάλτα πήγε στη καμπίνα του με τους χάρτες, όπου πριν από λίγο ο καμαρότος του είχε σερβίρει τον καφέ. Την ώρα που έπινε τον καφέ του, μετακινήθηκε το φλιτζάνι πάνω στον χάρτη και κάλυψε το σημείο όπου βρίσκεται η Μάλτα.

Μάταια λοιπόν έψαχνε ο κυβερνήτης να

εντοπίσει το νησί και τελικά απελπισμένος έστειλε τηλεγράφημα στην Τουρκία, λέγοντας «Μάλτα γιοκ».
Το Μάλτα Γιοκ όμως ποιος το είχε πει;

Υπάρχουν δύο ονόματα:

Ο πρώτος είναι Ναύαρχος Πίρι Ρέις, στην προσπάθειά του κάποτε να βρει το γνωστό νησί της Μεσογείου και καταγράφηκε στα διεθνή ναυτικά χρονικά. Παρ όλα αυτά, ο τούρκος ναύαρχος έγινε σύμβολο της όποιας τουρκικής ναυτοσύνης, και το όνομά του δόθηκε στο γνωστό μας ωκεανογραφικό σκάφος.

Οι Μαλτέζοι όμως αναφέρουν και επιμένουν ότι το είπε ο Μπαρμπαρόσα.Πριν πάνε στην Μάλτα οι Τούρκοι κατέλαβαν την GOZO τό δεύτερο σε έκταση νησί, συνέλαβαν τούς κατοίκους του και τούς πούλησαν δούλους στα σκλαβοπάζαρα τής Ανατολής.Τότε ο JEAN-BATISTE DE LA VALLETE αποφάσισε να πολεμήσει μέχρις εσχάτων τούς Τούρκους.Κάλεσε σε βοήθεια την Γαλλία και με την βοήθεια τού Καθολικού κόσμου ρίχτηκε ακάθεκτος κατά των Τούρκων με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να πάθουν πανωλεθρία και να καταστραφεί όλος ο στόλος τους και όσοι έμειναν ετράπησαν σε φυγή μαζί με τον ναύαρχο τους Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα.
'Οταν ο Μπαρμπαρόσσα πήγε στον Σουλτάνο να αναφέρει το γεγονός και ο Σουλτάνος τον ρώτησε αν κατέλαβε την Μάλτα αυτόν τον μικρό βράχο.Ο Μπαρμπαρόσσα απάντησε:ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ".ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ.

1 σχόλιο:

  1. Οι τούρκοι,στή θάλασσα,δέν λένε καί πολλά πράμματα.
    Οταν ,ο αντρέας,είπε εκείνο τό βυθίσατε τό χόρα,τότε οι τούρκοι χώθηκαν στίς σπηλιές τους.
    Μήπως,λέω μήπως,επειδή μας τά έχουν πρήξει πολύ,τήν επόμενη φορά πού θά πλησιάσουν τά
    Ιμια,νά κάνουμε τά πλοία τους παλιοσίδερα,στό βυθό τού Αιγαίου,τώρα πού οι τούρκοι έχουν
    απλωμένο τραχανά σέ ιρακ,συρία,ιράν,πανεύκολο θά είναι,μιά καί υποτίθεται υπερασπιζό-
    μαστε ταυτόχρονα καί τά ανατολικά σύνορα τής ευρώπης,νά δούμε τότε πώς θά αντιδράσουν καί οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας,θά ήταν μιά πολύ χρήσιμη εμπειρία,γιά τήν ενωμένη ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά